22 Апр 2008

  ЕВРОКОНСУЛТ - Уроци от корема

  Публикувана в Забременяване
  Оценете
  (0 гласа)

  Наскоро в София се проведе Първият международен семинар за пренатално възпитание на тема: “Една надежда за детето, семейството и обществото”. Семинарът се организира от Асоциацията по пренатално възпитание – България. Приоритети в дейността на тази асоциация са общуването през ембрионалния период, проблемите на децата вследствие на бременността и раждането, както и работата с деца в периода на ранното детство. Асоциацията е член на Международната асоциация за пренатално възпитание (ОМАЕР), на Международната асоциация на майките и на Международната асоциация на жените. Лектори на семинара бяха Йоана Мари, президент на ОМАЕР (Гърция), Пилар Вискайно – психолог, вицепрезидент на ОМАЕР и председател на Асоциацията за пренатално възпитание (Испания), Мириам Шьоза – музикотерапевт, вицепрезидент на Асоциацията на специалистите по музикотерапия (Испания).
  На форума чуждестранни експерти споделиха опита си с българските си колеги, работещи в сферата на закрилата на детето. Специалистите се обединиха около извода, че е нужна промяна в нагласите за общуването на родителите с детето преди и след раждането му. Подчертана бе и необходимостта с пренаталното възпитание да се ангажират и институции на здравеопазването, социалните дейности и образованието.

  Новороденото има спомени от вътреутробния живот
  Красимира Костадинова, н.с. I ст. по клинична детска психология, e председател на Българската асоциация за пренатално възпитание и член на Управителния съвет на Асоциация “Училища за родители”. За първи път през 1999 г. тя преподава пренатална психология на акушерки в Медицинския колеж в София. Концепцията за естественото пренатално възпитание е създадена от френска асоциация (ANPEP), основател на Международната организация по пренатално възпитание (OMAEP), в която членуват асоциации от 21 страни.

  Госпожо Костадинова, какво е вашето определение за пренатално възпитание?
  Пренатално възпитание или възпитание преди раждането в най-общ смисъл е майката и близките й да осигурят най-добрите условия за растеж и развитие на плода. През 9-те месеца на вътреутробния живот се залагат основите на бъдещото физическо и психично развитие на детето. Това е един от най-благоприятните периоди за благотворно въздействие върху бебето поради непосредствената му връзка с майката. Бебето усеща допира през коремната стена. То се чувства сигурно и защитено, когато е галено. То често е слушало гласовете на двамата си родители и затова след раждането то може да ги разпознае. Всяко новородено има спомени от вътреутробния живот, формирани от преживяванията, чувствата и мислите на майката, запаметени и регистрирани на клетъчно ниво.

  Как влияе отношението на родителите върху нероденото бебе?
  Проучвания установяват, че желаните и приеманите с любов деца са по-здрави, докато отхвърляните или очакваните с безразличие се раждат с по-ниско тегло, по-често страдат от храносмилателни и нервни смущения, повече плачат. Положително влияние върху оформянето на характера на детето имат любовта на майката, представите и мечтите й за него. Тя може да води вътрешен диалог с нероденото, да споделя с него своите надежди и мечти. Бъдещите родители могат да изразяват обичта си, като активно общуват с бебето, което усеща и се отзовава на ласките, говора, докосванията още преди да се роди. Спокойната бременност създава у бъдещия човек чувство на сигурност, усещането, че е обичан и ценен.

  А каква е ролята на зачатието, на акта на раждането?
  По време на зачатието мъжът и жената имат еднакво важна роля. Здравното състояние, чувствата и усещанията, отношенията в двойката, обвързана интимно, по своеобразен начин предават информация на новосъздаващото се същество. Раждането е първият критичен момент в живота на човека и начинът, по който той ще преживее този физически и емоционален шок, е определящ за неговия жизнен път. Доказано е, че бебето участва активно в родилния процес и негативните емоции на раждащата, като страх, тревожност, депресивност, паника, затрудняват това участие. Естественото раждане се приема като най-добро за майката и за бебето.

  Към какъв начин на живот трябва да се стреми бъдещата майка?
  Емоционалното състояние на бъдещата майка през 9-те месеца, преживяванията, свързани с разговори, филми, книги, музика, видът забавления са от съществено значение. Благотворно е влиянието на общуването с природата, с произведенията на изкуството, наблюдаването на красиви форми и цветове. В този период добре е мислите да са преобладаващо позитивни и оптимистични. Чрез силата на въображението бременната може да формира желани качества у своето дете, като си представя, че то ги притежава.

  Децата, очаквани с любов, стават по-добри
  “Пренаталното възпитание или желанието да се създаде хармония между майката, бебето и бащата още преди раждането на детето е изключително въпрос на личен избор. Този тип въздействие не противоречи на общия терапевтичен план, той е нещо допълнително. Дори бременността да е проблемна, това възпитание пак може да се практикува. Важното е бъдещата майка да се следи достатъчно добре от лекари. Интересни проучвания сочат, че при жени, които са преживели неуспешна бременност и изпитват голям страх случилото се да не се повтори, този тип психологическа подкрепа може да помогне. Чрез рисуване например те могат “да извадят” страха си и да се опитат да се освободят от него. Това са класически психотерапевтични техники. И затова много важно е в училищата за родители, където се преподава и пренатално възпитание, да работят и психолози”, обяснява д-р Анета Попиванова, неонатолог в СБАЛАГ “Майчин дом”. Според нея в момента по-голямата част от училищата за родители предлагат информация за това как протичат бременността, раждането и всичко останало около тях, но пренаталното възпитание е по-малко застъпено. А то има място в тези курсове, защото популяризира създаването на здрава връзка между детето и родителите. По-късно децата, заченати и родени с любов, не са агресивни, те са по-добри...”, допълва д-р Попиванова. Д-р Попиванова определя като добра практиката курсовете за бременни да предлагат посещение в родилните клиники. Така бъдещите майки могат да се запознаят с обстановката в тях и когато отидат да раждат, ще са по-спокойни, изненадите ще са по-малко и страхът няма да е водещо чувство.

  6 съвета на д-р Анета Попиванова към бъдещите майки

  • Обръщайте си внимание, слушайте тялото си.
  • Общувайте с бебето в утробата си, говорете му, включете в компанията и таткото.
  • Бебетата не обичат силната музика, особено през втората половина на бременността, затова не посещавайте дискотеки.
  • Не е все едно дали ще гледате черни стени и мръсотия, или ще се любувате на красиви картини и ще четете нещо приятно.
  • Храната, която консумирате, се отразява на вкуса на околоплодната течност, а тя се поглъща от плода, затова се хранете здравословно.
  • Тръгнете за родилното с усмивка, а не със страх, защото там ви очаква нещо страхотно хубаво.

   Животът в утробата е раят
   От 2000 г. Вяра Виделова, психолог, води курсове за бременни към САГБАЛ “Шейново” – София, като преди това в продължение на няколко години е била акушерка в родилна зала. Според Вяра Виделова освен придобитите знания за подготовката за раждането, особено важно е, че в тези курсове бременната не е изолирана, всички ученички са като нея, имат сходни проблеми и откриват решения на въпроси, които дори не са подозирали, че съществуват. Лекциите им помагат да преодолеят страховете от бременността и раждането и да осъзнаят, че ги чака нещо хубаво, което се е случвало на хиляди жени преди тях. В практиката си Вяра Виделова е констатирала, че масово е разпространена вредната максима “Колкото по-малко знам, толкова по-малко ме е страх”. И затова някои курсове се посещават от сравнително малко бъдещи майки. Друг проблем според психоложката е, че в момента с подготовката на бременните се занимават много хора, които нямат нужната квалификация.
   Една от темите в курса на г-жа Виделова е “Бебето – желания, фантазии, страхове”. Според психоложката пренаталното възпитание означава майката да мисли за бебето и да го възприема като индивид, преди още то да се е родило. “Емоционално здравата жена не може да не си представя бебето и да няма фантазии за него. Виждала съм как на ехографския преглед бебетата мърдат пръстите си, усмихват се, имат свой живот. Според мен вътреутробно децата имат своя психика и тя е на едно по-различно ниво, не бих го определила като по-ниско или по-високо, то просто е по-различно. Вътреутробният живот е раят, защото там нероденото не търпи никакви фрустрации, заобикалящата го температура е една и съща, то постоянно е нахранено...”, обяснява Вяра Виделова.

   Франция “ражда” пренаталното пеене
   Родината на пренаталното пеене е Франция. През 70-те години на миналия век Мари-Луиз Ошер създава в болницата на Питивие – град близо до Орлеан, първата група за пренатално пеене. Заедно в хор пеят бременни, татковци и деца, акушерки и лекари. Целта е между тях да се създаде приятелска атмосфера, която да помогне най-вече на бъдещите майки да почувстват близки хората от болницата, за да не са притеснени по време на раждането. Както Мари-Луиз Ошер съобщава на един конгрес в Биариц, пренаталното пеене оказва благотворно влияние върху общото състояние на бъдещите майки, които раждат здрави деца. Тя констатира, че при всекидневни музикални упражнения на партньорите жените сопрано раждат деца с добре развита долна част на тялото, а при мъжете баси се раждат деца с добре развита горна част на тялото. За да стигне до това откритие, Мари-Луиз Ошер е работила в парижки болници и университети с различни специалисти. Те заедно стигат до заключението, че звуците на музикалната стълбица ”рисуват” върху човешкото тяло.
   Пренаталното пеене е популярно в много европейски страни и в САЩ. В България то все още не се практикува.

   

  Още в Интимно

  Любовен пинг-понг

  Забелязали ли сте как ваши приятели си намигат един на друг, когато мислят, че никой не ги гледа? Или винаги си тръгват от някое скучно… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh