31 Мар 2006

  Когато зачеването се бави

  Оценете
  (0 гласа)

  Днес предпазването от бременност е решен проблем. Така би трябвало да е и със зачеването, но за съжаление не е. В България, както се знае, около 250 000 двойки имат затруднения с плодовитостта (фертилността). Мечтаното дете идва много по-късно от очакваното и често след дълго и трудно лечение. А макар и рядко, въпреки прилагането на съвременните методи усилията на двойката остават безуспешни.
  Почти няма партньори (мъж и жена!), които се примиряват с безплодието. Повечето в желанието си да станат родители изчерпват всички възможности на медицината за лечение.

  Отначало е песен – секс без предпазни средства
  Всъщност партньорите преживяват щастлив период във фазата, когато се отказват от предпазните средства. Сбогом на стреса от забравеното хапче и от противните презервативи. А някъде дълбоко се е скрило вълнуващото усещане, че след всеки интимен контакт може да се създаде желаното бебе. След около година обаче приятната тръпка изчезва и се появява тревогата – кога най-после тестът за бременност ще е положителен? Защо при някои толкова лесно поръчката за “щъркела” се изпълнява, а при нас не става? Постепенно търпението се изчерпва и жената (най-често тя) започва да се съмнява дали изобщо ще успее да забременее. В такива случаи най-добре е да се изчакат 6 месеца до 1 година, преди да се предприемат каквито и да са действия. Оплождането е сложен процес, нормално е да мине известно време, докато всичко в прецизния механизъм се напасне оптимално.

  Идва отрезвяването – налага се помощ
  Първата крачка е мъжът да си направи спермограма. Това се извършва от андролози и уролози в специализирани лаборатории. Изследват се преди всичко гъстотата, подвижността и формата на сперматозоидите. Ако има отклонения от нормата, след известно време изследването се повтаря.
  Жената се преглежда от гинеколог, който я пита има ли смущения в месечния цикъл и й препоръчва някои хормонални изследвания. Ако резултатите от спермограмата и гинекологичните изследвания са нормални, предприема се следващата стъпка – изследване за проходимостта на маточните тръби при жената.

  Облекчение – нещо се прави
  Обикновено след изследванията причината защо се бави забременяването се изяснява. При около 40% от случаите тя е у мъжа и при 40% у жената. При 20% причината е двустранна или не може да се установи. В такива случаи време е двойката да се обърне към специализиран център за асистирана репродукция.

  Възможните варианти
  Повечето двойки са готови да предприемат всичко възможно. Отначало се пробва вътрематочна инсеминация, при която с тънък катетър се впръскват сперматозоиди в матката. И двата метода не са успешни, когато оплодителната способност на мъжа е силно понижена и сперматозоидите му не могат да проникнат в яйцеклетката.
  Друг метод е оплождане ин витро, при което сперматозоиди и яйцеклетки първо се смесват извън тялото, а след това една оплодена яйцеклетка се имплантира в матката на жената с надеждата, че тя ще се вгнезди там.
  Ако с тези методи не се постигне резултат, изходът е вътрецитоплазмена инжекция на сперматозоиди, при която сперматозоидът се вкарва с пипета директно в яйцеклетката.

  Стресиращо – дали вече тестът ще е положителен?!
  Понякога минават няколко години, докато изработеният от специалистите план за изкуствено оплождане доведе до бебе. Затова пък щастието на сполучилите е безгранично, независимо от дългите и скъпи процедури, които понякога се налага да се повтарят. За съжаление често терапията не помага. Това е и причината някои двойки да търсят помощ от алтернативната медицина (с билкови и хомеопатични препарати). С нея понякога се постигат добри резултати, но много важно е лечението да е под лекарско наблюдение.

  Още в Новини

  Естествено раждане – LIVE онлайн училище за родители

  Благодарим на всички, които следят онлайн училището за родители на списание „9 месеца“. Обратната връзка от нашите читатели е изключително важна за нас – стремим… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh