27 Ян 2004

25% успех

Оценете
(0 гласа)

Една нация няма бъдеще, ако в нея не се раждат деца. България е на четвърто място в света по ниска раждаемост след три островни страни в Тихия океан. Във всички европейски държави, включително и в бившите социалистически, младите стерилни семейства се подпомагат, има програми, чрез които се реимбурсират (държавата възстановява част от нужните средства – бел. ред.) от три до шест цикъла на методиките.
В България работят девет групи по съвременните методики на асистираната репродукция. В София има шест центъра – частни и държавни. Центровете у нас отчитат, че средната възраст на тези, които търсят помощ, се покачва. В света 35 год. се приемат за пределна възраст, до която методите ин витро имат максимален успех. А оптималната е до 27 год. Ние изпускаме цяло поколение млади хора (20 – 30-годишни), при които процентът на успех на метода ин витро е най-висок. В момента, като се има предвид високата средна възраст на пациентките ни, успехът е около 25%. Не можем да използваме капацитета на специалистите и на апаратурата, защото пациентките нямат пари. Така че лечението на безплодието е истинско геройство (една процедура от репродуктивните технологии е от 1000 до 7000 лв., като за медикаменти са нужни от 400 до 4000 лв.).
Ин витро техниката е последната стъпка. В Словения и в Унгария се реимбурсират 3 цикъла от нея. Борим се поне един цикъл и част от медикаментите да са безплатни, за да се даде шанс и на социалнослабите партньори да станат родители.

Още в Новини

Звезда на броя - Ванеса

Ванеса Стоева е финалист в XVII фотоконкурс "Вашето бебе звезда - сега", организиран от списание "9 месеца".     Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo