17 Окт 2018

В периода между 29-ата и 32-рата гестационна седмица

Публикувана в Бременност
Оценете
(0 гласа)

Бременността вече навлиза в своята напреднала фаза. Под въздействието на хормона пролактин при някои бъдещи майки може да се наблюдава отделяне на капки коластра от гърдите. Матката нараства значително, вследствие на което притиска вътрешните органи, включително и пикочния мехур, а това предизвиква чести позиви за уриниране.

Нарастващата матка предизвиква и разхлабване на коремните мускули, които се разтягат, за да могат да поемат по-големия й обем. Поради това бременните жени трябва да внимават при изправянето си от легнало положение. Препоръчително е първо да се обръщат на една страна и чак тогава да се изправят. Така се намалява рискът от травми на коремната мускулатура и на мускулите на гърба и кръста. Остават още само няколко седмици до 36-ата г.с., когато се приема, че органите на бебето са напълно развити и то може да се роди безпроблемно във всеки един момент след този срок.

В периода между 29-ата и 32-рата г.с. продължават редовните прегледи при акушер-гинеколог, на които се извършват ултразвукова диагностика, мониториране на здравето на бременната жена и оценка на физическото състоянието на плода. Снемат се биометрични данни и се проследява феталният растеж. В оставащите седмици до раждането е важно редовно да се измерва кръвното налягане на бъдещата майка. Повишените му стойности могат да са сигнал за евентуална прееклампсия, която изисква своевременна лекарска намеса.

Към редовната месечна женска консултация се добавя още едно изследване. На всеки две седмици се мониторира сърдечната дейност на плода чрез т.нар. запис на сърдечните тоновe (Non-stress test – NST). При жени с рискова бременност, по преценка на лекаря, може да се назначи проследяване на сърдечните тонове на плода на по-къс интервал от време. Записът на сърдечните тонове, или кардиотокографията, се извършва чрез апарат, наречен кардиотокограф или фетален сърдечен монитор. Чрез това изследване се проследява вътреутробното състояние на плода, като се установяват промените в честотата на неговия пулс. Освен това апаратът дава възможност в реално време да се чуят сърдечните удари на бебето и да се установят някои видове страдание на плода, за да може навреме да се предприемат мерки. Чрез NST се проследяват и маточните контракции, като се измерват тяхната сила, продължителност и честота. По време на записа е препоръчително бъдещата майка да е легнала в странично положение. Акушерката поставя върху корема й ултразвуков трансдюсер на мястото, на което сърдечните тонове на бебето се чуват най-ясно. Изследването продължава между 15 и 20 минути. След приключването на записа проследяващият бременността лекар преглежда резултата, за да прецени дали всички параметри са в норма.

Още в Недоносено бебе

Недоносеното бебе

Едно бебе се счита за недоносено, когато е родено преди навършване на 37-ата гестационна седмица и/или е с тегло под 2500 г. Ако бебето е… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream