20 Юли 2018

Защо полът на бебето има значение

Оценете
(0 гласа)

Дори и да твърдим, че полът на бебето няма значение, стига да е живо и здраво, всички сме наясно (кой повече, кой по-малко), че това не е така. Понякога колкото по-силно и пламенно отричаме някой факт, толкова по-важен е той за нас или толкова повече притеснения имаме във връзка с него. Полът на детето не може да няма значение за родителя, защото тя или той много добре знае какво означава и колко определящо е да бъдеш жена или мъж. Всеки човек натрупва голяма част от индивидуалния си опит през половата идентичност и от тази гледна точка именно полът дефинира не малка част от личността и нейните преживявания. И вместо да се плашим или да отричаме този факт, по-добре да се опитаме да го разберем.

Все повече майки предпочитат да не научат предварително пола на детето си, защото си дават сметка колко чувства и очаквания се инвестират в тази посока. Например жени, които са имали проблеми с приемането или изразяването на собствената си женственост, не искат да имат момиче именно поради тази причина. В такава ситуация бъдещата майка може да преживее цяла палитра от негативни чувства като объркване, отхвърляне и чувство на вина, ако разбере, че очаква момиче. Или жена, която се е сблъсквала с много насилници в живота си и затова преживява мъжете главно през агресивността им, може да се страхува да роди дъщеря, за да няма и тя същата участ. Или пък бъдеща майка, която не е успяла да утвърди себе си професионално, защото дълбоко в себе си смята, че жените са слаби, пасивни и подчиняеми, е естествено да предпочете да роди „силно” момче, вместо момиче. Оставям на въображението на всеки да си представи как могат да се развият отношенията между дете и родител, който несъзнателно носи такава нагласа в себе си.

Вътрешният родител

Дали ще знаем пола на детето си преди раждането, няма голямо значение, ако не сме отворени да разберем собствените си модели. Преди да стане родител на някой друг, жената или мъжът трябва да са способни да бъдат родители на самите себе си. Ако аз съм жена, това означава да развия онази силна вътрешна майка, която да се грижи за моите чувства и потребности, както и да подхранва връзката ми със самата мен, за да мога да знам коя съм, откъде идвам и накъде съм се запътила. Вътрешната майка е любяща и подкрепяща, но няма да ни позволи да живеем със заблуди за себе си именно защото иска най-доброто за нас. Ако имате крайна позиция по отношение на пола на бебето, независимо дали смятате, че е изключително важен, или че няма никакво значение, запитайте се какво във вашия личен опит ви е накарало да мислите така. И какво мисли вашата вътрешна майка по въпроса.

По свой образ и подобие

Много често родителят предпочита дете от собствения си пол, което е пряко свързано с инстинкта за възпроизвеждане и продължение. Човек пресъздава себе си, което е естествена биологична потребност, която се превръща в неестествена, когато се опитаме да напъхаме друго човешко същество в собствения си калъп.

Разбира се, полът на бебето е въпрос, който има не само психологически, но и социално-икономически измерения. И до днес в много традиционни култури в Азия се предпочитат синове, защото се приема, че те остават в семейството, за да се грижат за собствеността и продължаването на рода, докато дъщерите го напускат. Може да смятаме тези възгледи за старомодни, но в немалко семейства и у нас тази нагласа продължава да се предава от поколение на поколение. Въпреки че е загубило част от влиянието си, семейството и връзките между членовете му са все още силен фактор, който влияе върху живота и изборите на отделния човек.

 

 

 

 

 

 

 

Още в Мнението на специалиста

Обличайте му гащичките

Имала съм сериозни проблеми със ставите като бебе и до днес ходя на профилактични прегледи при ортопед. Има ли риск за бебето ми и как… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream