19 Окт 2017

  За контрола, Пепеляшките и родителството

  Публикувана в Бременност
  Оценете
  (0 гласа)

  Текст: Ивета Бургаджиева, психолог, водеща курсове за емоционална интелигентност за деца и курсове за развитие на творческата енергия

  Наскоро си мислех, че бременността е като умалено копие на живота с цялата й пъстрота, неочакваност и противоречиви състояния. Бременната жена всеки ден се опитва да се адаптира към промените в тялото и емоциите си, защото знае, че тези промени подкрепят съществуването на новия живот, който расте в нея. Подобен процес се случва и при детето, което бавно се превръща във възрастен, адаптирайки постоянно днешното си аз към утрешното.

  Често бъдещите майки се чувстват неподготвени за случващото се с тях, независимо колко книги са изчели и колко курсове за бременни са посетили. Едно от особените очарования на живота е, че без значение колко се стараем да го направим предвидим, той винаги ще се съпротивлява и ще ни доказва, че влагаме енергията си в грешната посока. Когато спрем да се борим срещу непредсказуемостта му и просто я приемем, ще имаме на разположение цялата тази енергия, която може да вложим в радостта от родителството.

  С горното не твърдя, че един ден просто ще се събудите преобразени от тревожна и контролираща Пепеляшка в безгрижна и щастлива Принцеса. Приемането на несигурността на живота е като да си пишеш всеки ден домашното, независимо на колко години си. Това е доста полезно умение за една жена, отправила се на едно от най-непредсказуемите пътешествия в живота си, каквото е майчинството.

  Някои жени гледат на бременността като на билет за луксозен автобус с климатик и удобни седалки, който винаги достига крайната дестинация – курортното градче „щастлив и безметежен живот”. Вместо това се озовават на едно от онези високоскоростни влакчета, които те качват нависоко, след това те пускат стремглаво надолу, обръщат те с главата надолу, спират рязко – изобщо правят всичко, само не и това, което очакваш. Ако искате бременността и родителството ви да бъдат пълноценно и осъзнато преживяване, по-добре е да се разделите с идеята за еднопосочно пътуване, накрая на което ви очаква голямата награда. Родителството изисква определена доза смирение, за да останем гъвкави и отворени да се учим и променяме до края на нашето пътешествие.

  Непосилното бреме на стремежа към перфектност

  Много жени се страхуват, че няма да бъдат онези перфектни майки, които са си представяли във въображението си. Това важи за всяка значима роля в живота ни, но ролята на майката е натоварена с повече очаквания от всяка друга, може би защото ни позволява да реализираме по естествен и социално приемлив начин най-съкровено женското у себе си. Смачкващата тежест на желанието да сме идеални родители е оставила рани в не една женска душа. Стремежът да бъдем най-добрите майки за децата си е нещо чудесно, в крайна сметка наличието или съответно отсъствието на добра майка е един от факторите, определящи развитието, постиженията и провалите на човечеството, независимо дали си даваме ясна сметка за това. Но този стремеж трябва да е балансиран от умението да приемаме себе си като обикновени хора, които не притежават свръхсили, но за сметка на това имат цял списък от слабости. Както твърди К. Г. Юнг, целта на живота е не да ставаме по-добри, а по-цялостни. Ако искате да научите детето си на този урок, трябва да започнете от себе си.

  Много бременни се страхуват, че могат да загубят бебето си. Особено ако това вече се е случвало, страхът от помятане може да стане натрапчив и да превърне бременността в истинско мъчение. Не крийте този или други страхове, които имате, опитвайки се да предпазите близките си хора. Споделянето с партньора е важно не само когато новините са добри. Една връзка е добре да бъде тествана още от самото начало колко от тежестта на живота може да понесе. Бъдете искрени с партньорите си, защото с примера си създавате пространство и за тяхното споделяне, а също така, проявявайки вашата слабост, им давате шанс да покажат своята сила и стабилност.

  Често бъдещите майки се страхуват също и как ще успяват да съвместяват майчинството с професионалното си развитие, личната си свобода, времето за женски удоволствия, а също и дали ще си върнат предишната форма, как ще се отрази появата на детето на отношенията с партньора им и т.н..

  Мускули и стрес

  Въпреки, че мъжете рядко говорят за това и като цяло по-малко им личи, те изживяват не по-малко стрес през този период. Те не само споделят част от притесненията на партньорката си, но много често не им дава мира и мисълта дали ще успяват да осигуряват материално растящото семейство.

  Превръщайки се в бащи, мъжете се страхуват, че губят контрол над свободата си, сякаш стария им живот се изплъзва между пръстите за сметка на увеличаващите се отговорностти. Големият им ужас е, че няма да се справят с това предизвикателство, а другите ще ги помислят за слабаци, ако си позволят да покажат страха и тревогите си. Добре е бъдещите майки да имат пред вид, че мъжките начини за справяне със стреса са различни от тези, които те самите използват. Обикновено жените се справят с проблемите си, като говорят за тях, а мъжете - като ги побеждават, дори и само във въображението си. Толерантността към различието на другия е важна съставка на добрите партньорски отношения и здравата връзка между двамата бъдещи родители.

   По време на бременността фокусът обикновено е върху потребностите на жената, но не трябва да се забравя, че мъжът също преживява период на вътрешна трансформация. Би било добре, ако всеки в двойката успява да намира време и възможност да се погрижи за своите собствени нужди, както и да помогне на партньора си да направи същото за себе си.

   

   

   

  Още в Новини

  Каръците са зимни бебета

  Най-щастливите и успели хора са родени през летните месеци. А неудачниците най-често са дошли на бял свят през зимата или в късната есен. Това твърдят… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh