22 Фев 2012

Репродуктивен проблем? Какви изследвания са необходими?

Оценете
(0 гласа)

Всеки месец трима специалисти – психолог, ембриолог и акушер-гинеколог, ще разкриват какво се случва в организма на бъдещата майка и как се променя нейната психика седмица след седмица през 9-те месеца. Заедно ще проследяваме още какви са задължителните изследвания през бременността и как се развива бебето в утробата. Преди обаче да започне „отброяването“ в същинския Календар на бременността, ви представяме гледните точки на тримата специалисти в случаите, когато мечтаното бебе се бави...

                        Репродуктивен проблем? Какви изследвания са необходими?

Причините за проблемите със зачеването са различни. При жената сред основните са липса на овулация или късна овулация, липса на годна за оплождане яйцеклетка, непроходимост или нефункционалност на маточните тръби. При мъжа – недостатъчно количество сперматозоиди, кратка преживяемост и/или оплодителна способност на сперматозоидите.

Точното установяване на причините, които създават проблеми пред забременяването, е основа за успешното лечение. Затова в тези случаи двойките трябва да се обърнат към специализирана клиника като АГ болница „Д-р Щерев”, където има многопрофилен екип от специалисти по репродуктивно здраве и където могат да се проведат изследвания и процедури за постигане на успешно забременяване.

При първата консултация, на която присъстват и двамата партньори, се снема щателна и пълна анамнеза, вземат се под внимание предишни изследвания, придружаващи заболявания, рискови фактори и т.н.

При жената следват
гинекологични прегледи и
проследяване на овулацията й

Прегледите се извършват в определени дни от менструалния цикъл – между 11-ия и 13-ия ден и между 16-ия и 18-ия ден, и включват и ултразвукова диагностика.

При жената между 3-ия и 5-ия ден от цикъла се изследват и т.нар. базисни хормони (хормоните LH, FSH, естрадиол и пролактин), а при настъпила овулация – прогестерон (20–24-и ден). Правят се и микробиологично изследване на влагалищен секрет, онкоцитонамазка, тестове за инфекции с хламидии, уреаплазма, микоплазма, трихомони и др. В определени случаи може да се назначат хормонално и ехографско изследване на щитовидната жлеза.

Паралелно с прегледите и изследванията на жената се прави и спермограма на мъжа.
Т.нар. обикновена спермограма дава 35% информация
за мъжката репродуктивна система

При откриване на отклонения се налага консултация с уролог андролог и се назначават допълнителни изследвания на мъжа (микробиология на еякулат, хормонални нива, разширена спермограма, която дава информация за качеството на сперматозоидите и тяхната оплодителна способност). Ако спермограмите на мъжа (стандартно се правят 2–3) и хормоналните изследвания на жената са в норма, но липсва зачеване, се проверява проходимостта на маточните тръби на жената. Това може да стане или чрез хидротубация под ултразвуков контрол, или чрез хистеросалпингография (т.нар. цветна снимка).

След направените първични изследвания и след консултация могат се назначат и допълнителни изследвания – имунологични, генетични, ДНК анализ на сперматозоидите и др. При консултацията въз основа на поставената диагноза може да се пристъпи и към информирано решение на двойката да се преприеме лечение чрез методите на асистираната репродукция.

Д-р Даниела Савова
акушер-гинеколог – АГ болница „Д-р Щерев”, София
АГ болница „Д-р Щерев” предлага пакети „Планиране на бебе” и „Проследяване на бременност”, предоставящи грижи с всички необходими прегледи, консултации и изследвания за жената/двойката преди опити за зачеване или при проследяване на бременността. За повече информация: www.ivf-bg.com.

Още по темата:

Когато бебето се бави...

Кога става въпрос за безплодие?

Още в Из дневника на мама

На “ти” ли сте с калориите?

Сигурно не Ви е безразлично кои храни допринасят за наддаването на теглото. Но дали се съсредоточавате върху критерия “калоричност”. Заглеждате ли се в етикетите на… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Бочко Шампоан за коса и тяло Липа и Лайка
bocho shampoo 200 400
Един продукт с комбинирани измиващи функции и нежна формула, с балансирано рН. Без сълзи 200мл и 400мл
Бочко Мляко за тяло Маслина
bochko mlqko maslinaa
Подхранва кожата и я прави по бебешки мека 200мл
Бочко Гел за никнещи зъбки Шипка, Лайка и Градински чай
bochko pasta za zubi
Успокоява и помага при израстването на първите зъбки благодарение на натуралните билкови екстракти 20 мл
Бочко Олио за тяло Пшеничен зародиш
Bochko
Богато подхранване, съчетано с деликатно докосване за бебешката кожа. С ценно масло от пшеничен зародиш 150мл
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл