23 Юли 2009

Ремонт за всеки дом

Публикувана в Бременност
Оценете
(0 гласа)

Списание “9 месеца” направи проучване сред 325 бременни от София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора и Велико Търново, които посещават С “9 месеца” на училище. Процентите при част от отговорите са над 100, защото някои от запитаните са дали повече от един отговор.

53% от бъдещите майки ще направят основно почистване на дома си,преди да се появи бебето. Те смятат, че така ще подготвят помещенията и за новия член на семейството си. Съвсем на различно мнение обаче са 39%, които смятат да направят ремонт у дома. За някои появата на малкото човече е повод да обновят някои помещения, за други това е чудесна възможност изцяло да преобразят дома си, като например превърнат работния кабинет в детска стая, а кухнята – в баня. Все пак има и такива (4%), които смятат, че жилището, в което живеят, е достатъчно чисто и подредено и няма нужда да правят никакви промени преди раждането на детето.

63% от бременните искат да ремонтират преди всичко спалнята, тъй като в началото бебето ще спи в креватче близо до леглото на мама и татко. Голям процент (59%) ще направят обновления в детската стая, а 47% – в дневната. Почти половината (40%) са на мнение, че кухнята и банята у дома им също се нуждаят от козметичен ремонт.

41% от запитаните не могат да преценят колко пари ще са им необходими, за да покрият всички разходи по предстоящия ремонт. Те все още не са направили сметка, но се надяват, че ще успеят да се вместят в 1–2 месечни заплати. 26% от бъдещите майки вече са отделили около 2000 лв. за латекс, нови мебели и майстори. Според тях тези пари ще са напълно достатъчни дори и за довършителните ремонтни дейности. Има и такива (16%), които смятат, че и по-скромните 500 лв. ще им стигнат.

57% от бременните няма да направят детска стая на бебето. За повечето от тях това е непосилно, тъй като живеят в малко жилище и нямат достатъчно площ. Други пък предпочитат да наглеждат бебето и се страхуват да го оставят само. Далеч по-смели са 36% от бъдещите майки, които още отсега планират отделна стая за малкото човече.

44% от анкетираните са готови да дават свежи идеи за ремонта и обновяването на дома. Те не искат да се нагърбват с местенето на мебели и боядисването, тъй като смятат, че това е прекалено рисковано. Други (42%) обаче смятат сами да изберат новите мебели и да обзаведат дома си и да не оставят тези отговорни задачи на друг. Не са малко и бъдещите майки (37%), за които ремонтът означава преди всичко чистене и миене на пода след майсторите.

47% от бременните са убедени, че сами с помощта на бъдещия татко ще успеят да обновят дома си. Така ще спестят пари, а и ще са сигурни, че работата е свършена качествено. Има и такива (36%), които безусловно се доверяват на майсторите и предпочитат те да свършат основната работа.

37% от бъдещите майки твърдят, че жилището им вече е санирано и студът през зимата няма да ги притеснява. Не са малко тези (32%), които не мислят да облицоват външните стени на дома си, тъй като това е скъпо, а и не особено ефективно. Почти толкова (31%) обаче вече събират пари и търсят фирми за саниране.

 

Още в Свободно време

Първенец... на второ място - Ирина Първанова – Раши

Спомням си как Иван – синът на моя приятелка, малко преди петия си рожден ден се разболя и много тъжен от факта, че партито се… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Бочко Шампоан за коса и тяло Липа и Лайка
bocho shampoo 200 400
Един продукт с комбинирани измиващи функции и нежна формула, с балансирано рН. Без сълзи 200мл и 400мл
Бочко Мляко за тяло Маслина
bochko mlqko maslinaa
Подхранва кожата и я прави по бебешки мека 200мл
Бочко Гел за никнещи зъбки Шипка, Лайка и Градински чай
bochko pasta za zubi
Успокоява и помага при израстването на първите зъбки благодарение на натуралните билкови екстракти 20 мл
Бочко Олио за тяло Пшеничен зародиш
Bochko
Богато подхранване, съчетано с деликатно докосване за бебешката кожа. С ценно масло от пшеничен зародиш 150мл
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл