14 Дек 2011

Пушенето струва скъпо

Оценете
(0 гласа)

Няма по-добра причина от бременността, за да се откажете от пушенето...

Повечето бъдещи майки пушачки се разделят с вредния навик още в деня, в който видят положителния резултат от теста за бременност. С това те предпазват растящото в утробата си бебе от над 600-те вредни вещества, скрити в една цигара. Спестяват си тревожните мисли, свързани с рисковете, които крие тютюнопушенето през 9-те месеца. Сред опасностите са преждевременно отлепяне на плацентата, раждане на бебе с поднормено тегло, дихателни смущения на мъника в утробата поради недостиг на кислород и т.н.

Има обаче и бременни, за които сбогуването с цигарите се оказва доста сериозно предизвикателство. Според анонимна анкета на сп. „9 месеца“
25.9% от пушачките не се отказват от цигарите
дори и след новината, че са бременни

16.3% от тях твърдят, че все пак са намалили броя на изпушените цигари на ден. Дори обаче да се пушат по-малко цигари, не се променя фактът, че вредните им вещества, макар и в намалено количество, стигат до бебето.

Поради неодобрителните погледи на близки и непознати
някои бъдещи майки
пушат скришно у дома

Целта на посланията против тютюнопушенето обаче не е да заклеймяват и да вменяват вина, а да дадат увереност на пушачката в начална бременност, че мисията да каже сбогом на цигарите е напълно възможна. Опитът на други жени, които са били в същата ситуация, може да е от голяма полза...

Как успяхте да преборите цигарите?

Адриана Барбанакова
, 33 год., София
Преди бременността пушех по 3–4 цигари дневно. Още щом  разбрах, че очаквам бебе (а това стана на 2-рата седмица от зачеването), изхвърлих цигарите! Наложих си да не паля нито една през всичките 9 месеца, а това не беше никак лесно, тъй като след 6-ия месец много ми се пушеше. Избягвах и места, на които се пуши. Издържах почти 2 години – включвам и периода на кърмене, защото не исках да навредя на детето си. За съжаление, след като синът ми навърши годинка и престанах да го кърмя, отново се върнах към вредния навик.

Албена Павлова, 22 год., Шумен
Моята битка с пристрастеността ми към никотина се оказа доста лека. В първите месеци на бременността установих, че не мога да понасям тютюневия дим, а за пушене не можеше и дума да става. След третия месец вече просто не ми се пушеше, а и сега – почти два месеца след раждането, не съм се сещала за цигара. Според мен бебето взе решението вместо мен и много ми помогна да се освободя от вредния навик.

Маргарита Стефанова, 32 год., София 
Отказах пушенето 4 години преди да забременея. Причината да захвърля толкова рано цигарите бе, че желаех силно да стана майка, а за това беше необходимо да съм здрава и да знам, че не застрашавам с навиците си бъдещото бебе. Въпреки всичко прекарах трудна бременност. Спомням си  един ден, когато се връщах от преглед в болницата заради прокървяване, по пътя се разминах с една бременна продавачка, която тъкмо излизаше от магазина да запали цигара. Тогава си помислих как много хора не осъзнават какво имат и съответно не го пазят, докато не го загубят. Колко жалко, нали?! Докато аз се молех да стигна невредима до вкъщи, след като вече знаех, че животът на растящото в мен бебе е застрашен, онази жена с лека ръка палеше поредната си цигара за деня. Това беше и поредната цигара на бебето й...


След последната цигара...
 Само 8 часа по-късно нивото на кислорода в кръвта се покачва.
 Само 2 дни по-късно обонянието и вкусът се подобряват.
 Само 3 дни по-късно, докато изкачвате стълбите, не се задъхвате така, както преди отказа на цигарите.
 Само 1 месец по-късно имунната система значително е укрепнала.
 Само 1 до 2 години рискът от сърдечен инфаркт е с 50% по-нисък.
 След 10 години рискът от рак на белите дробове е редуциран наполовина. 

Сандра Димитрова

Още в Развитие

Това го мога!

…твърдят почти всички деца, когато трябва да обуят обувките си или да измият зъбите си. Какво обаче могат в действителност? И кога се налага мама… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream