28 Юни 2018

Светът на Савина Николова от MasterChef

Публикувана в Бременност
Оценете
(0 гласа)

Eдин по-добър свят, този на Савина...

В хладилника й винаги има сезонни плодове и зеленчуци от биоферми, пармезан и няколко вида тахан. Тя е млада, интелигента и с невероятно красиви очи. Савина Николова, чиято най-голяма страст е храната, в това число и приготвянето на полезен сладолед, доскоро гледахме в последния сезон на известното кулинарно предаване по bTV. Във всеки епизод тя вдъхновяваше с креативни идеи и макар че бременното й коремче симпатично напомняше за себе си, Савина неуморно и пъргаво се впускаше във всяко едно предизвикателство. Разговорите на живо с талантлив събеседник като нея са приятни.

„Винаги съм усещала, че ще имам момче, така и се случи” – сподели с мен Савина. Освен за бременността й, успяхме да си поговорим и за любовта й към работата, за мечтите и тяхното сбъдване, за приключението, наречено MasterChef, и специалното отношение, което е важно човек да има към правилното хранене и грижата за здравето. Вярно, не можем да разгърнем интересната личност Савина само в няколко страници, но поне ще опитаме да разкрием частица от нея…

Италия

Заминах за Италия, след като завърших гимназията, за да продължа образованието си там. Прекарах няколко невероятни години от живота си в Милано, имах много трудни моменти, но определено преживяването си заслужаваше. Италия ми даде много и продължава да го прави всеки ден!

Savini Gelato

Наскоро официално отвори врати Savini Gelato – място, на което се приготвя истински натурален сладолед. От много време мечтаех да създам свой собствен проект за истински сладолед. Първо, защото у нас не съществуваше концепцията за натурално джелато. Исках да създам продукт без никакви „Е“-та, т.нар. clean label, който спокойно бих дала на собственото си дете. Ако не си в бранша, е трудно да повярваш, че детето ти, изяждайки една топка сладолед навън, поема цялата Менделеева таблица… Бях убедена, че има и друг начин на производство. Така създадохме още през 2014-а първата изцяло натурална джелатерия в България. Съвсем естествено, исках да развия философията си за сладолед и така се появи идеята за нов бранд с нова концепция, а именно нутрацевтично джелато с биосъставки. Това ще рече, че работим със сертифицирани биопродукти, като започнем от млякото и стигнем до плодовете, а за да направим сладоледа полезна храна, добавихме и естествени фибри от бамбук, които свалят гликемичния индекс и подпомагат по-лесното усвояване на захарите. За всички деца измислихме иновативни цветни сладоледи, които боядисваме с помощта на различни биоекстракти, без да използваме нито едно „Е“. По този начин те са щастливи, че ядат син или розов сладолед, а ние сме доволни, че можем да го направим по напълно натурален начин.

savina1

Ако Савина беше джелато…

Ха-ха-ха… Може би щях да съм лимоново сорбе. Винаги имаш нужда от нещо свежо за по-леко храносмилане, нали? :)

Занаятчийски сладолед – по-специалният

Занаятчийското производство изисква много повече работа, там човешкият фактор е определящ. За да приготвим един-единствен вкус сладолед например, ни трябват около 40 минути, докато в индустриалното производство това време е наполовина. Процесът е по-бавен, но крайният резултат си заслужава. Масово се вярва, че изсипването на една торба прах и разбиването му с UHT мляко и синтетични аромати е „занаятчийски сладолед”. За съжаление, липсват правилните закони, които да регламентират коректно занаятчийското производство на сладолед. Практически, ако работите с готови бази и имате машина за сладолед в самия обект, бихте могли да кажете, че правите занаятчийско джелато. Реалността е съвсем различна, затова предпочитам да говоря за позитивите на нашата работа. Всъщност, когато вечер с мъжа ми сме затворили магазина и си легнем, той ми казва:

„Чувствам се супер изморен физически, но знаеш ли днес колко много деца ядоха истински сладолед и бяха щастливи!”. Мисля, че в България има нужда повече хора да имаме такова мислене.

Веган сладоледът и кулинарното изкуство

Смятам, че е въпрос на време да осъзнаем, че не можем да консумираме толкова много животински продукти… Веганството е философия, която дори и да не приемаме днес, ще трябва да я приемем утре, защото световните ресурси намаляват и след години ще бъде по-странно да кажеш „аз ям мляко и месо”, отколкото „аз не ям животински продукти”. В този ред на мисли веган сладоледите са бъдещето.

Важно ли е да е „био“ ?

Важно е да бъде истинско. Вярвам в биоземеделието, защото регламентира един коректен начин на производство. Аз самата избирам такива продукти във вкъщи и съм склонна да харча повече пари за храна, отколкото за дрехи, защото имаме само едно тяло до края на живота си.

Любовта в живота на Савина

Всичко с моята половинка се случи много случайно и бързо. Между нас има много силно привличане, което аз дори понякога не си обяснявам. Запознахме се и от първия ден заживяхме зеадно, след шест месеца аз вече бях бременна, като това бе напълно желано. Даже изчакахме прекалено много.

Емоциите преди появата на новия живот

Страх имах в началото на бременността, на този етап просто искам нещата да се случат възможно най-бързо. Приемам раждането като естествен процес и нещо, през което всяка жена би трябвало да премине. Вярвам в силата, с която природата ни е дарила, и съм много против раждането с цезарово сечение, когато няма медицински индикации за него. У нас те питат: „Kак ще раждате?”. За мен това е супер неадекватен въпрос и мисля, че е време българката да осъзнае, че мисията ни като жени на този свят е да даваме живот чрез естествено раждане и да кърмим децата си. Ако не искаш да жертваш бюста си, защо, по дяволите, ставаш майка? Тук идва ролята и на мъжа до нас, който трябва да ни подкрепя и разбира. В този ред на мисли съм изумена колко много мои познати, включително жени, реагираха  негативно на факта, че съм решила бащата да присъства на раждането. Когато създавате дете, двамата сте в едно, защо и когато то се ражда, това да не бъде така? Съществуват все още много табута по темата от сорта на това как след това той няма да ви погледне като жена и как с вашия сексуален живот е свършено. Силно съм убедена, че с мъжа ми ще продължим да имаме страхотен интимен живот и след като родя, а раждането само по себе си би ни направило още по-силни като двойка.

Спорт по време на бременността

Аз спортувах през цялото време, разбира се, не съм прекалявала с интензивни тренировки. Посещавах фитнеса 3–4 пъти седмично, като основното, което правех, е 40-минутно кардио на колело или ходене под наклон на пътека и леки упражнения за крака, ръце и дупе. Чак по средата на деветия месец спрях, защото започнах да получавам контракции и не ми беше много комфортно да спортувам.

Здравословното хранене

За мен храната е в основата на нашето съществуване – ментално и физическо. Телата ни не са кофи за боклук и не можем да ги тъпчем с каквото ни падне. Смятам, че у нас все още има доста остарели виждания по отношение на това какво значи да се храним здравословно. По време на цялата си бременост съм слушала инстинкта си. Имало е случаи, в които се събуждам и искам да ям кроасан с масло и точка. Тогава просто излизам и отивам да си купя кроасан с квас. Не съм правила компромиси с качеството, никога. Храня се основно с плодове, зеленчуци, варива и интегрални житни култури. Сирената, които консумирам, са от малки ферми, предимно зрели и не от краве мляко. Кисело мляко си купувам от един манастир, яйцата в хладилника ми винаги са био. По отношение на месото – дояжда ми се доста рядко. Тогава със сигурност избирам свободно гледани пасищни животни. След това нямам нужда от месо с месеци. Не смятам, че месото е фундаментално за нашето съществуване и категорично съм убедена, че съм в най-перфектна хармония със себе си, когато не ям месо. Проблемът е, че днес консумираме твърде много животински продукти, като добавим и индустриализацията на храната ни, стигаме до сериозни здравословни проблеми, които са напълно предотвратими с един адекватен хранителен режим. 

Предизвикателството MasterChef 

Много неща остават скрити от крайния зрител. Влизането ми в предаването беше свързано с това, че исках да покажа на българина един различен прочит в приготвянето на храната. За мен качеството на продуктите е фундаментално и исках да споделя културата, която имам в това отношение. Надявам се донякъде да съм успяла, но Савина извън кухнята на MasterChef е доста различна. Гордея се, че останах вярна на себе си до края и нито веднъж не си позволих да използвам готови бисквити с палмова мазнина за основа на чийзкейк или готов хляб. Ако ми трябваше нещо, си го приготвях от нулата. Вярвам, че един истински готвач не може да прави компромиси в това отношение. Уви, у нас можеш да видиш всичко.

Посоката оттук нататък…

Очаквам да стана майка всеки момент, представям си едно страхотно лято между майчинство, пътуване и работа. Не смятам да се спра, планирам още на първата седмица след раждането да съм навън с бебето в слинг и да правя сладолед. Силно се надявам да не стана скучна майка, която говори само за смяна на памперси и кърмене. Вярвам, че детето обогатява семейния живот, а не го променя. За да сме щастливи като жени и полезни като майки, трябва да притежаваме здравословен егоизъм, а не да се лишаваме от себе си!

 

*Към днешна дата Савина вече е майка на малкия Даниел

Снимки: Личен архив

Разговора проведе Виржиния Николова

Още в Традиции и обичаи

През първите три от 9-те

Макар и оскъдни, съвсем ненаучни и доста нерационални да са били познанията на човека за бременността, той твърдо е вярвал, че първите три месеца са… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream