15 Дек 2009

Събудени от леден сън

Оценете
(0 гласа)

В мразовитото време някои отдавна спят зимния си сън. Своя леден сън преживяват и неколкотостотин ембриона в криобанката на І САГБАЛ „Св. София”, които чакат потенциалния си шанс да се „събудят” и да се превърнат в човеци.
В България замразяването на ембриони се извършва от около 10 години.
Каква е главната цел на тази практика?
„При хормоналната стимулация на яйчниците на жените, предхождаща ин витро оплождането, остават повече яйцеклетки, които се оплождат и стават ембриони. Те се замразяват и ако ин витро опитът се окаже неуспешен, двойката има шанс да размрази ембриони и да пробва пак. Така спестяваме на жената скъпата хормонална стимулация. Но освен че е скъпа, тя не е и напълно безвредна за нея”, обяснява д-р Георги Вакрилов – акушер-гинеколог и ембриолог в ин витро отделението на І САГБАЛ „Св. София”.
Съхраняването на замразени ембриони е по-безболезненият път и за жените с репродуктивни проблеми, които вече са успели да заченат, след години да имат и второ, и дори трето дете.
„Имаме няколко такива случая. Преди време една жена роди момиченце и след 3 години отново дойде при нас, за да размразим съхранените й ембриони и да й ги имплантираме. Родиха й се близначета. Те са оплодени по едно и също време заедно със сестра си, но всъщност са с четири години по-малки”, разказва д-р Вакрилов.
От практиката си АГ-специалистът пази спомена за поне 50-ина бебета, родени от замразени ембриони. При ин витро оплождането с размразени ембриони успехът е около 15–20% – малко по-малък от успеха при ин витро процедурата с незамразявани ембриони. 
На конференция на Американското общество по репродуктивна медицина три независими един от друг научни екипа представиха данни, че децата от размразени ембриони са по-устойчиви в сравнение с децата, заченати по ин витро път от незамразени ембриони. Обяснението на учените е, че при размразяването оцеляват само най-жизнените от замразените. Според изследователите от Кралската женска болница в Мелбърн, Австралия, 11% от бебетата, заченати ин витро от „пресни” ембриони, се раждат с тегло под нормата, а сред родените от размразени ембриони децата с поднормено тегло са 6,5%. „По тази логика можем като цяло да определим бебетата, заченати чрез ин витро оплождане, като по-здрави от заченатите по естествен път, защото тези ембриони са минали през големи перипетии и са оцелели. Статистиката обаче показва, че малформациите при децата, заченати чрез асистирана репродукция, в сравнение със заченатите по естествен път, не са по-малко. Някои си представят, че сме тръгнали да правим армия от Шварценегери. Няма такова нещо. Бебетата, заченати по ин витро път, не се превръщат в някакви атлети или гении, а са съвсем нормални деца”, твърди д-р Вакрилов.  
Какво става със замразените ембриони, ако не бъдат потърсени от биологичните родители? „След пет години съхранение двойката може да заяви, че няма желание да се възползва от замразените си ембриони и в такъв случай те се унищожават. До момента обаче няма семейство, което изрично да се е отказало от тази възможност”, обяснява акушер-гинекологът.
Има двойки, които се възползват от „замразения” шанс да имат поколение след доста години. „Преди две години в нашата болница жена от Пловдив след 6 години неуспешни опити за ин витро зачеване пожела да размразим ембрионите й и роди момченце.” В световен мащаб има съобщения за бебета, родени от ембриони, замразени за период от 13 години. 
Свое „ледено бебе” през пролетта на 2010 г. очаква и небезизвестната Селин Дион. Преди месеци 41-годишната изпълнителка обяви радостната вест, че е бременна с второто си дете, което е от замразен преди 8 години ембрион. 
Неизбежно като част от темата за замразените ембриони възникват и някои биоетични въпроси,
повдигнати най-вече от различни религиозни общности. „От мига на зачатието ембрионът не е просто оплодена яйцеклетка, а цялостен човек според идентичността и постоянното си усъвършенстване... В човешкия ембрион смирено се изобразява Бог. Фактът, че за хиляди ембриони възможността за живот се вижда през перспективата на смъртта, е унижение на човешкото достойнство и погазване на правото на живот”, гласи възгледът на Светия синод на Гръцката православна църква по темата.
„Откога започва животът? Всеки има различна позиция по въпроса. Но нашата мисия като лекари е да помагаме на колкото може повече двойки да имат деца. Замразяването на ембриони увеличава шанса за бебе и намалява риска за жената от множествени стимулации.
Ето защо според мен това е нещо позитивно”, смята АГ-специалистът. От медицинска гледна точка показателен е фактът, че в страни като Италия например, където замразяването на ембриони не е позволено, ражданията от ин витро оплождане намаляват, а бездетните двойки пътуват до репродуктивни клиники в съседни държави с по-либерално законодателство.
Д-р Вакрилов обаче категорично не одобрява създаването на ембриони единствено с цел да се извличат стволови клетки от тях.
В някои страни съществува и законова възможност непотърсените ембриони да бъдат “осиновявани”
Всяка година в Испания например с изричното позволение на биологичните им родители стотици замразени ембриони са “осиновявани” от двойки с репродуктивни проблеми. Това е практика, приемлива за някои вероизповедания, тъй като дава шанс за живот на част от ембрионите, които са „изоставени”. „Макар да възникват въпроси около биологичната идентичност на бебето, по този начин и някои ембриони ще се спасят, и майката ще изживее връзката на бременността с детето…”, смятат православните духовници. 

Сандра Керелезова

 

Още в Списък за родилното

Бебето идва, когато организмът е готов

Чувала съм най-различни мнения “За” и “Против” предизвикване на раждането с медикаменти. Кое е най-доброто за жената и за бебето? Раждането се предизвиква с медикаменти… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo