03 Ян 2018

Психологични и социални промени в началото на бременността

Публикувана в Бременност
Оценете
(1 глас)

Teкст: Гергана Николова, акушерка, магистър, клиничен риск-мениджър за Hillingdon Hospitals NHS Foundation Trust, Лондон, част от екипа на Здравно министерство, разработващ план за подобряване майчиното здравеопазване във Великобритания, почетен член на Кралския акушерски съюз, сътрудник в Управителния съвет на Университета на Западен Лондон.

Психологични и социални промени в началото на бременността

Замислете се само – колко пъти сте заставали пред събития, които променят посоката на целия ви живот? Със сигурност бременността ще е едно от тях. От момента, в който научите новината за бременността си, вече сте родител. Истината е, че няма значение дали това е дългоочаквано събитие, или стряскаща новина, дали бременността ще завърши непредвидено рано, или ще се роди един прекрасен нов живот, вашият живот навлиза в една нова ера. Всяка нова епоха обаче, идвайки, налага своите промени и макар и да не си признаваме, никога не сме готови за тях. В по-голямата си част физиологичните промени, настъпващи в тялото ви, започват още преди да сте разбрали, че сте бременна. Благодарение на реактивираните вследствие на бременността различни хормони почти всеки физиологичен процес се пренастройва, така че да се изградят нови механизми и връзки, имащи за цел не само да осигурят успешното завършване на бременността, но и да ви подготвят за новата ви роля.

Психологични и социални промени

Настъпващите психологични и социални промени обаче са тези, които най-често са причина за страховете и безсънните нощи. Всъщност внезапни промени в настроението, тъга, стрес, промяна в сексуалните желания, паника или дори отчаяние са напълно нормални чувства. Не се страхувайте да ги приемете, да ги покажете, да говорите за тях или да потърсите помощ.

Рязката и понякога екстремна промяна в настроението ви ще спре да ви плаши, когато приемете, че това е напълно нормален процес. Повишените нива на естрогена и прогестерона водят до увеличаване на интензивността на чувствата, а оттам и до факта, че определен коментар или дори поглед могат да предизвикат ураган от чувства. Когато сте у дома, няма нужда да се опитвате да контролирате настроенията си: тези около вас и най-вече бъдещият татко ще ви разберат. Може да се смеете и плачете, гледайки една и съща снимка, няма страшно – всичко е наред. Ако обаче сте на работа, колегата ви предизвиква за пореден път и ви се иска да излеете чаша вода върху документа, който той подготвя вече цяла седмица, най-добре излезте за малко и се накрещете на воля. Ще се почувствате далеч по-добре.

Тъга

Друго силно чувство, свързано с настъпващата промяна, е тъгата. Тъгата идва след осъзнаването на факта, че ролята ви в живота се променя завинаги. От обгрижвана дъщеря се превръщате в завинаги загрижена майка; от безгрижно момиче и приятелка, която винаги е на разположение, в жена с отговорности и много по-различно ежедневие; от професионалист с разпределени до минутата дни, седмици и месеци в майка, която си планира деня с ясното чувство, че плановете ще се провалят още от сутринта. Каквато и да е промяната обаче и колкото и трудна да ви изглежда, имате пълното право да потъгувате. Общоприетата или общоналожена форма на поведение обобщава, че всички бъдещи майки са щастливи и място за тъга няма, но истината е, че тъгата ви по една отминаваща част от вашия живот няма да ви направи по-лоша майка или съпруга. Напротив, ще ви помогне да освободите място за нови, още по-силни чувства.

Стрес и паника

Без значение дали сте натрупали богат житейски опит, или ученическите години не са толкова далеч, промените, които настъпват в личен план, понякога могат да се окажат трудни за преодоляване. Стресът и паниката, предизвикани от несигурността и липсата на опит, много лесно могат да вземат връх над всички онези трепетни чувства на очакване и нежност. Способността ви да вземате бързи решения в нови и непознати ситуации, също може да бъде поставена на изпитание. А не на последно място е и фактът, че нови и непознати хора ще навлизат в личното ви пространство със съвети, предложения или изисквания. Няма нищо необичайно в това да сте леко стресирана или уплашена – майчинството е една нова вселена, но не забравяйте, че и преди сте се справяли с трудности, изправяли сте се пред нови ситуации и сте решавали проблеми със или без чужда помощ. Вместо да потискате съмненията и страховете, по-добре ги споделете, рискът не е в това да се почувствате неразбрана, а в това да пропуснете шанса да получите безценен съвет. Не е важно какво другите ще си помислят за вас, а какво вие ще спечелите от разговора.

Физиологични промени

Промяна в сексуалните ви желания също ще има и в това няма нищо „патологично“. Физиологичните промени, които настъпват в тялото на всяка жена, са толкова индивидуални, че е невъзможно да се предположи дали сексуалното ви либидо ще се повиши, или напротив. И в двата случая обаче това, което чувствате, отговаря най-правилно на вашето тяло: ако сте уморена или отпаднала и чувството на гадене не ви напуска, ако гърдите ви са напрегнати, а кожата ви е толкова чувствителна, че понякога дори докосване е болезнено, тогава просто приемете фактите, обяснете как се чувствате и се отпуснете, няма нищо страшно. Ако обаче се чувствате пълна с енергия и сексът ви привлича повече отвсякога, просто споделете: най-често недоразуменията при двойките, особено в началото на бременността, се получават от неизказаните или неразбрани очаквания.

Социални промени

Макар и да се опитваме да омаловажим интензитета и ефекта на социалните промени, които настъпват в живота ви, всъщност те играят голяма роля за това как ще протече бременността ви, а и как ще се чувствате вие самата. Отношението на колегите, способността ви да работите със същата динамика, както досега, или възможността да пътувате толкова, колкото досега, а не на последно място и чисто финансовият въпрос не са фактори, които можете да отхвърлите или пренебрегнете. В същото време обаче не бива и да се страхувате да ги обсъждате. Колегите може би се чувстват неловко и би било по-добре да ги заговорите вие. Ако вече не можете да работите по 10 часа на ден, по-добре да се замислите как да си почивате повече, и то не защото си разбирате по-малко от работата, а защото започвате нова кариера и ви трябва време за пренастройка. Ако пък, от друга страна, тъкмо се замисляхте за работа, прекрасно – ще имате време не само да прецените какво точно искате, но и как и кога да го постигнете. Финансовите ребуси за повечето от нас са дългосрочни, така че е нормално да ви притесняват, но в същото време не забравяйте, че ще имате достатъчно време да ги решавате по-късно. Макар и бавно, обществото ни започва да става все по-толерантно и табутата отпадат, оставяйки място за чувствата и вашите лични решения.

Разчупване на стереотипите

Онова, което може би най-силно влияе на скритите ни чувства и страхове, е завещаното от нашите родители: нашата култура и нашето разбиране за живота. Семейната култура и вярвания често са и източник на много страхове. В същото време обаче могат да бъдат и начало не само на една прекрасна бременност, но и на едно здраво и щастливо семейство. Съмненията в едно или друго твърдение обаче съвсем не ви правят лоша дъщеря, напротив, доказват, че една уверена майка се подготвя да даде възможно най-добрия старт на следващото поколение.

Началото на една бременност е не само началото на майчинството и плетеница от емоции, но и повратна точка в живота на всяка една от нас, на хората около нас и най-вече на човека до нас. Приемането, че давате живот на един нов човек, невинаги е лесно и периодът на адаптация е различен за всяка бъдеща майка. Различните чувства, или по-скоро страхът от тях, идват и си отиват, но онова, което е важно да не забравяме, е, че с малко търпение и кураж всичко намира отговор.

Още в Възпитание на детето

Бездушният учител

Само ако можеше да говори, вероятно 6-месечната Яна би се скарала на татко, че е сменил заради футболния мач любимия й бебешки ТВ канал. Онзи… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream