26 Окт 2017

  Дали съм бременна

  Публикувана в Забременяване
  Оценете
  (1 глас)

  Има жени, които един чудесен ден се събуждат и първата им мисъл е, че са бременни. При други не е нужно да отчитат с колко дни се бави менструацията – сутрешното гадене е достатъчно силно доказателство, че бебето вече е поръчано… Може ли да се вярва на предположенията и симптомите?

  Постоянното гадене означава ли бременност?

  Дори специалистите отговарят на въпроса с "Евентуално…". Гаденето не е сигурен признак на бременност. Особено важна роля играе психиката. Ако жената силно мечтае за бебе или смята, че бременността е абсолютно ненавременна, тя възприема сигналите на тялото по-силно и ги интерпретира според нагласата си. Ето как дори леко неразположение (в друг случай останало незабелязано) може да се превърне в съмнение за бременност.

  Разбира се, известно е и истинското гадене през бременността, предизвикано от промененото ниво на хормоните в кръвта. При някои жени повръщането се появява още на петия ден след отсъстващата менструация.

  По-чувствителни ли стават гърдите, ако настъпи бременност?

  За раждалите признаците са познати: гърдите са напрегнати, зърната – по-чувствителни, кожата около тях потъмнява. При някои бременни обаче това не се забелязва. Тези признаци могат да се объркат и с болезнената напрегнатост на гърдите (пак вследствие на хормонални промени) преди мензеса.

  Показателно ли е покачването на температурата?

  Жена, която познава постоянната си телесна температура, може да получи допълнително доказателство за бременност. Под влияние на гестагените (хормоните на бременността), т.е. в периода между овулацията и малко преди мензеса, както и в ранната бременност телесната температура се повишава до 37 °С. Не залагайте 100% на този факт – лекото повишение може да се дължи и на възпалителен процес.

  Откога тестът за бременност дава верен резултат?

  Тестът може да е положителен една седмица след зачеването. Зародишът вече се е закрепил в маточната лигавица. Още в началото на растежа му започва да се произвежда вещественото доказателство за бременността – човешкият хорион-гонадотропин. Най-сигурно е да се изчака закъснението на мензеса и след това да се направи тестът.

  Възможно ли е тестът да даде грешно положителен отговор?

  Това е почти невъзможно. Днес при тестовете за бременност сигурността е 99%. Добре е да се знае, че е възможно след няколко дни мечтата за дете да рухне, ако оплодената яйцеклетка не намери благоприятни условия за развитие и загине. Този много ранен аборт се възприема от повечето жени като закъсняло и по-силно месечно кръвотечение. Затова по-добре е тестът да се направи малко по-късно.

  Фалшиво отрицателният тест се среща по-често. Това се дължи на недостатъчното количество хорион-гонадотропин в дневната урина в началния стадий на бременността. Затова пък по-добре е тестът да се прави със сутрешна урина.

  Липса на цикъл = бременност?

  Не при всеки случай липсата на менструация означава бременност. Мензесът може да отсъства и поради други причини: жената се е подложила на драстична диета, спортува прекомерно, намира се в силен стрес или страда от хормонално нарушение. Възможно е забавянето да е само с няколко дни. В такъв случай тестът ще даде отговор.

  Тестът е положителен. Какво установява прегледът на акушер-гинеколога?

  При вагиналния преглед лекарят ще открие, че влагалището и шийката на матката са синкаво оцветени. Около три седмици след липсата на мензеса бременността може да се установи чрез мануален преглед, тъй като матката се усеща променена при опипване. За потвърждение се провежда и ехографско изследване.

  Кога вече е сигурно, че има бременност?

  Отсъствието на мензес в комбинация с различни промени (световъртеж, гадене, умора, напрегнати гърди) говори за вероятна бременност. Тестът може да я потвърди. В тази ранна фаза обаче всичко е само вероятно. Дори ултразвуковото изследване (през 6-ата гестационна седмица) не е гаранция за бебе. Докъм 12-ата седмица организмът решава “За” или “Против” бебето.

  Може ли да се усети моментът на зачеването?

  Има жени, които твърдят, че са усетили точно кога са заченали и тестът потвърждава, че интуицията им е вярна. За подобни факти обаче няма научни обяснения.

  Бременна, без да усети?

  Ако раждането на дете не влиза в плановете на жената или тя е била убедена, че не може да има деца, възможно е симптомите на бременността да се пренебрегват от нея. В такава ситуация често попадат жени на съвсем млада възраст или около климактериума. Месечното кървене се появява, макар и слабо. Увеличаването на теглото се отдава на затлъстяване, движенията на плода се приемат за чревна перисталтика. Раждането най-често започва като предполагаема колика в болница за спешна помощ.

  Що е то мнима бременност?

  Когато жената копнее за дете с всички фибри на тялото, при нея могат да се появят някои признаци на бременност. Менструацията изчезва, жената наддава на тегло, дори “усеща” движения на плода. Тестът и ехографията обаче показват, че става въпрос за мнима бременност. В такъв случай жената се нуждае от помощта на психотерапевт.

  Още в Бебе

  Проблеми с първите зъбки на бебето

  Първото зъбче на вашето бебе може да се покаже без никакъв проблем. Но е възможно неговата поява да се превърне и в дълъг, болезнен и… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh