12 Авг 2019

  Среща с Мама Нинджа във Видин

  Публикувана в Бременност
  Оценете
  (1 глас)

  „Тя е психологът на другия край на света, пред когото мога да споделя едва ли не всичко“. Това сподели Мария Пеева, по-известна като Мама Нинджа, пред видинските читатели при представянето на първата си книга. Думите й се отнасят за съавторката на книгата – практикуващата в САЩ Люси Рикспуун, доктор по клинична психология. „Човек, пред когото си изливаш душата, рано или късно също започва да споделя. Идеята за книгата чрез писането между нас беше един много интересен процес, много зареждащ. Тази книга е начин да видиш себе си, но под друг ъгъл. Героинята ми е обикновено необикновена като всеки един от нас. Мисля, че затова толкова се хареса на читателите. Доста хора се припознават в нея, откриват по нещо от себе си. Писаха ми хора, на които книгата им е помогнала.“

  Ето какво каза специално за читателите на списание „9 месеца” Мама Нинджа.

  Мария, 4 пъти сте минали през прекрасния период на бременността, какво бихте препоръчали за свободното време на бременните? При работеща бременна, какъвто е Вашият случай, то не е толкова много, но е изключително приятно да го посветим на книгите. Питам Ви за книги, тъй като днес сте в библиотеката във Видин, за да представите Вашата първа книга „Писмо до сестра ми“.

  Аз имам много интересна история… През всичките ми бременности четях. Не че чак толкова свободно време имах, защото работех, както и много други майки, обаче страдах от безсъние и все си четях. И четях много различни книги. И някой път съм се смяла с това. Защото например, докато бях бременна с единия ми син, който е много палав, четях „Война и мир“. Дотогава не бях изчела четирите тома. Седнах и ги изчетох с него. Той се роди много палав и се шегувам дали пък не е заради това, че четох точно „Война и мир“. През бременността с другия ми син, който е математик, си спомням, че четях Дан Браун. И така ми мина бременността под знака на Дан Браун и други подобни на него автори. Синът ми се роди, както казах, математик. Може и да има някаква връзка. Шегувам се, разбира се. Наистина е прекрасно майките да четат по време на бременността. Не знам дали това влияе наистина върху развитието на детето, но със сигурност влияе върху развитието на майката. Така че, нека да си оползотворяват времето. Сега си спомних, че също и по време на кърмене ми се е случвало да държа книга в едната ръка. Радвам се, че съм тук за тази среща в библиотеката. Едно време мечтаех да стана библиотекар. Защото си представях, че библиотекарите през цялото време четат книги, за да знаят какво да препоръчат на хората. И си казвах, това е просто професия мечта – да четеш книги по цял ден.

  Интересно каква е позата на кърмене с книга в едната ръка…

  Ами така, гушкам бебето и си чета с едната ръка. След това си взех електронен четец, за да не прелиствам страниците и да го разсейвам.

  Сега, като го казвате, любопитно е дали прелистването на страниците приспива бебчето?

  Може и да го приспива, да. Но бременността е чудесен период. Дори когато е тежка, после човек се връща към нея с приятно чувство. Дори когато е имало проблеми и трудности, си спомняш с хубаво за нея. Едно такова очакване, усещането, че си като някакъв ценен „съд“, в който нещо живо, истинско расте – бъдеще.

  На нас ни предстои тази седмица среща с бременни тук, в библиотеката, по време на лекцията на „С „9 месеца“ на училище“. Колкото и учудващо да е, във Видин има бременни

  Идвайки насам към библиотеката, видях, че този град е жив и е пълен с колички с бебета, майки с деца. Не знам статистически как стои този въпрос. Така че изобщо не ме учудва това, че имате срещи с бременните.

  Всъщност се оказа, че бременните се чувстват много добре сред книгите. Има някакъв уют тук и затова провеждаме лекциите „С „9 месеца“ на училище“ в библиотеката. Ще споделите ли няколко думи за книгата специално за мамчетата на „9 месеца“?

  Книгата много се хареса. Честно казано, аз се приемам повече като читател. Вярно е, че имам блог, пиша много, чете се доста. Но в моята си представа за себе си аз съм един читател и нямах очаквания, че книгата ми толкова много ще се хареса. Това, разбира се, може само да ме радва, че съм намерила нещо смислено, което хората да прочетат. Някои хора казват, че по време на бременност не е хубаво да се четат неща, които разстройват, защото емоционалността на майката е изострена и може да приеме по-тежко някои книги. Аз не съм на това мнение. В моята книга има драма – в живота има драма в крайна сметка. Може ли книгата просто ей така да си върви, без нищо да се случва. Има драма, има и трилър. Но не мисля, че някоя бременна жена ще се разстрои от това. Опитвам се да си спомня за коментари на бременни читателки за книгата…

  (Тук получихме обещание от Мария Пеева, че Мама Нинджа ще сподели за подобни коментари с читателите на блога си.)

  Много ли е различно авторството на книга от писането в блог?

  Да, много е различно. Знаете ли какво се сещам да препоръчам на бременните жени, докато си говорим за тези неща – да си водят дневник. Ама на всяка цена да го правят. Защото сега си мисля, че много съм пропуснала. Тогава чувствата са едни такива… върхове и спадове. И сега има моменти, когато ми изскача случка. Съжалявам, че не съм си водила дневник. Така че, ако имат възможност, заради тях самите нека да го направят. После да се връщат назад.

  Разговора проведе Десислава Володиева

  Още в Новини

  Фотоконкурс на Puls.bg търси най-харесваните бъдещи и настоящи майки

  Победителката в конкурса „Фото Puls“ ще украси корицата на наръчника, който се издава специално за „Форум бременност и детско здраве“  Всички настоящи и бъдещи майки… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh