28 Авг 2019

  Въздействието на цветовете върху плода

  Публикувана в Бременност
  Оценете
  (1 глас)

  Цветовете на дрехите, с които се обличаме, имат огромно влияние в живота ни. Те са жизненост, феерия от емоции и енергия, която трябва да се излъчва от нас. „По време на бременността жената носи отговорност не само за себе си, но и за новия живот, който расте в нея, а за да е спокойна и хармонична, е важно какви цветове подбира за гардероба си”, казва пред сп. „9 месеца“ Влади Владимирова, имидж консултант, завършила един от най-престижните институти в областта – London Image Institute. „Работата върху психиката става и чрез стила на дрехите, които носим“, обяснява Влади и съветва как да се обличаме, така че да сме в мир със себе си и да сме емоционално уравновесени преди, по време и след бременността.

  „Когато една жена се готви да стане майка, за нея е важно да подбира внимателно цветовете в гардероба си. Всеки един от тях е вълна с определена дължина и ние я възприемаме като цвят в зависимост от интензитета, който има. Тази вълна влияе върху психиката и цялостното ни здраве. Неслучайно вече има цветотерапия, с която се лекуват определени заболявания“, посочва Влади Владимирова, която работи и като персонален моден консултант. Тя обяснява колко важно е да избягваме мрачните цветове. Ако жената носи тъмни цветове по време на цялата си бременност, тя не помага нито на психичното, нито на енергийното си състояние, което влияе и на бебето. Майката е тази, която дава енергията на плода, дава му импулс. Детето е в нейното енергийно поле и когато тя не се грижи за духовното си състояние и спокойствие, затваря не само своето, но и полето на бебето. Цветовете са като витамини, които майката избира за отрочето си, обяснява Влади. „Задайте си въпроса – кога купуваме на детето дрехи в черно? Никога, нали?! Винаги се заглеждаме в цветните дрешки. Бременната трябва да бъде като детето. Неслучайно според едно изследване децата посягат най-често към жълтото. Това е жизнеутвърждаващ цвят, свързан с общото ни присъствие в света.”

  Влади съветва всяка майка да не забравя, че всъщност в каквото облича себе си, в това облича и детето си – с този цвят и с тази енергия. Когато става дума за официален повод, няма проблем да сложим нещо черно, но е добре то да не е основният цвят в гардероба ни. Имайте предвид, че ако се обличаме в тъмните краски, ние подаваме на детето си ниски вибрации. Черното ни захлупва и отнема от жизнената ни енергия, освен това вълната на тъмния цвят е по-къса. Това е цвят, който държи хората на разстояние. Препоръката на стилистката е да си направим цветотерапия с дрехи в бяло, жълто, оранжево, червено, розово, лилаво, зелено – цветове, които виждаме много по-често в природата. „Както знаем, няма нито една черна чакра. Червеното отговаря за първа чакра, оранжевото за втора, жълтото за трета чакра – все места, където се развива детето.

  Носенето на тези цветове ще даде на жената допълнителна енергия, с която тя ще въздейства приятно на плода. Не трябва да се пренебрегва и зеленото, което отговаря за сърдечната чакра и спокойствието, при лилавото има творчество, креативност, при жълтото – жизненост, при оранжевото – лекота и фриволност”, обяснява специалистката. Важно е жената да се наблюдава и когато не се чувства добре, да знае, че може да се подсили с червения цвят. Ако една бременна е твърде нервна и напрегната, по-добре да не пипа червеното, защото то енергизира и може да доведе до агресивност. Вслушвайте се във вътрешния си глас и обръщайте внимание на цветовете, които ви грабват в един магазин, това не е случайно и подсказва какво е емоционалното ви състояние. Влади съветва бременните да имат в гардероба си от всеки цвят. Да, често се препоръчва през 9-те месеца да се купуват малко дрехи, за да не се изкушават майките да ги носят след това, но това не пречи да има разнообразие от аксесоари – шал, цвете или блуза. С най-високи вибрации е белият цвят, който съдържа в себе си всички цветове. Освен това бялото грабва вниманието и придава прогресивност. 

  Стилът на обличане също е много важен. „Има стилове, които са свързани повече с ян енергията, например спортните. При тях у жената започва да се губи усещането за женственост и се подчертава силата. Романтичният стил е свързан с възприятията за романтика, т.е. свързан е със сърцето и сърдечната чакра. Обличайки се по този начин, ние подсилваме нашето възприемане на света чрез сърдечната чакра, а същевременно въздействаме на хората на ниво сърдечна чакра. Според имидж консултантката съвсем не е необходимо да сме на токчета, за да сме романтични. Бременната спокойно може да сложи едни пантофи, които са много удобни, но да ги комбинира с рокля или нещо с флорален мотив. Това ще подсили женската (ин) енергия, ще даде тласък на половата система и ще накара майката да се чувства женствена и балансирана. Препоръчвам на бъдещите майки да творят, независимо дали ще шият гоблени, ще сътворяват картички, или ще оцветяват книжки. Това е форма на медитация. В този момент жената работи много активно с цялата си същност. Ръката е пряко свързана с мозъка и когато правим нещо с ръце, ние съзидаваме, чувстваме спокойствие и се усмихваме отвътре. Ако подготвяте нещо за децата си сами, то вие ще вложите майчината си енергия във всеки предмет или дреха, с която искате да го облечете, в чаршафа, който искате да ушиете, или в аранжирането на някаква играчка. Детето ще усеща вашата енергия и присъствие. Това поддържа връзката между майката и детето. Аз лично вярвам, че на българката й е дадено да създава шевици.

  По принцип всяка геометрична форма създава поле – независимо дали ще е кръг, или триъгълник. Когато правим шевица, когато бродираме, използваме геометрични форми и създаваме послание. Ако избродираме нещо за детето си, ние не само му предаваме нашата енергия и емоция, но създаваме за него специфично поле и му правим защита. Моя съученичка от гимназията например си е направила лепенки под формата на шевица и ги е залепила на колата си. Ефектът от тях е уникален – всички й правят път, хората й се радват, привлича вниманието и на децата с тях. По този начин създаваме и култура у децата“, казва Влади. Тя обяснява, че шевицата ни е българската мандала. Носенето на дреха, върху която има цвят или шевица, освен че предпазва жената, въздейства и пази детето й. Неслучайно едно време нашите майки и баби са бродирали и шиели. Затова Влади препоръчва на всяка майка или млада жена да се занимава с плетене, шиене, ръкоделие или рисуване. Тогава жената работи много активно с цялата си същност. Да не говорим, че това носи баланс и във взаимоотношенията между мъжа и жената. Когато поддържаме силна женската си енергия, имаме какво да дадем на мъжа. Ако сме много социално активни, комуникираме с мъже и трябва да се доказваме непрестанно, тогава подсилваме мъжката си енергия. Партньорът бавно и постепенно престава да ни осъзнава като жена. Той не получава от нас женска енергия и обикновено в този случай намира друга жена, която да му я даде.

  „Препоръчвам на майките да се обличат по-женствено, неслучайно жената е избрана да бъде носителката на живота. Нека не се притесняват, че фигурите им се променят. С правилни кройки, размери и добре избрана дреха няма нещо, което да не може да бъде подчертано”, казва Влади. И съветва да се обичаме и харесваме. Често жените след раждане не одобряват външния си вид и това ги тормози. Когато фокусираме вниманието си върху това какви сме били преди и какви сме сега, отблъскваме мъжа до себе си. „Аз сега не се харесвам“, „Вече имам друга мисия“, „Остави ме на мира“ – с тези изрази ние му казваме: „Аз сега съм майка, не съм жена“ и го отблъскваме. Сигурно е, че ще се появят стрии, но не е необходимо да насочваме вниманието на мъжа натам. Не забравяйте, че ние сме първо духовни същества, човеци. Жената трябва да знае, че е ценност и че във всеки момент от живота й има нещо хубаво, което може да бъде подчертано. Важно е да се харесва, а не да се критикува и упреква.

  Текст: Драгомира Иванова

  Още в Новини

  Хомеопатия за лека бременност и раждане

  Световната седмица на хомеопатията 10–16 април 2018 г., посветена тази година на бременността и раждането, е повод да обърнем внимание на най-честите здравословни проблеми и… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh