28 Мар 2007

  Великото тайнство - Зачеването – как става? Когато се слеят яйцеклетката и сперматозоидът, природата постига върховното чудо!

  Оценете
  (0 гласа)

  На старта 100 милиона! - Около 100 милиона сперматозоиди се отправят по 9-сантиметровия път към яйцеклетката. Деветдесет процента от миниатюрните, пляскащи с опашчици като с камшичета, бързи “плувци” не успяват да се спасят от враждебната среда във влагалището и загиват. Останалите си проправят път през канала на маточната шийка до кухината на матката.

  Грешна посока
  Най-малко половината от сперматозоидите се заблуждават и се отклоняват от матката в погрешна посока – към яйцепровода. А през този цикъл той не е подготвил способна за оплождане яйцеклетка. Тъканите поемат отклонилите се от правия път сперматозоиди.

  Зареждане и упътване
  Макар и да са подвижни, сперматозоидите не биха стигнали далеч без помощта на слузта в шийката на матката, която ги зарежда със специални вещества. Освен това секретът им показва пътя, той ги групира и ги изтиква нагоре като по улично движение. Без тази насока “плувците” ще се въртят в кръг.

  Безмилостен подбор
  Дори в семенната течност, която има нормална оплодителна способност, се откриват деформирани екземпляри – сперматозоиди с две глави или с липсващи опашки. Секретът в шийката ги сортира – двуглавите не се допускат по правилния път, тъй като са много големи, а безопашатите отпадат, защото нямат “навигатор”, който да ги води до целта.

  Сватбен танц само с един
  Неколкостотин сперматозоида изминават пътя и преодоляват строгия подбор, след което обграждат готовата за оплождане яйцеклетка. На ход обаче не е най-бързият от тях, а предпочетеният от яйцеклетката. Нейният външен слой – зона пелуцида – изпраща привличащи вещества. Шлемът върху главичката на един от очакващите сперматозоиди реагира най-силно и точно за него яйцеклетката отваря жилавата си обвивка. В същия момент пред всички останали сперматозоиди е спусната бариера. За чифтосването са нужни само две клетъчни ядра – едно мъжко и едно женско!

  Фаталните 8 часа или 5 дни...
  Яйцеклетката – най-голямата клетка в човешкия организъм (с диаметър 1/10 от милиметъра), има крайно ограничена продължителност на живот. Тя е готова за оплождане само осем часа. Въпреки това около пет дни от месечния цикъл има шанс яйцеклетката и сперматозоидът да се слеят, тъй като сперматозоидите могат да преживеят до пет дни в яйцепровода и да изчакат и пресрещнат яйцеклетката.

  Кой определя пола
  Яйцеклетките винаги носят в ядрото си половата хромозома X, докато сперматозоидите могат да са снабдени с една Х или с една Y хромозома. Ако оплождането се осъществи от Х-сперматозоид, детето ще е момиче, а когато е от Y-сперматозоид – момче. Дълго време на Y-сперматозоидите са приписвани способности на победители. Смятало се е, че при секса около овулацията по-напред се придвижват по-леките и по-бързо движещи се сперматозоиди, които създават момчета. След въвеждането на образните методи за наблюдение на оплождането се установява, че бързината и по-ниското тегло не са предимство на Y-сперматозоидите. Все повече проучвания сочат, че хормоналното състояние на жената се отразява и на обвивката на яйцеклетката й, която избира сперматозоида победител.

  Шифърът на Човека
  Клетъчните ядра на сперматозоида и на яйцеклетката бавно се доближават едно до друго. Те разтварят обвивките си, хромозомите им образуват 48 чифта – шифъра на един нов, уникален човек.

  Още в Да бъдеш баща

  Тъпа работа е това, бащинството

  Бременността е радостно събитие за всяко семейство… ако обаче е планирана. Когато бебето е резултат от скъсан презерватив или забравено противозачатъчно, често бъдещите родители не… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh