20 Юни 2019

  Сънищата през бременността: странни, но обясними

  Публикувана в Бременност
  Оценете
  (1 глас)

   „Една нощ сънувах странен сън. Вече бях в родилната зала и около мен виждах лицата на най-близките ми – всички бяха усмихнати и много красиви. Последва едно „ох” и вече държах малко вързопче, от което ме гледаше синеоко ангелче. Съпругът ми беше очарован от него. Малко след тази идилия обаче бебето „излетя” от пелените и се превърна в някакъв груб културист”, разказва съня си 30-годишната Йоана Делчева, майка на 5-месечен син.

  Защо през бременността сънищата са толкова странни, а понякога дори напомнят кадри от филм на ужасите?

  Ексцентричните нощни видения си имат обяснение

  Всъщност сънищата са отражение на това, което владее подсъзнанието през деня. Не е изненадващо, че бременната често е жертва на куп страхове. Тревожат я много въпроси: „Ще мога ли да изтърпя силните болки при раждането?”, „Дали бебето ми ще се роди здраво и ще си има ли всичко?”, „Ще успеем ли с таткото да се справяме финансово при отглеждането на детето”... Понякога част от тези страхове през нощта се експонират в наистина ужасяващи ситуации. Има и друго обяснение за странните сънища на бъдещите майки. То се свързва с големите физически промени, които настъпват в организма и в тялото на жената. Нарастващият корем създава дискомфорт и обикновено бременната трудно си намира удобна поза в леглото. Честите посещения на тоалетната също „накъсват” съня и след тях понякога се появяват странни видения. Резултатите от проучвания на австрийски психолози сочат, че невероятните сюжети насън са по-чести при жените, които имат проблемна бременност. Особено стряскащи са виденията при преживелите вече аборт.  Евгения Цанкова, 32 год., майка на 8-месечен син. Психолозите обясняват подобни сънища като част от подсъзнателното желание на жената да се върне към волния живот и да избяга от задаващите се родителски грижи. С напредването на бременността се променят и нощните видения. Често бъдещите майки се стряскат насън, защото „раждат” някакво свръхестествено същество. „Веднъж сънувах, че съм в родилната зала и раждам, но вместо бебе ми подават... кентавър”, споделя 27-годишната Иглика Савова, майка на едногодишно момченце. Не се притеснявайте, ако в средата на 9-те месеца насън ви спохожда някакво странно същество, което не може да се оприличи на човек. Според психолозите този сюжет може да се обясни със страха от усложнения през бременността или по време на раждането.

  След петия месец – проблемни ситуации

  В много от сънищата на бременните след петия месец на бременността се появяват различни проблемни ситуации в родилната клиника. „Сънувах, че съм на преглед при моя гинеколог. На монитора на ехографа обаче, вместо да се появи бебето в утробата ми, се виждаше ясно някакъв... магарешки трън. А лекарят започна да ми крещи защо не съм се хранила здравословно...”, разказва спомена си Ралица Гелева, 29 год., майка на 11-месечен син.

  През втората половина на бременността през нощта доста срещани са и различни превъплъщения на тревогите, свързани с трудностите при отглеждането на бебето. Те продължават да стряскат и събуждат бъдещите майки до края на 9-те месеца. „Една нощ сънувах, че не мога да намеря еднократна пелена, която да поставя на бебето си. Въртях се като замаяна вкъщи, във въздуха около мен хвърчаха разни бебешки аксесоари, но между тях нямаше пелена”, спомня си Ели Костадинова, 35 год., майка на 2-годишно момиченце.

  При много бременни сънищата не са блажени, а са изпълнени с невероятни кошмари. Ако сте жертва на подобни ужасяващи съновидения, ще ви съобщим една добра новина. Проучвания на Медицинския колеж в Масачузетс (САЩ) показват, че бъдещите майки, които имат по-често странни нощни видения, раждат по-бързо и безболезнено. Все още няма научно обяснение за тази зависимост, но все пак звучи успокояващо...

  Любопитно

  Един от най-често срещаните образи в сънищата на бременните жени е водата – като се почне от капки дъжд, течащи чешми и аквариуми, и се стигне до реки, морета, простор- ни океани. Според психолозите в това няма нищо необичайно. Според тях водата в сънищата символизира амниотичната течност в утробата на жената. Обикновено в първото три- месечие жените сънуват, че плуват, а към края на бременността съно- виденията им са свързани с големи количества вода, символизиращи изтичащите води при раждането.

  Още в Недоносено бебе

  289 грама живот

  Веднъж появили се на бял свят, недоносените деца изискват много грижи – поставяне в кувьоз, приемане на различни лекарства, хранене със специален заместител на майчина… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh