27 Мар 2017

Пункция на околоплодния мехур

Публикувана в Бременност
Оценете
(0 гласа)

Вашият лекар може да предложи да ви бъде направена амниоцентеза (пункция на околоплодния мехур), ако сте изложени на по-висок риск от някои вродени дефекти и той се съмнява, че има определен проблем.

Амниоцентезата е медицинска процедура, която се използва в пренаталната диагностика на хромозомни аномалии и фетални инфекции. Нейната цел е получаване на околоплодна вода, съдържаща зародишни тъкани, които се изследват за генетични дефекти. Въвеждането на пункционната игла през корема на майката се очертава като най-благоприятния начин това да се извърши. Различни фактори могат да ви поставят в графа „рискова бременност”, например, ако сте над определена възраст (при бременност над 40- годишна възраст рискът многократно нараства, а причината за това може да е възрастта на самата яйцеклетка, като се прибавят и възможни увреждания на гонадите), фамилна обремененост или лош скрининг резултат. Може да се наложи aмниоцентеза, ако имате признаци на инфекция. За разлика от кръвния тест, който показва дали сте изложени на риск, амниоцентезата служи за поставяне на диагноза – синдром на Даун, спина бифида, кистозна фиброза, както и много други. Това е инвазивна процедура, което означава, че има малък риск от спонтанен аборт или други усложнения. Въпреки че болката за майката и опасността за детето са незначителни (усеща се по-скоро известен натиск), тази манипулация никога не трябва да се използва за предварително определяне пола на детето, макар това живо да интересува бъдещите родители. Чрез пункция на околоплодния мехур може да се определи и зрелостта на белите дробове при недоносени бебета, както и да се отстрани определено количество околоплодна течност при многоводие.

Кога е подходящият момент

Обикновено се прави между 16-ата и 19-ата гестационна седмица. По-ранната или късната амницентеза е свързана с по-висок риск от усложнения.

Как протича процедурата

По време на ултразвуково изследване се локализират бебето, плацентата и околоплодните води, за да се уточни най-доброто място за извършване на пункцията. Под постоянно ултразвуково наблюдение се почиства коремът и лекарят въвежда тънка игла в амниотичната кухина, като се следи да не се докосват плодът или други органи в коремната кухина. Със спринцовка се изтеглят около 20 мл околоплодна течност. Важно е да се уточни, че при многоплодна бременност е възможно да се наложи да се направят две пункции.

След процедурата

Веднага след процедурата пациентката може да има слаби болки, контракции, слабо вагинално кървене – всичко отшумява бързо, но се препоръчва кратка почивка в рамките на ден-два.

Друг избор

Подобен метод за пренатална диагностика на плода е хориалната биопсия, която се извършва през по-ранен срок на бременността. При нея се взема тъкан от хориона, за да се изследва за генетични заболявания. Предимството на тази процедура е в по-ранния срок на извършване на манипулацията. Решението за амниоцентеза трябва да се вземе след подробно обсъждане с лекуващия лекар.

Още в Спорт

Зависи от здравето на детето

Прочетох много книги за детската гимнастика. Мога ли да правя упражнения със сина ми, без да се съветвам със специалист? Ако детето ви е здраво,… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo