04 Ян 2019

Вредни въздействия през 9-те месеца

Публикувана в Бременност
Оценете
(0 гласа)

Текст: Драгомира Иванова

Бременността е отговорност. Затова ходите редовно на прегледи, спазвате диета, правите упражнения, подготвяте се за раждането и се тревожите за всичко. Целта ни не е да ви притесняваме, а да ви предпазим от вредното въздействие на някои препарати и токсини от околната среда, които могат да са опасни за бебето.

ПЕСТИЦИДИ

Пестицидите са около 600 различни химикала, които се използват за унищожаването на насекоми, плевели и гъбични образувания по растенията. Повечето са вредни за развитието на плода, когато контактът с тях е директен и продължителен. Известно е, че пестицидите могат да причинят деформации на крайниците. Ако работите в селското стопанство, където непрекъснато се пръска с препарати, съществува риск за вашето бебе. Трябва навреме да бъдете трудоустроена и да говорите с лекаря си.

Ако се налага да използвате вредни химикали вкъщи, първо проверете дали сте прибрали всички хранителни продукти. Затворете вратите и ги уплътнете, за да предпазите дрехите, съдовете и храните от химикала. Не влизайте в дома си най-малко 24 часа. Преди да се върнете, помолете някой да отвори прозорците и да избърше масата, на която се храните, както и плотовете.

Ако у вас идват да пръскат против насекоми и буболечки, откажете се от тази услуга. Препоръчва се и вместо нафталин в гардероба да поставите билкови смеси – сушена лавандула.

Ако използвате изкуствени торове за растенията в градината, слагайте ръкавици и защитна маска. Най-добре е да вземете естествени биоразградими смеси.

Ако случайно вдишате пестицид, не изпадайте в паника. Един краткотраен контакт няма да навреди на бебето.

УХАПВАНЕ ОТ КОМАРИ

Пазете се от комарите. Те могат да са заразени от малария или друга болест. В сезона на появата им използвайте препарат против комари, съдържащ DEFT, когато излизате навън. Той е безвреден за бременни.

ПОЧИСТВАЩИ ПРЕПАРАТИ

Повечето от тях не могат да навредят на бременните. Някои обаче съдържат токсични вещества. Слагайте ръкавици, когато чистите, за да не може препаратът да се абсорбира от кожата. Най-сигурен критерий е мирисът. Ако усещате, че миризмата от препарата е силна, избягвайте да вдишвате и отворете прозорците, докато чистите. За предпочитане са почистващите спрейове с помпа, а не с аерозол, тъй като те по-трудно се поглъщат от дихателните органи.

Внимание

Не смесвайте продукти, съдържащи амоняк, с такива на хлорна основа. Това е токсична комбинация. Четете етикетите и избягвайте продукти, които отделят токсични пари, като препарати за загорели фурни или за вани и плочки.

РЕМОНТ НА ЖИЛИЩЕТО

Ако ремонтът е спешен, може да боядисате детската стая в какъвто цвят желаете, но използвайте само бои на водна основа и дръжте прозорците отворени. Избягвайте бои на маслена основа или съдържащи оловни съединения, както и произведените преди 1990 г., тъй като в някои от тези бои е добавен  живак като консервант, а бебето е много чувствително към живака. Проверете и етикета на опаковката на боята и ако там фигурира „М-бутил-кетон“ или „МВК“, не я купувайте. При вдишване това вещество може да предизвика неврологични увреждания на плода. Трябва също да се пазите от вдишване на парите на полиуретановите лакове, които иначе имат добър ефект. Не използвайте такива материали. И още – всички лепила са вредни. Затова потърсете по-безопасни заместители. Ако работите с керамика и лакове или се занимавате с производство на украшения, внимавайте особено за съдържанието на олово. Парите или финият прах лесно попадат в дихателните пътища. Когато пък трябва да накиснете четките, с които работите, не го правете с терпентин, коресилин и друг подобен разтворител за бои. Техните пари са силно токсични.

РАДИАЦИЯ

Съществуват два вида радиация – нейонизираща от домакинските уреди и телевизорите и йонизираща от рентгеновите лъчи. Невъзможно е да се избегне радиацията, която излъчват различните уреди за бита, микровълновите фурни, телевизорите, телефоните. Ефектът от прекалено високите нива на тази радиация може да се изрази в генетични увреждания, спонтанен аборт и вродени дефекти.

Вземете следните мерки:

- Не гледайте телевизия на по-малко от 1,5 м.

- При включена микровълнова фурна стойте на около 1 м от нея.

- Проверете дали микровълновата фурна се затваря добре, като поставите от вътрешната страна на вратата хартиена кърпа и след това затворите вратата. Опитайте се да издърпате хартията навън. Ако това е възможно, значи вратата не се затваря добре и уплътненията трябва да се сменят.

- Не стойте продължително време зад гърба на монитора, откъдето идва основната радиация. Ако работното ви място е разположено така, че към вас е насочен гърбът на монитора на вашия колега, най-добре е да се изместите.

- Въпреки че няма сведения за вредното влияние от копирните машини, ограничете времето, което прекарвате и около тях.

Йонизиращата радиация пък е свързана с облъчването на тялото с рентгенови лъчи. Тя е опасна за вашето бебе. Избягвайте я.

МЕХАНИЗЪМ НА ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА ЕЛЕКТРОМАГНИТНИТЕ ПОЛЕТА

Всички нови технологии в бита пораждат и необходимост от проучвания за възможните здравни рискове. Засега не всички въздействия на електромагнитните лъчения са познати, но е известно, че по-високите честоти въздействат по-силно върху човека. Опасността е реална при излагане на ниво над 2–3 mG, но изследванията показват, че в 98% от домовете ни нивото е от 0,5 до 0,9 mG. Има зони в дома или офиса обаче, където то е по-високо.

Лъчевото натоварване зависи от разстоянието до техния източник, като с отдалечаването от него силата на облъчването значително намалява. Времето на експозиция също е от значение. Това е установено при продължително и интензивно използване на мобилния телефон, при което има опасност от поява на поражения върху здравето. Еднократното облъчване може да не се смята за проблем, но акумулирано във времето, може да достигне по-големи стойности и да започне да вреди. При вече съществуващ здравен проблем близостта на електромагнитното поле, на което се подлагаме, пречи на възстановяването ни.

ПОСЛЕДИЦИ ОТ ВРЕДНОТО ВЪЗДЕЙСТВИЕ

- световъртеж, умора сутрин, нарушение на равновесието и психичната устойчивост;

- нарушения в процесите на метаболизма с прояви от различни вътрешни органи и опорно-двигателния апарат;

- понякога е възможно и да липсват типични прояви на увреждане;

- в научната литература се говори и за електросвръхчувствителност;

- вид алергична реакция към околното електромагнитно поле – симптомите са парене, сърбеж, гадене, болка, усещане за топлина, зачервяване.

Броят на засегнатите от този функционален недъг нараства и се очаква през 2050 г. 50% от населението да бъдат с такива прояви.

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ЕЛЕКТРОМАГНИТНИТЕ ПОЛЕТА В ДОМА СИ 

В дневната и кабинета

- Екранът на компютъра да е на повече от една ръка разстояние от тялото, а задната част на монитора, също източник на електромагнитни вълни, да е поне на 2 м от нас. За монитори, чиито екрани са с течен кристал, се смята, че нямат вредни емисии.

- При работа с лаптоп се препоръчва да се поставя на маса или бюро, а не на скута.

- При гладене на телевизия да се стои на поне 3 метра от екрана.

В спалнята

- Ако искате да спите добре, разположете кревата си на един метър от какъвто и да е било източник на ток и на десетина сантиметра от стената.

- Спете с глава, ориентирана на изток.

- Не поставяйте огледало срещу леглото си – повърхността му увеличава излъчванията.

- Мобилните и безжичните телефони нямат място в спалнята.

- Изключвайте уредите, които не използвате нощем.

- Използвайте будилник с батерии.

- Ако ще ползвате електрическо одеяло, след като затоплите постелята си, го изключете от мрежата и тогава легнете.

В кухнята

- Електродомакинските уреди – печки, фурни, миялни и електрически шевни машини, също „произвеждат” вредно излъчване, докато работят. Добре е да ги изключвате от мрежата, когато не ги ползвате.

- Магнитното поле, създадено от микровълновата фурна, може да се улови и на 3 м от нея. Когато е включена, стойте далеч, а извадите ли готовата храна, не я консумирайте поне 2–3 минути, за да се освободи от свободните радикали в нея. Проверете как е уплътнен затварящият се механизъм.

- При готвене с индукционни котлони използвайте съдове, покриващи напълно загряващото поле. Не използвайте такива с огънати дъна, защото през пролуките може да се промъкне част от електромагнитното излъчване.

В детската стая

- Поставете бебефона на разстояние, не по-малко от метър от главата на детето.

- Използвайте уред, който се включва само когато регистрира шумове.

- Засега сигурни и научнообосновани заключения за електромагнитното лъчение върху човешкото здраве не могат да бъдат направени, но известни наблюдения за вредност има и те не следва да се пренебрегват.

Антени за мобилни оператори

Те са едни от най-силните източници на вредно лъчение в дома или офиса. И въпреки че не са вътре в самия ни дом, това не ги прави по-малко опасни. Според научни изследвания при хора, които живеят близо до такива антени, се увеличава рискът от ракови заболявания четири пъти. Неслучайно в някои страни от Европейския съюз е забранено да се поставят такива антени в близост до детски градини и училища. Затова, ако предложат на вашия домоуправител да се поставят такива антени на вашия покрив, си помислете добре.

За съжаление, дори електрическите кабели създават вредни магнитни лъчи. Затова се счита, че е най-добре леглото да не е допряно плътно до стена, а да е на поне десетина сантиметра разстояние от нея.

Обърнете специално внимание на детската стая, защото електромагнитните лъчения са много по-опасни за малките. Не оставяйте детето да спи в стая с много уреди или поне ги изключвайте винаги вечер. Изключване обаче означава от мрежата, не просто от копчето, защото в противен случай продължава да съществува вредно лъчение. Забравете дори за такива неща като касетофон за приспиване, нощна лампа или бебефон за най-малките. Ако не можете без тях, нека да не са поставени непосредствено до главата на детето.

Още в Кърмене

Кърмено – по-умно?

Кърмата е най-добрата храна за бебето. По този въпрос се обединяват и лекари, и майки. Тя може да осигури на детето всички необходими хранителни вещества,… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream