04 Юни 2018

  Трансвагинална лапароскопия

  Публикувана в Бременност
  Оценете
  (1 глас)

  Съюзник в борбата с безплодието несъмнено е процедурата, наречена трансвагинална лапароскопия (ТВЛ). Името й е трудно за произнасяне, ако нямаш медицинско образование, но ползите от нея са толкова много, че моментално ни става симпатична. От друга страна, ключов момент при прилагането на ТВЛ е изборът на правилния специалист – онзи, който има „лека ръка“, „точно око“, сериозен опит и висок професионализъм. За щастие,  д-р Семерджиева и д-р Калчев притежават тези качества. Често след подобна процедура техните пациентки споделят, че страховете и тревогите, предхождащи манипулацията, са напълно излишни. Затова бъдете спокойни, мили дами, продължавайте да вървите към своята голяма мечта – щастлива бременност, уверено и с бодри крачки, смело напред!

  Ето какво ни сподели д-р Петра Семерджиева, специалист по акушерство, гинекология и асистирана репродукция, изпълнителен директор на ADELLA CLINIC, относно тази модерна едноскопска хирургия.

  Какво представлява трансвагиналната лапароскопия?

  Нова и минимално инвазивна техника за пряко визуализиране и оценка на яйчниците и маточните тръби. Това е единствената техника, която позволява пряко изобразяване на тубоовариалните структури в нормалното им анатомично положение. Следователно дава възможност за извършване на по-добра и по-точна проверка на репродуктивните органи и позволява на лекарите да поставят бърза и точна диагноза с цел вземане на подходящо решение за последващо лечение.

  В кои случаи се препоръчва извършването на ТВЛ?

  • При пациентки с инфертилитет без установена причина, за да преценим възможностите за спонтанно забременяване.
  • При пациентки с повтарящи се имплантационни неуспехи, които са преминали през няколко инвитро процедури с ЕТ на качествени ембриони, за да изключим фактори, които биха повлияли отрицателно на имплантацията, като маточна патология, ендометриозни лезии, фини сраствания.
  • При пациентки с утежнена акушерска анамнеза за спонтанни аборти.
  • При пациентки с поликистозен синдром, за да извършим биполярен дрилинг на яйчниците.
  • При пациентки, чиито партньори имат нормални показатели от спермограмата – да установим проходимостта на маточните тръби.
  • Рутинно при пациентки за IUI (интраутеринна инсеминация) – спряхме да извършваме HSG (хистеросалпингография) за проходимост на маточните тръби поради недостатъчната им информативна стойност, необходимостта от допълнителни изследвания за доуточняване на диагнозата и лъчевото натоварване.
  • При пациентки с анамнестични данни за предхождащи абдоминални операции или ТВБ – (тазова възпалителна болест) – да огледаме тазовата област и органи.

  Има ли предварителна подготовка за манипулацията и какво включва тя?

  Изследване за хламидия и влагалищен секрет, както и стандартни предоперативни изследвания на кръвта.

  Колко време продължава процедурата и каква анестезия се прилага?  

  Анестезията е краткотрайна – венозна, а самата процедура трае от 10 до 30 минути.

  Възможна ли е корекция на конкретен проблем, или има възможност единствено за диагностика?

  По време на тази манипулация освен диагностика е възможна и терапия, например отстраняване на сраствания, дрилинг на яйчниците при пациентки с поликистоза и изгаряне на начални ендометриозни лезии. 

  Необходим ли е престой в клиниката след ТВЛ?  

  Обичайно пациентките напускат клиниката в ранния следобед.

  С болки ли протича възстановяването?

  Едни от предимствата на тази процедура са безболезненият следоперативен период и бързото възстановяване на трудоспособността. Не е проблем още на следващия ден жената да се върне на работа. 

  Колко време след ТВЛ може да се подновяват опитите за забременяване?

  В зависимост от диагнозата – или още в същия цикъл, или в следващия. Периодът за естествено забременяване след процедурата (ако е възможно такова) отново зависи от поставената диагноза и би следвало да е в рамките от един до шест месеца.

  В миналия брой ви представихме д-р Петра Семерджиева, д-р Александър Калчев и ембриолога Валентин Пенчев. Е, време е да се запознаете и с останалата част от екипа, работещ като добре смазана машина. Това са хората, които с чисто сърце се стараят да вдъхват кураж и надежда на пациентите. Никога не са твърде уморени за въпроси и въпреки динамичната работна среда, изпълнена с множество отговорности и напрежение, притежават безкрайно търпение.

  jpreg

   

  Още в Семейство

  Мирослава Кацарова: Семейството за мен е примерът, който даваме на децата си.

  Говори Мирослава… Мирослава Кацарова е богослов по образование, но по призвание отдадена на музиката. Пее, изнася концерти и има три самостоятелни албума. Автор и водещ… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh