06 Авг 2019

Спонтанният аборт – поглед отблизо

Публикувана в Бременност
Оценете
(1 глас)

Всяка четвърта бременност завършва с аборт. Това показват данните на Световната здравна организация. През какво минават жените физически и емоционално? Предстои да разберем в следващите редове…

Знаех, че чакам бебе още преди да си направя теста, и вечер му пеех приспивни песнички.

Не разбрах какво се случи, как се случи и най-вече не разбрах защо се случи. Бебето, което беше с мен седем седмици, си тръгна. Не ме предупреди. Не успях да се подготвя. Просто прокървих и всичко приключи.

Лекарите ми говорят нещо, но не успявам да ги разбера. Поклащам глава в съгласие. Странно е, че и страхът си тръгна заедно с бебето. Не обръщам внимание на болката в корема.

Отказах кюртаж, защото така ме посъветва моят лекар. „Малка бременност – каза той. – Няма нужда.” И сега чакам. Другите жени в стаята и те чакат, но не знам точно какво. И тях ги боли, но болката им не стига до мен, защото си имам своя. Тя, разбира се, не е физическа, намира се дълбоко в сърцето ми.

Вкъщи всичко си е същото. Говорим. Не спираме да говорим. И да се обичаме. С всяка дума, с всеки поглед утрешният ден се прояснява. Знаем, че бебето ни ще се върне по-силно и по-здраво и ще бъдем готови за него. Ще го чакаме с цялата любов, на която сме способни. А вече знам – способни сме на много!

Д-р Борис Стоилов, специалист по акушерство и гинекология, дипломиран специалист по фетална медицина със собствена практика в АИПСИМП „Фетална медицина”.

boris stoilov

За информация: pregnancy.bg, тел. 0876 222 711

Причини за спонтанен аборт

Основните причини за аборта до края на първия триместър са хромозомните и генетичните заболявания. Колкото по-рано се случи, толкова по-голяма е вероятността да има точно такъв проблем. Причини могат да бъдат също инфекции, радиации и други. Основната тенденция, която се забелязва напоследък, е увеличаване на възрастта, в която жените забременяват за първи път. Повишена е и честотата на инвитро бременностите. Някои социалнозначими болести като високо кръвно налягане и диабет също зачестяват. Това са едни от рисковите фактори. Доста автори отчитат стреса като рисков фактор за аборт и преждевременно раждане.

Какво можем да направим

Рядко и трудно можем да направим нещо за предотвратяване на ранния аборт. Върху преждевременното раждане и късните аборти, които се предизвикват поради нарушения в шийката, предходни преждевременни раждания, наличие на инфекции, имаме възможност да повлияем чрез внимателно проследяване на бременността. Ролята на всеки акушер-гинеколог е максимално щателно да снеме анамнеза, да направи преглед, да бъдат оценени рисковете от инфекции, да се вземат секрети от женския генитален праг за микроорганизми, които могат да предизвикат преждевременно спукване на мехура, а оттам – късен аборт и преждевременно раждане.

Лицата на спонтанния аборт

Ранните спонтанни аборти разделяме на пет вида – заплашващ, започващ, в ход, непълен и пълен. Заплашващия и започващия се опитваме да потиснем с медикаменти, така че да запазим бременността. Медикаментите са основно спазмолитици, витамини, прогестерон в различни форми. При спонтанните аборти, които са в ход, ревизираме маточната кухина с инструмент кюрета, за да може матката да бъде изчистена и лигавицата да се възстанови възможно най-бързо. В западните школи може да има и изчаквателно поведение, при което с редовно наблюдение под ехографски контрол се изчаква абортивният материал да бъде изхвърлен от матката. При задържане на абортивен материал вътре се създава риск от инфекция, освен това подобни остатъци биха могли да станат причина за недобро захващане при следваща бременност. Въпреки това, ако има пълно изчистване след един цикъл при изчаквателно поведение, това би било наистина добре. По този начин се избягва рискът от инфекции, свързани с инструментариума, допълнителни усложнения като перфорация на матката или късни възпаления на кухината на матката и престъргване на ендометриума. Тези усложнения са изключително редки и се случват основно, когато не се спазват принципите на манипулацията. Когато се прилага вакуум, с помпа под налягане се изтегля концептусът и по този начин се изчиства матката. Това е едноактов процес, който се осъществява под обща упойка, трае около десетина минути и в над 95% от случаите тези аборти са без допълнителни усложнения. Разбира се, често се предписват профилактично антибиотик и някои медикаменти, които допълнително да контрахират матката, за да се изчисти изцяло. Разликата между двата метода не е кой знае колко голяма от гледна точка на успеха, особено когато се извършват от опитен специалист.

Различните възможности за лечение

В повечето случаи, когато жените абортират и идват в болницата, те са с доста силно кървене, с болки. Практиката в България е да се прави кюртаж. Все още нямаме развита практика за изчаквателно поведение. Такова е обучението, което получаваме. Дали поведението ни ще е изчаквателно, или ще се направи кюртаж, за нас е важно жената да бъде изписана здрава от болницата и нейните фертилни способности да бъдат запазени. Може би наистина трябва да бъде обмислено и преоценено дали да имаме по-изчаквателно поведение, или не. Но в крайна сметка понякога медицинските практики в различните страни зависят не само от медицинския персонал, ами и от нагласите на населението и неговите очаквания относно обслужването и лечението. Не смятам, че манталитетът на българина е настроен толкова към изчаквателно поведение. В повечето случаи ние сме по-склонни да бъде направена някаква процедура.

Ако трябва да съм честен, може би пациентките рядко имат избор. Не че не се коментира това, но като че ли самите жени знаят какво следва и са склонни да им бъде извършена манипулацията.

 

Стела Хараламбова, психолог, специалист в сферата на репродуктивното здраве и член на Българската асоциация по репродуктивна психология.

stela

За информация: haralambova.com; е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.; тел. 0879 584 455

Емоциите при спонтанен аборт

Наблюдават се много силно изразено усещане за нереалност, силна тъга, мъка, болезнена безпомощност, а по-късно се появяват чувство на вина и гняв. Често жените ми разказват, че изпитват постоянно желание за плач, както и че имат проблеми със съня, неспокойствие, липса на апетит, натрапчиви мисли, свързани с копнежа по изгубеното бебе.

Модел на реакция и етапи на приемане

Спонтанният аборт е вид загуба и като при всички подобни случаи се минава през фазите на траур. Първоначалната реакция е тази на шока – „Това не може да е истина!”, „Това не може да се случи на мен!“. Когато премине първоначлната фаза на шок или парализа, идва етапът, в който жената се сблъсква с болката от разделянето с бебето, придружена от копнежа по него, и отричането. В тази фаза са силно изразени чувства като тъга, вина, отчаяние и гняв – „Защо на мен?“, „Не е справедливо!“. И накрая се стига до приемане, преорганизиране и възстановяване – „Трябва да се справя…“, „И други жени са преминали през същото…“.

Не е задължително тези етапи да следват точно тази последователност, нито конкретна продължителност. Но колкото по-бързо жената стигне до приемането, по-бързо ще се справи и ще продължи напред.

Как да се справим с вината

Почти винаги спонтанният аборт е придружен с изпитване на вина в даден момент. Често това се изразява в търсене на грешки. Какво е било пропуснато, какво би могло да е направено, за да се предотврати абортът. Много често жените търсят вината в себе си или в лекарите.

За съжаление, търсенето на виновник или самообвиненията не са успешна стратегия за справяне. Точно обратното – колкото повече премисляме и се самообвиняваме, толкова по-дълго време стоим във фазата на отричне и не успяваме да приемем загубата и да продължим живота си.

Чувството на вина е абсолютно нормална реакция в тази ситуация. Понякога единственият начин е да си позволим да изпитваме дадена неприятна емоция, вместо да се борим с нея, колкото и парадоксално да звучи. В даден момент тя ще премине. Емоциите се сменят постоянно, така както се променя времето.

Няма нищо лошо, ако жените нямат желание и енергия веднага да продължат напред. Да си дадат време и да търсят подкрепата и опората на най-близките си хора и приятели. Понякога помага изработването на ритуали като приготвяне от семейството на малка кутийка с неща за бебето като ехографии, дрешки, играчки. Също така писане на писмо до бебето, в което имаме възможност да му кажем колко много значи за нас и да се сбогуваме с него.

Професионална помощ за жените, преживели спонтанен аборт

Напоследък дамите търсят помощ след подобно преживяване. Тук е мястото да обърна внимание, че не само жените имат нужда от подкрепа. Често партньорът в своята загриженост към съпругата си не обръща внимание на собственото си емоционално състояние и преживявания. А загубата на бременността е загуба за семейството, не само за жената. Препоръчително е партньорът също да получи психологическа подкрепа заедно със съпругата си или индивидуално.

Разговора проведе Кристина Крумова

Още в Новини

Световен ден на децата

На 31 октомври 1952 г. Международния съюз за благосъстоянието на децата (IUCW) предлага на Организацията на обединените нации (ООН) да определят Световен ден на децата.… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream