26 Окт 2017

  Рубеола и бременност

  Публикувана в Бременност
  Оценете
  (0 гласа)

  Рубеолата е остро инфекциозно заболяване, което протича с макулозен обрив, обхващащ цялото тяло, повишена температура и увеличени лимфни възли. Наблюдават се две основни форми на болестта: придобита (след раждането) и вродена (която е с важно здравно значение).

  Обикновено рубеолата протича леко, като засяга основно деца в училищна възраст. Риск обаче съществува при бременните жени, които като деца не са прекарали рубеола или не са имунизирани. Тези жени трябва да избягват контактите с болни деца. Заразяването става по въздушно-капков път. Инфекцията на майката с рубеолния вирус оказва различно влияние върху плода. Смята се, че около 80% от всички вродени аномалии при новороденото, причинени от вируси, се дължат на рубеолата. След като плодът бъде инфектиран с рубеолния вирус, последният може да остане в латентно състояние и да не увреди по никакъв начин новороденото. В други случаи вътреутробната инфекция може да доведе до аборт, мъртво или преждевременно раждане или различни малформации при бебето. Рискът от увреждане зависи от гестационната възраст на плода в момента на заразяването. При инфектиране на майката в първия триместър на бременността рискът от раждане на дете с вродена аномалия е около 12%, а от мъртво раждане – в около 7% от случаите. През втория триместър на бременността прогнозата е по-благоприятна – около 4% от новородените са с вродена малформация. Най-нисък риск за децата има при заразяване през третия триместър, когато почти не се описват вродени увреждания, а в редки случаи изходът от бременността е мъртво раждане.

  Вродената рубеола се характеризира основно със засягане на зрителния и слуховия апарат, както и сърдечно-съдовата система. Очните малформации най-често протичат като катаракта или засягане на ретината. Увреждането на слуха може да варира от лека загуба до пълна глухота. Засягат се също черният дроб, белият дроб и органите на кръвотворенето. Изходът от вродената инфекция с рубеолен вирус е различен – може да настъпи пълно оздравяване или процесът да се задълбочи и да прогресира като хепатит или енцефалит, които са с много тежка прогноза.

  Диагностиката на рубеолата е комплексна – основава се на епидемиологичните данни и клиничната картина в съчетание с високоспециализирани имунологични тестове за доказване на специфични антитела срещу рубеолния вирус.

  Важно е всяка жена да се изследва за наличие на специфични антитела от клас IgG срещу рубеола още преди забременяването или веднага след установяване на бременността. При наличие на такива няма риск от заразяване с рубеола.

  Рубеолата е ваксинопредотвратимо заболяване. В нашата страна всички деца подлежат на имунизация с комбинирана ваксина на тринайсетмесечна възраст и реимунизация на дванайсетмесечна възраст.

   

  Д-р Десислава Велчева, вирусолог, МДЛ „Цибалаб“

  Още в Кърмене

  Наръчник за кърмачки

  В началото е гърдата Важно е възможно най-скоро след раждането да поставите детето на гърдата си. Така ще стимулирате отделянето на кърма и сукателния рефлекс… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh