22 Юли 2011

То ви познава

Публикувана в Забременяване
Оценете
(0 гласа)

Девет месеца очаквате да видите личицето на своето дете и може би не подозирате, че то вече ви познава повече от всеки друг. Усеща вашите емоции и ги преживява заедно с вас, защото различните състояния предизвикват химична реакция в организма ви – когато сте радостна, в кръвта се отделят ендорфини, когато сте напрегната или ядосана, нивото на адреналина се покачва.
Хормоните
стигат до бебето през плацентата и оказват влияние и върху него. Затова е важно да превърнете бременността си в положително събитие. Това ще се отрази благоприятно и върху развитието на бебето.
В „хралупата” не е тихо
Т.е. в матката бебето чува биенето на сърцето ви, вдишването и издишването ви, движението на кръвта ви. През втората половина на бременността то вече долавя и звуци от външния свят. Установено е, че бебетата разпознават и запомнят звуците, които често са чували в утробата, и след раждането същите звуци ги успокояват. Можете да пробвате сами, когато си почивате, да слушате любима мелодия. Когато бебето се роди и е неспокойно, пуснете му същата мелодия и го наблюдавайте.
Храната
която предпочитате, ще се харесва и на бебето ви ­– тя му е позната. Амниотичната течност, в която то плува, придобива вкуса на вашата храна. Ако обичате пикантни ястия, и бебето ви ще има същите предпочитания. След раждането и кърмата ще има същия вкус и на бебето ще му допада.
Гласът
ви го успокоява, макар да стига приглушен до него. Проведени са проучвания, които доказват, че ударите на сърцето на бебето се забавят, когато то чуе успокоителната интонация на гласа ви. Любопитен факт е, че звуковите вълни на първия плач на новороденото са идентични с тези на майчиния му говор.
Ритането
също е начин да общувате с бебето си. Около 20-ата гестационна седмица (г.с.) то вече усеща допир и можете да създадете импровизиран „диалог” между вас. Когато се размърда, погалете корема си. На някои бебета това толкова им харесва, че като че ли протягат стъпало към мястото. Така бебето ще се научи да разпознава вашия допир или докосването на татко. Учените са установили, че то откликва на допира на баща си, но се отдръпва, ако усети на същото място ръката на акушер-гинеколога.

Д-р Димана Стоева
акушер-гинеколог

Знаете ли, че…

Учените вече намериха потвърждение, че 10-седмичният ембрион има много висок праг на чувствителност. На този етап на развитие бебето все още няма кожа, нервните окончания са оголени и затова способността му да усеща външни въздействия е много висока.
Резултатите от научни изследвания са показали, че още в утробата на майката детето започва да чува, вижда, дори да изразява недоволство. Към 16-ата г.с. вече може да разговаряте с него, към 20-ата г.с. то вече има изграден дневен режим – обикновено сутрин е спокойно, а около полунощ е много активно.

Още в Новини

Грижа за първите зъбки

Тази седмица в Capella Play София,  като част от инициативата С „9 месеца” на училище, бъдещите и настоящи майки се срещнаха с доц. Николета Маркова… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Бочко Шампоан за коса и тяло Липа и Лайка
bocho shampoo 200 400
Един продукт с комбинирани измиващи функции и нежна формула, с балансирано рН. Без сълзи 200мл и 400мл
Бочко Мляко за тяло Маслина
bochko mlqko maslinaa
Подхранва кожата и я прави по бебешки мека 200мл
Бочко Гел за никнещи зъбки Шипка, Лайка и Градински чай
bochko pasta za zubi
Успокоява и помага при израстването на първите зъбки благодарение на натуралните билкови екстракти 20 мл
Бочко Олио за тяло Пшеничен зародиш
Bochko
Богато подхранване, съчетано с деликатно докосване за бебешката кожа. С ценно масло от пшеничен зародиш 150мл
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл