22 Окт 2009

Мистерията на пола

Публикувана в Забременяване
Оценете
(0 гласа)

Какво искате – момченце или момиченце? През последните години научни групи и клиники патентоваха методи, които предлагат на родителите възможност да заченат момче или момиче по желание. 
Поради това, че сперматозоидите с женска Х-хромозома са по-тежки (макар и само с 3%) от „мъжките” сперматозоиди, специалистите имат възможност с помощта на специални техники да селектират „женските” сперматозоиди. На този етап подобни методи не дават 100-процентова гаранция на родителите, че ще се сдобият с бебе от мечтания пол, а само увеличават с няколко процента шанса това да се случи.
Може би не е далеч времето, когато учените напълно ще разгадаят мистерията на пола и така родителите ще се сдобият с властта да определят половата принадлежност на детето си. Това може лесно да се превърне в сериозна биоетична дилема. Известно е, че много бременни в Индия избират аборта пред това да родят дъщеря. За да ограничат тази масова практика, индийските власти забраняват на лекарите предварително да разкриват пред бъдещите родители пола на бебето.

„Синя” инжекция за момче, „розова” – за момиче
Според проучване една трета от младите американски семейства са готови да се възползват от медицински техники, които биха им гарантирали, че ще родят момче или момиче в зависимост от желанието си.
По-голямата част от немците пък са категорични, че няма да се възползват от възможностите, които би им дала медицината. „След генетичните експерименти на Третия райх немският народ е особено чувствителен към генетичната селекция”, споделя Хайнер Алдеберт – координатор по въпросите на медицинската етика на евангелската църква в Бавария.
Вече от няколко години в Израел е разрешена селекцията на пола чрез медицински технологии. Това право получават семейства, в които има тежко наследствено заболяване, или родители на няколко деца от един и същи пол.

Домашни хитрини
От десетилетия обаче бъдещите родители изпробват всякакви трикове, основаващи се на медицински обяснения, за да заченат бебе от искания пол. Голяма част
от тези хитрини се основават именно на споменатото различие между сперматозоидите с Y и Х-хромозоми. „Момиченцата” са по-големи и по-устойчиви, а „момченцата” са по-малки, по-леки, но пък са по-бързите плувци сред сперматозоидите. На тези разлики и значението им за зачеването на момче или на момиче пръв обръща внимание американският биолог д-р Ландръм Шетълс. Той определя и позата при половия акт като особено важна. Колкото по-надълбоко мъжкият член навлиза във влагалището, толкова пътят до матката се скъсява, което е предимство за по-пъргавите „мъжки” сперматозоиди. Д-р Шетълс препоръчва като най-подходяща за зачеването на момиче мисионерската поза, а за момче – мъжът да е отзад.
Според американския специалист, ако искате да имате момиченце, по-добре не стигайте до оргазъм. Причината е, че женският оргазъм алкализира влагалищната среда, което дава предимство на сперматозоидите с Y-хромозоми. Половите клетки с Х-хромозома предпочитат киселинната среда.
Ако планирате бременност, според метода на Шетълс,
след като изчислите началото на овулацията си, за момче трябва да осъществите полов акт в деня на овулацията. Ако пък мечтаете за момиченце, правете любов с партньора си два–три дни преди началото на овулацията – сперматозоидите с Х-хромозома преживяват по-дълго и така могат да „причакат” идващата яйцеклетка.

Стресът води до… момичета
След прецизно проучване специалисти от Берлинския институт за глобално развитие твърдят, че преживеният стрес от жената скоро преди да забременее е предпоставка тя да зачене момиче, а не момче. Непосредствено след природни катаклизми, химически аварии, продължително гладуване и преживявания на стрес се раждат по-малко момчета.

Познай по…
Имало е време, когато жената е търсела дори и най-малкия знак, който с нещо да й подскаже дали в утробата си носи момче, или момиче. Съществува и мит, че ако бъдещата майка има силни позиви на сутрешно гадене, ще роди момиче. Според шведски учени от Института „Каролинска” този мит обаче има своите медицински основания. По-голямата част от включените в проучването над 1 милион жени, които страдали от сутрешно гадене в началото на бременността си, действително родили момичета. Учените предполагат, че това се дължи на по-голямата концентрация на хормона хорионгонадотропин при бременните с момичета, смятан за виновник за сутрешното гадене.

Из чуждестранния печат
Катерина Кирилова
  

 

 

Още в Развитие

Специален проект: Съветите на логопеда

Активизиране на детската реч чрез игри Дишането е рефлексен процес на постоянна промяна, на вдишване и издишване, който включва различни органи. Със специални дихателни техники… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Бочко Шампоан за коса и тяло Липа и Лайка
bocho shampoo 200 400
Един продукт с комбинирани измиващи функции и нежна формула, с балансирано рН. Без сълзи 200мл и 400мл
Бочко Мляко за тяло Маслина
bochko mlqko maslinaa
Подхранва кожата и я прави по бебешки мека 200мл
Бочко Гел за никнещи зъбки Шипка, Лайка и Градински чай
bochko pasta za zubi
Успокоява и помага при израстването на първите зъбки благодарение на натуралните билкови екстракти 20 мл
Бочко Олио за тяло Пшеничен зародиш
Bochko
Богато подхранване, съчетано с деликатно докосване за бебешката кожа. С ценно масло от пшеничен зародиш 150мл
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл