13 Фев 2017

По следите на тестовете за бременност

Публикувана в Забременяване
Оценете
(1 глас)

Това е въпрос стар, колкото света - бременна ли съм? 

През вековете хората са имали доста трудности да отговорят на този въпрос с достатъчна сигурност, макар че някои примитивни тестове за бременност се оказват с определена научна стойност.

Древен Египет

Един от най-старите известни начини за определяне на бременността идва от древноегипетски документи, които датират от 1350 г. пр.н.е. Папирусът твърди, че жената трябва да уринира върху пшеница или ечемик. Ако пшеницата поникне това означава, че се очаква момиче; ако това стане с ечемика значи жената чака момче. Ако растенията не прорастат значи тя не е бременна.

Интересно е, че през 60-те години на миналия век учените тествали този метод и установили, че той не е съвсем безсмислен. По-високото ниво на естроген в женската урина може да стимулира растежа на семената, макар че няма никаква възможност по този начин да се предскаже пола на бебето.

Средните векове

И през Средновековието женската урина била ползвана често, за да се разбере дали тя е бременна. Хората вярвали, че ако поставена в стъкленица урина игра ръждяса и почернее или почервенее, това значи, че жената най-вероятно е бременна. Друг популярен тест включвал смесването на вино и урина и наблюдаването на последвалите промени. Тъй като алкохолът може да реагира на протеините в урината, този тест би могъл да е точен стига да се наблюдава от някой, който е наясно с промените в цвета на субстанцията.

Първата половина на 20 век

До 1920 г. на практика нямало никакъв напредък в областта на тестовете за бременност и жените продължавали да разчитат на псевдо методи и стари поверия. През 20-те години обаче учените успели да идентифицират хормон с името hCG, който се открива само в бременните жени. Това означавало, че за пръв път била открита една-единствена съставка, която би могла да даде точен отговор.

За да установят наличието на hCG учените инжектирали женска урина в млади женски мишки, жаби или зайци. Ако животното се разгони, това означава, че в него има hcG и съответно жената е бременна. Тестът станал известен с името Ашхайм-Зондек или A-Z тест и бил достоверен в 98 процента от случаите. През 40-те години хиляди африкански жаби били внесени в Съединените щати именно за целите на теста. Някои от тях обаче успели да избягат и тъй като били носители на бактерията Batrachochytrium dendrobatidis заразили и довели до унищожение големи части от местната жабешка популация.

70-те години на 20 век

Когато сексуалната революция настъпила, учените вече били готови. Те разполагали с готови решения, които далеч по-лесно можели да установят бременността. През 1976 г. компанията Warner-Chilcott пуснала първият тест за бременност в домашни условия. Срещу 10 долара жените можели да се сдобият с пълен комплект от нужните аксесоари за теста и след два часа да имат отговора. При правилно използване, този тест имал 97 процента точност при положителните резултати и 80 процента точност при отрицателните.

90-те години и днес

С усъвършенстването на методите за откриване на бременност учените установили, че ензимните индикатори могат успешно да заместят радиоактивните етикети от 70-те години. Модерните тестове дават отговор само след няколко секунди и отново разчитат на наличието на hCG в женската урина, но този път точността е до 99 процента.

Източник: "Обекти"

Още в Видове раждане

Естественото раждане – по-добре без упойка

Новата спорна тема в рубриката Про&Контра е…Естественото раждане – по-добре без упойка?Искате ли епидурална упойка по време на раждането?Някои бременни отхвърлят епидуралната анестезия с убеждението,… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo