30 Мар 2009

  Има ли значение теглото?

  Оценете
  (2 гласа)

  Ниското или високото телесно тегло могат да затруднят зачеването.
  Когато преди 3 години Рени М., 34 год., започва опитите си да зачене, тя тежи 50 кг и е висока 1.65 м. Менструацията й е спряла преди 15 години. Увеличението на теглото й само с около 3.5 кг й помага мензесът да се възстанови и след около едногодишни опити тя успява да зачене дъщеря си чрез вътрематочна инсеминация. Преди да наддаде, индексът на телесната маса  (ИТМ) на Рени е 18.3, а идеалният ИТМ за зачеване е от 20 до 25.
  Както наднорменото, така и поднорменото телесно тегло могат да създадат проблеми с овулацията или други състояния, които да затруднят зачеването. Нови проучвания показват, че наднорменото тегло може да се окаже сериозна бариера пред прилагането на високотехнологични методи, каквото е ин витро оплождането.
  Специалистите обясняват, че когато телесните масти са силно повишени или намалени, концентрациите на естрогените и на прогестерона в организма се понижават. За стимулиране на овулацията е необходимо съответно ниво на естрогените. Жените със значително поднормено тегло може да имат редовен мензес, но по-вероятно е да нямат овулация.
  Ниските нива на прогестерона може да засегнат лутеалната фаза, т.е. втората половина на менструалния цикъл. При нарушението на тази фаза жената може да има нормална овулация и да настъпи оплождане, но оплодената яйцеклетка няма достатъчно време да се вгнезди добре в матката. Ако мензесът настъпва по-малко от 10 дни след овулацията, налице е сигнал за такова нарушение.

  Нито много голямо, нито много малко
  Наднорменото тегло може да затрудни зачеването също като поднорменото. Затлъстяването може да се придружава от цикли без овулация и да затрудни лечението на безплодието.
  Проблем при излишното телесно тегло е резистентността към инсулина. Жените с това нарушение имат високи нива на свободните андрогени (мъжки хормони) и на свободните естрогени, които може да се отразят неблагоприятно на овулацията и на загнездването на ембриона. За осигуряване на нормалната вътрешна покривка на матката (ендометриум) е необходимо определено ниво на хормоните. Когато тъканта е в излишък (при наднормено тегло), тя “всмуква” тези хормони и ендометриумът се лишава от тях.
  Поликистичният овариален синдром – една от водещите причини за безплодието, се влошава при затлъстяване и инсулинова резистентност. Всички жени с поликистичен овариален синдром имат нарушение на овулацията, което се влошава с увеличаване на телесното тегло. Не всички жени с наднормено тегло и затлъстяване обаче имат такъв синдром, а и не всички с поликистичен синдром са с наднормено тегло. Класическите признаци на поликистичния овариален синдром са нередовен мензес и увеличено окосмяване. При тяхното наличие е необходима консултация с лекар.
  Въпреки че отслабването не води непременно до “излекуване” на поликистозните яйчници, много проучвания показват, че дори малкото намаляване на теглото може да подобри овулацията.
  Наблюдава се също и обратното. Учени от Университета на Аризона установяват, че когато жени атлетки с телесно тегло под нормата, които не са имали мензес, увеличат телесните си масти от 8.2 на 14.4%, те възстановяват нормалните си цикли.
  Рени М. бързо открива влиянието на леко увеличеното телесно тегло върху фертилността – една година след раждането на дъщеря си тя тежи 53 кг и забременява за втори път. Още при първия опит!

  И неговото тегло е важно
  Когато с партньора си правите поръчка към “щъркела”, не само вашето тегло е от значение. Според проучване, публикувано в американското списание “Epidemiology”, мъжете с наднормено тегло или със затлъстяване по-често са инфертилни, отколкото мъжете с нормално тегло. Фертилността е била по-ниска сред мъжете с ИТМ 26 или по-малко, а рискът от безплодие нараствал с 12% при всяко увеличение на ИТМ с три точки.

  Из чуждестранния печат
  Симона Симеонова

  Още в Развитие

  Говори ми правилно

  Всяка майка се радва на първите произнесени думи на бебето си. „Агу”, „га-га”, дори „ма-ма”. Какво би станало обаче, ако малкото ви съкровище започне да… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh