20 Фев 2017

  Резус-фактор и бременност

  Публикувана в Бременност
  Оценете
  (0 гласа)

  Текст: д-р Ангел Стоименов, началник лаборатория „Трансфузионна хематология” в УМБАЛ „Софиямед“

  В червените кръвни клетки (еритроцитите) на човешкия организъм вече са идентифицирани 35 кръвногрупови системи, в които са включени стотици антигени. Най-известните и най-важни за нас са системите АВО и Rh. Резус-кръвногруповата система (Rh) е описана за първи път през 1937 г. от  Landsteiner&Wiener. Резус-факторът е трансмембранен протеин от клетъчната мембрана на червените кръвни клетки, изпълняващ роля на йонен канал. Резус-кръвногруповата система се състои от 49 антигена, най-важни от които са пет – D, C, E, c, e. Най-просто казано, наличието или не на D-антиген характиризира дадения човек като Rh-положителен или Rh-отрицателен.

   

  Причини

  Майката и бащата на всяко бъдещо бебе са генетично различни. При оплождането се създава нов организъм, носещ белезите и на двамата родители. По време на вътреутробното си развитие плодът проявява белези, унаследени и от бащата, но те се явяват генетично чужди за майката. По време на бременността малки количества кръв от плода преминават през плацентарната бариера в майчиния организъм, като причините за това са различни. Майчината имунна система разпознава като генетично чужди клетките на плода (еритроцитите), които вече носят белезите на бащата, и следователно реагира срещу тях. Това е естествен имунен механизъм, който се намира в основата на едно от най-тежките усложнения на бременността, наречено „хемолитична болест на плода и новороденото вследствие на Rh-кръвногрупова несъвместимост“.

   

  Механизъм

  Майката и бащата може да са от различна кръвна група както по отношение на АВО-кръвногруповата система, така и по отношение на Rh-системата. Ако еритроцитите на майката са типизирани като отрицателни по отношение на Rh-кръвногруповата система, а бащата е носител на белега положителност – наличие на Rh(D)-антиген, и го е предал на плода, то еритроцитите на плода ще са положителни по отношение на Rh-кръвногруповата система. При навлизането им вследствие на една от многобройните причини в майчиния организъм те ще предизвикат имунна реакция, водеща да образуване на антитела, които имат за цел да унищожат навлезлите еритроцити от плода. Част от тези антитела обаче могат да преминат през плацентарната бариера и да доведат до много тежко увреждане и на самия плод.

   

  Профилактика

  Тип 1. Профилактични изследвания за установяване на кръвногрупова несъвместимост майка-плод спрямо основните кръвногрупови системи. Препоръчително е на всяка бременна жена да бъдат направени тези изследвания, независимо дали е Rh(D)-отрицателна, или Rh(D)-положителна – срещу всеки антиген от Rh-кръвногруповата система е възможно да има такава имунна реакция!

  Тип 2. Създадени са биологични препарати – анти-Rh(D) имуноглобулини, насочени срещу основния антиген, отговорен за тази несъвместимост. Те се прилагат задължително в случай, когато при жени във фертилна възраст (от деца до зрели жени), отрицателни по отношение на Rh(D)-антигена от Rh-системата, има и най-малко съмнение за контакт на имунната им система с Rh(D)-положителна кръв от чужд произход – това най-често са аборти в ранен етап на бременността, кръвопреливания и т.н.

   

  Изследвания

  Съгласно изскванията на медицински стандарт „Трансфузионна хематология” профилактичните изследвания задължително се извършват най-малко двукратно по време на бременността: при регистриране и към края на бременността. Поемат се от НЗОК. Тези високоспециализирани изследвания се провеждат в медико-диагностични лаборатории по трансфузионна хематология, притежаващи съответното разрешително за дейност и отговарящи на изискванията, заложени в стандарта. Такава модерна лаборатория функционира и на територията на ДКЦ „Софиямед“.

  Още в Мода

  Ранното майчинство – мода или...?

  Все повече младите интелигентни жени се амбицират да учат и да имат престижна професия и едва след това да родят първото си дете. Паралелно обаче… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh