14 Дек 2011

Пушенето струва скъпо

Оценете
(0 гласа)

Няма по-добра причина от бременността, за да се откажете от пушенето...

Повечето бъдещи майки пушачки се разделят с вредния навик още в деня, в който видят положителния резултат от теста за бременност. С това те предпазват растящото в утробата си бебе от над 600-те вредни вещества, скрити в една цигара. Спестяват си тревожните мисли, свързани с рисковете, които крие тютюнопушенето през 9-те месеца. Сред опасностите са преждевременно отлепяне на плацентата, раждане на бебе с поднормено тегло, дихателни смущения на мъника в утробата поради недостиг на кислород и т.н.

Има обаче и бременни, за които сбогуването с цигарите се оказва доста сериозно предизвикателство. Според анонимна анкета на сп. „9 месеца“
25.9% от пушачките не се отказват от цигарите
дори и след новината, че са бременни

16.3% от тях твърдят, че все пак са намалили броя на изпушените цигари на ден. Дори обаче да се пушат по-малко цигари, не се променя фактът, че вредните им вещества, макар и в намалено количество, стигат до бебето.

Поради неодобрителните погледи на близки и непознати
някои бъдещи майки
пушат скришно у дома

Целта на посланията против тютюнопушенето обаче не е да заклеймяват и да вменяват вина, а да дадат увереност на пушачката в начална бременност, че мисията да каже сбогом на цигарите е напълно възможна. Опитът на други жени, които са били в същата ситуация, може да е от голяма полза...

Как успяхте да преборите цигарите?

Адриана Барбанакова
, 33 год., София
Преди бременността пушех по 3–4 цигари дневно. Още щом  разбрах, че очаквам бебе (а това стана на 2-рата седмица от зачеването), изхвърлих цигарите! Наложих си да не паля нито една през всичките 9 месеца, а това не беше никак лесно, тъй като след 6-ия месец много ми се пушеше. Избягвах и места, на които се пуши. Издържах почти 2 години – включвам и периода на кърмене, защото не исках да навредя на детето си. За съжаление, след като синът ми навърши годинка и престанах да го кърмя, отново се върнах към вредния навик.

Албена Павлова, 22 год., Шумен
Моята битка с пристрастеността ми към никотина се оказа доста лека. В първите месеци на бременността установих, че не мога да понасям тютюневия дим, а за пушене не можеше и дума да става. След третия месец вече просто не ми се пушеше, а и сега – почти два месеца след раждането, не съм се сещала за цигара. Според мен бебето взе решението вместо мен и много ми помогна да се освободя от вредния навик.

Маргарита Стефанова, 32 год., София 
Отказах пушенето 4 години преди да забременея. Причината да захвърля толкова рано цигарите бе, че желаех силно да стана майка, а за това беше необходимо да съм здрава и да знам, че не застрашавам с навиците си бъдещото бебе. Въпреки всичко прекарах трудна бременност. Спомням си  един ден, когато се връщах от преглед в болницата заради прокървяване, по пътя се разминах с една бременна продавачка, която тъкмо излизаше от магазина да запали цигара. Тогава си помислих как много хора не осъзнават какво имат и съответно не го пазят, докато не го загубят. Колко жалко, нали?! Докато аз се молех да стигна невредима до вкъщи, след като вече знаех, че животът на растящото в мен бебе е застрашен, онази жена с лека ръка палеше поредната си цигара за деня. Това беше и поредната цигара на бебето й...


След последната цигара...
 Само 8 часа по-късно нивото на кислорода в кръвта се покачва.
 Само 2 дни по-късно обонянието и вкусът се подобряват.
 Само 3 дни по-късно, докато изкачвате стълбите, не се задъхвате така, както преди отказа на цигарите.
 Само 1 месец по-късно имунната система значително е укрепнала.
 Само 1 до 2 години рискът от сърдечен инфаркт е с 50% по-нисък.
 След 10 години рискът от рак на белите дробове е редуциран наполовина. 

Сандра Димитрова

Още в Споделено

Наградата от миналия брой спечели Мама Николинка Георгиева, 27 год., Добрич

Мислех, че няма да мога да имам деца. След петгодишна връзка с бившия ми приятел и година и половина със сегашния не можех да зачена,… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Бочко Шампоан за коса и тяло Липа и Лайка
bocho shampoo 200 400
Един продукт с комбинирани измиващи функции и нежна формула, с балансирано рН. Без сълзи 200мл и 400мл
Бочко Мляко за тяло Маслина
bochko mlqko maslinaa
Подхранва кожата и я прави по бебешки мека 200мл
Бочко Гел за никнещи зъбки Шипка, Лайка и Градински чай
bochko pasta za zubi
Успокоява и помага при израстването на първите зъбки благодарение на натуралните билкови екстракти 20 мл
Бочко Олио за тяло Пшеничен зародиш
Bochko
Богато подхранване, съчетано с деликатно докосване за бебешката кожа. С ценно масло от пшеничен зародиш 150мл
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл