20 Дек 2017

Вирусен хепатит В и бременност

Публикувана в Бременност
Оценете
(0 гласа)

Съчетанието на хепатит В вирусна (HBV) инфекция и бременност не е рядък проблем в клиничната практика, като се има предвид, че по данни на СЗО повече от 350 млн. души са хроничните носители на HBV в световен мащаб. За България честотата на разпространение на вируса е приблизително 4%, което я поставя в зоната със средна ендемичност. Бременността обуславя сериозни функционални промени в организма на жената и физиологична имунодепресия в биологичния смисъл. По тази причина някои инфекциозни заболявания в този период могат да доведат до неблагоприятни последици както за майката, така и за плода. Риск представлява възможността за предаване на инфекцията от майката на плода.

Начинът на протичане на заболяването се определя основно от имунния отговор на организма. Обичайно настъпва оздравяване, рядко (под 1%) може да се развие фулминантен хепатит с много висока смъртност и в 10% от случаите инфекцията придобива хроничен ход (хронично носителство или хроничен хепатит). Дългосрочните последици от персистирането на вируса в организма са свързани с повишен риск от развитие на чернодробна цироза и първичен чернодробен карцином.

HBV се намира във висока концентрация в кръвта и половите течности, открива се в слюнката и в кърмата. Основните пътища на предаване на инфекцията са кръвен, полов и вертикален (перинатален). В ендемичните региони на света перинаталното предаване от инфектирана бременна на новородено е доминиращ път. Основен показател за риска от заразяване на новороденото е нивото на HBV DNA на майката (вирусен товар), определено с PCR метод. Друг маркер за репликация на вируса е HBeAg. При висок вирусен товар съществува сериозен риск от инфектиране на плода. Най-често заразяването става по време на раждането, особено при травматичен родов процес, който способства експозицията на новороденото със заразена кръв. До 90% от новородените инфектирани перинатално стават хронични носители на HBV. Приема се, че HBsAg може да премине плацентарната бариера само ако е нарушена нейната цялост. Около 34% от новородените от HВеAg (+) майки, които не са инфектирани при раждането, придобиват HBV до 6-ия месец след раждането. Постпарталното предаване е възможно вследствие на близкия контакт между майката и бебето, като ролята на кърменето при този механизъм все още е спорна.

Хепатит В понастоящем е ваксинопредотвратимо инфекциозно заболяване.

Основната стратегия за превенция на инфекцията с HBV е ваксинацията. В България от 1992 г. е въведена задължителна имунизация на всички новородени.

Д-р Д. Велчева, МДЛ „Цибалаб", София

Още в Раждане

Следродилна депресия

Хората не осъзнават, че една болест не е само физическа, но има силен психологичен момент, който може да я провокира, посочва д-р Мирослав Георгиев, психиатър,… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream