11 Юли 2017

Късното майчинство – проучвания и факти

Публикувана в Забременяване
Оценете
(2 гласа)

„По-добре късно, отколкото никога“ – дали тази максима е вярна, когато става въпрос за бременност и раждане? Ако според нашите майки и баби късното раждане е било опасно, вредно и социално неприемливо, новите изследвания сочат, че рисковете за родилките и новородените са преувеличени. Нещо повече – в някои отношения късното майчинство има своите плюсове. Всъщност разбирането за „късна“ бременност постоянно се променя и днес границата се е преместила значително нагоре. У нас през 90-те години на миналия век средната възраст за първо раждане на българката е била 20–21 год., днес тя вече е 25–26 год., а за София и големите градове достига и дори надхвърля 28–30 год. според  данни от Националния статистически институт. Променят се не само обществените нагласи, но и стандартът на живот, което  рефлектира върху репродуктивните способности на жената.

Жените над 35 остават с отлична репродуктивност

Плашещите статистики, че над 35 години се губи значителна част от репродуктивната  способност, днес са неверни, се твърди в книгата The Impatient Woman’s Guide to Getting Pregnant на проф. Жан Твен. Тази статистика се базира на стари изследвания, а днес стандартът на живот е съвсем различен. Около  80% от жените между 35 и 39 години забременяват естествено при опитите още в първата година. Във възрастта под 35 този процент е малко по-висок – 85, се твърди в книгата на американската авторка.

34 години е идеалната възраст за раждане

Тази теза звучи невероятно, защото лекарите масово подкрепят идеята, че най-подходящата възраст за зачеване на първото дете е между 24 и 26 години. Според американските учени обаче 34 години е идеалната възраст за раждане, защото именно тогава жените постигат оптимален баланс между здравословното и материалното си състояние. Проф. Джон Мировски от Университета в Тексас е проследил данните на 2200 жени. Според него основните здравословни проблеми при дамите започват във възрастта 20–22 години и отшумяват след 34-ата година. Тоест, по мнение на професора, публикувано в „Дейли Телеграф", на 34 години жената е по-стабилна здравословно. Той смята още, че младите жени са немарливи към здравето си и много често при заболяване не се лекуват адекватно, между 20 и 30 години са склонни да имат повече от един интимен партньор, а това крие рискове от полово предавани инфекции.

Независимо дали го приемаме, или не, закъснялото първо раждане е факт. За последните 10 години делът на родилките у нас с първо раждане на възраст над 35 години се е повишил от 6 на 13%.

Броят на жените, раждащи за първи път след 40, се е утроил през 21-ви век

Това е констатацията, направена през  2008 г. в САЩ след мащабно проучване на Pew Research Center – Washington. Според него нараства броят на жените, раждащи над 35-годишна възраст – 14%, за сметка на дела на майките, които раждат в тийнейджърска възраст – 10%.

„Закъснелите ” майки  по правило са по-образовани

 71% от жените, които се сдобиват с дете след 35 години, са завършили колеж или имат по-високо образование. Добрите новини за възрастните родители продължават. Според новите изледвания:

По-възрастните майка имат по-умни деца

Този резултат, публикуван в списание Genetics&Evolution, отчита резултатите от изследвания на детската интелигентност. На проведените тестове децата на по-възрастните майки се справят по-добре. Има обаче една интересна подробност – при по-възрастните бащи тенденцията е обратната. Друго проучване, проведено в австралийския Queensland Center for Research от д-р Джон МакГрат, също тества интелекта и невро-когнитивните възможности на децата  и потвърждава тенденцията за намаляващи възможности при децата на по-възрастни бащи и по-добри резултати при децата на по-възрастни майки.

Зрелите родители по-често имат момичета и близнаци

Различни са предположенията за това какво определя пола на детето: диети, лунни фази, хормонален баланс, наследственост... Оказва се, че значение има и възрастта на родителите. Изданието  Psychology Today е представило резултатите от проучване, според което с нарастването на възрастта на двойката се увеличава шансът за момиче. При жените всяка следваща година намалява шансът за наследник от мъжки пол с 1,2%.

След 35 години по-често се раждат и близнаци. Тезата, че най-честата причина за забременяването с близнаци е фамилната предразположеност,  не е вярна. Днес вече се знае, че много по-често многоплодна бременност има при жени над 35-годишна възраст. Причината за това е, че в тези години по-често е налице физиологична хиперстимулация на яйчниковата функция, в резултат на която настъпва двойна овулация.

Добрите новини за „закъснелите“ родилки продължават:

Майките с късно раждане живеят по-дълго

Ново проучване сочи, че жените, които са родили последното си дете на 33 години или на по-висока възраст, живеят по-дълго от жените, родили последно до 29 години. Според проучването на Boston University School of Medicine жените, родили по естествен начин след 33 години, е два пъти по-вероятно да доживеят късна старост до 95 години. Способността да се роди в по-късна възраст, е индикатор за младостта и енергията на организма, се посочва в проучването.

По-късната бременност намалява риска от рак на матката

Жените, които забременяват и раждат в по-късна възраст, са по-малко застрашени от рак на матката, показва ново изследване на Университета на Южна Калифорния. Учените са проучили над 8000 случая на рак на матката и според резултатите жените, родили над 40 години, са с по-малък риск да заболеят от тези, родили до 25 години. Пак според същото изследване дори на 70 години жените, родили в късна възраст, са с 33% по-малък риск от заболяването от младите майки. Разбира се, късното забременяване и раждане съвсем не са безпроблемни.

Над 40 години има повече усложнения по време на бременността и раждането

Този факт се потвърждава от практиката и изследванията. Сред опасните състояния, които по-често възникват при късна бременност, е възможността за преждевременно отлепване на плацентата, плацента превия, изхвърляне на мекониум в околоплодните води и проблеми с положението на бебето в утробата. Жените над 40 години по-често са с високо кръвно налягане и еклампсия – сериозно усложнение с опасни последствия. При майките над 35 години се увеличава рискът от рак на гърдата в по-късна възраст – това предупреждават медиците.

Рискът от аутизъм и синдром на Даун нараства с възрастта на майката

С остаряването на жената яйцеклетките губят от способността си да се делят правилно и може да възникнат генетични проблеми. Най-често срещан е синдромът на Даун. Той се причинява от присъствието на допълнителна хромозома, която предизвиква умствено изоставане, сърдечни и други дефекти. Рискът нараства при жени над 35 години. Докато за по-младите жени в детеродна възраст рискът от раждане на дете с аномалии е 3%, над 40-годишна възраст този риск се увеличава до около 6–8%. Вероятността за раждане на бебе със синдром на Даун е приблизително 1 на 365 на 35-годишна възраст, но се увеличава до 1 на 100 на 40 и 1 на 40 на 45-годишна възраст. Резултатите от друго важно проучване, извършено чрез наблюдения на 4,9 милиона раждания от University of California, Davis, и приключило през 2010 г., потвърждават, че рискът от аутизъм при детето зависи от възрастта на майката, като нараства с увеличаването й. Лекарите смятат, че като цяло рискът от генетични заболявания и малформации на плода се повишава при майки над 35 год. и бащи над 42 год.

Възрастните майки са по-лабилни психически

По-възрастните майки са по-уязвими на психологически стрес и психични заболявания по време на бременността и след раждането. Това се отнася за първескини над 32 год., но само ако в миналото са имали епизоди на депресия. Изследването е направено от Karolinska Institutet в Стокхолм.

Текст: Антоанета Баева 

Още в Развитие

Свръхактивното дете

Свръхактивните (хиперактивните) деца създават много грижи на родителите и на учителите си, но в най-голяма степен страдат самите те. Особено им е трудно днес, когато… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream