16 Фев 2017

Съвети за зачеване от графиня Волфскийл

Публикувана в Забременяване
Оценете
(0 гласа)

През месец октомври имахме възможността и щастието да се срещнем с графиня Ангелика Волфскийл фон Райхенберг. Тя е немски натуропат, хомеопат, автор на книги, ръководител на специализирано обучение към FVDH (Независим съюз на немските натуропати), вицепрезидент на BBD (Немско биохимично дружество). Вече 30 години помага на своите пациенти с най-различни методи от холистичната медицина: хомеопатия, Шуслерова терапия, енергийна терапия, ирисова диагностика, традиционна китайска медицина, аюрведа и др. Тя е сред най-популярните и квалифицирани лектори по темите „Здравословно хранене” и „Биохимията на д-р Шуслер”. Преподавател е към Свободния съюз на натуропатите в Германия и ръководител на школата за натуропати SURYA. Книгата й „12-те соли на живота” е един от най-успешните и високооценени от критиката наръчници по Шуслерови соли в немскоговорящите страни. През 2014 г. в България беше публикуван нейният наръчник за лечение на детските болести с помощта на Шуслеровата терапия – „Шуслерови соли за деца”. Тази година излезе новата й книга „Шуслерови соли и хранене според биоритмите”. Как да се подготвим за бременността и как успешно да заченем новия живот, каква е ролята на храната и на какво се дължат поликистозните яйчници, разказва графиня Волфскийл за читателите на списание „9 месеца”.  

Специални благодарности за превода на д-р Нонна Петрова, директор на Алпен Фарма България!

Стрес и още нещо

В репродуктивната медицина много малко се използват методите на индивидуалната диагностика. Трябва да се изследват щитовидната жлеза, хормоналното ядро, нивото на тестостерона при жената и при мъжа и т.н. Много често противозачатъчните средства започват да се прилагат в ранна възраст на девойките, когато все още менструалният им цикъл не се е стабилизирал, и когато те бъдат спрени – след 7, 8 или 10 години, жените много често получават аменорея. Друг голям противник на забременяването е стресът, а също и излизането от биологичните ритми на живота. Стресът води и до състояния като бруксизъм (стягане на челюстта, скърцане със зъби през нощта), които са по-често разпространени, отколкото подозираме. Графинята споделя, че в такива случаи първото нещо, което прави, е да промени начина и вида на храненето: „Така давам възможност на хората да се върнат към нормалния ритъм на живот. Старая се да вкарам щитовидната жлеза в добра норма и да дам средства, които водят до добро кръвоснабдяване на матката. С връщането на оранизма към биоритмите естествено намаляват слузообразуването в организма, както и стресът, които пречат на зачеването”. Бруксизмът е свързан с хормоните на щитовидната жлеза. Като спастично състояние в областта на челюстта се разпространява в мускулите на шията. Това намалява кръвоснабдяването на първия гръбначен прешлени има автоматично рефлекторно отражение върху кръвоснабдяването на хипофизата. А хипофизата е жлезата, която управлява щитовидната жлеза. Когато тя не реагира адекватно и не й дава правилни сигнали, се завърта кръг, който може да завърши с различни патологични състояния на щитовидната жлеза, разказва още графиня Волфскийл.

Енергийни състояния на жената

„Когато някой ме попита колко време трябва да прилагам една Шуслерова терапия, моят отговор винаги е поне 6 седмици”, казва Ангелика Волфскийл. Защото в тези 6 седмици минаваме поне по един път през фазите на луната: новолуние, растяща луна, пълнолуние, намаляваща луна отново новолуние и т.н. Древните са вярвали, а днес е потвърдено и с изследвания, че Луната влияе върху женските биологични цикли. Най-добрият вариант е менструацията да бъде около новолуние, когато има забавена активност на ума и тялото. Обратно на това - по пълнолуние, цикълът е по-болезнен. По време на пълнолуние енергията на организма стига до най-високия си пик, а след него, в периода на намаляващата луна, организмът изчиства всичко, от което не се нуждае. Когато менструалният цикъл започва след пълнолуние, с него много по-бързо вървят тези детоксикационните процеси. При растяща луна , организмът трябва да се занимава с изграждане. Това са разбирания за енергийните състояния на жената по време на менструален цикъл, когато тя се освобождава от негативи и натрупани токсини, а предменструалният синдром със своите емоционални състояния представлява духовно прочистване, обяснява природолечителката. За да осъзнаем и овладеем емоциите си, предменструалния синдром, болките, хормоналния дисбаланс или дадени гинекологични заболявания, е важно да се приближим до естествения природен ритъм. В идеалния случай фазите на луната съвпадат с тези на месечния женски цикъл.

Поликистозни яйчници

Поликистозните яйчници представляват „слепени” кисти. Основната причина за появата им е, че ние сами създаваме ситуация на микросраствания в организма. Често това е свързано със съвременния модел на хранене – глутенът в генномодифицираната пшеница, млечните продукти, които приемаме повече, отколкото е необходимо, а в тях има хормони на растежа, и т.н.

Точно през самите яйчници минава енергийният меридиан на стомаха. А ние знаем, че жените с поликистозни яйчници имат проблеми с естрогена и прогестерона. Зад дисбаланса на тези хормони се крие винаги и стресът. Лесно го виждаме, като изследваме нивата на пролактина и кортизола в организма. При поликистозните яйчници често се наблюдава и инсулинова резистентност поради високите нива на тестостерона и кортизола, споделя графинята.

 

Лечение

Първото, което правя – опитвам да намаля слузообразуването в организма на пациента. Давам Шуслерови соли №4, 6, 10 и 11. Спирам млечните продукти и зърнените храни в храненето. Периодично сменям тази програма с антистрес програмата:

 • ШС №5 сутрин – 5 таблетки разтвор;
 • ШС №7 през нощта – 5 таблетки разтвор;
 • ШС №9 следобед – 2 x 2 таблетки;
 • ШС №11 вечер – 5 таблетки разтвор;
 • ШС №7 като увивен компрес на горната част на корема вечер;
 • ШС №5 като увивен компрес на горната част на корема сутрин.

Компресите с Шуслерови соли се правят от 10 таблетки от съответната сол, разтворени в 250 мл топла вода, като платът за компреса се накисне добре в течността.

При поликистозните яйчници няма овулация, така че да се получи отделяне на яйцеклетката. Шуслерова сол №4 е прекрасно средство, подпомагащо отделянето на хормони от всички жлези. С намаляването на стреса с Шуслерова сол №7 ефектът е чудесен.

Много важно е жените да организират ежедневието си според природните биоритми. Да правят йога за релаксация, да си лягат навреме – около 22 ч., защото от 22 до 24 ч. е времето за сън за красота, да се хранят навреме – закуска в 8–9 ч., обядът да е по едно и също време всеки ден, вечерята – не по-късно от 18–19 ч.

В допълнение предписвам храни с горчиви вещества, фолиева киселина, всички витамини от група B, селен, цинк, витамин Е. След три месеца жените вече имат овулация.

 

Важно!

Първо подбираме програмата за поликистозни яйчници, след това провеждаме ритмизиращата терапия и накрая антистрес терапията. Всяка една е с продължителност 6 седмици, като ги редуваме.

Основната ни грижа е да изчистим прекаленото количество слуз от тялото, която пречи на правилното функциониране на яйчниците. А чрез тях ние създаваме живот. Ако живеем по творчески и креативен начин, ако сме в синхрон със себе си, ние сме творци и създатели във всеки един момент от живота си. Като жени сме призвани да даряваме живот и да създаваме хармония в света около себе си. Така че спокойствието и хармонията са много важни за здравето на жената.

Добре е да знаете

Магнезий антистрес минералът

 • Недостигът на магнезий е широко разпространен сред населението.
 • Крампите на прасците сочат за недостиг на магнезий в организма.
 • И други симптоми могат да протичат едновременно с магнезиевия недостиг, като някои от тях отговарят и на burnout (синдром на професионално изчерпване).

 

Златните правила за здравословно ежедневие

 • Събуждане без аларма. Ако си лягате рано, ще се събуждате спонтанно преди 6 ч. сутринта.
 • Основно измиване на зъбите сутрин, преди закуска. Така токсичните вещества, които през нощта се образуват в стомашно-чревния тракт и се отлагат по лигавицата на устата, не се „изяждат” обратно със закуската.
 • След ставане изпивайте една чаша топла вода.
 • Изпразнете дебелото черво.
 • Масажирайте цялото си тяло от 5 до 20 минути или правете упражнения, балансиращи меридианите.
 • Изтъркайте езика си с лъжица или специална четка за език.
 • Не се пресилвайте! Старателно стигайте до лимита на възможностите си, но не постоянно.
 • Изкъпете се с топла вода (за 15 до 30 минути след масажа).
 • Йога-асани, пранаяма (дихателни упражнения).
 • Редовна активност.
 • Вечер не трябва да сте преуморени.
 • Хранете се по едно и също време през деня.
 • След хранене почивайте 5–10 минути, но седнали. В никакъв случай не лягайте да спите.
 • Трансцедентална медитация за регулиране на стреса.
 • Не пренасяйте дневния стрес вечерта.
 • Стремете се към лека вечеря и направете малка разходка на свеж въздух.
 • Насладете се на вечерта. Създайте си такава програма, че да ви отпусне по приятен начин.
 • Преди лягане пийте една чаша билков чай.
 • Не си лягайте късно – добре е около 22:00–23:00 ч.

 

Разговора проведе Даниела Граховска

Още в Бременност по седмици

Изгонете болките в гърба

След 5-ия месец големият корем изключително много натоварва и костната система на бъдещата майка. Хормоните на бременността пък правят мускулите и връзките по-отпуснати, поради което… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
 • Последно публикувани
 • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream