03 Юни 2014

5 заблуди за ехографа

Публикувана в Женска консултация
Оценете
(1 глас)

Въпреки че за бъдещите родители ехографското изследване е силно емоционална среща с нероденото, много от тях се безпокоят дали ултразвукът не нанася някакви вреди върху плода. Ще разсеем част от популярните заблуди.

Ултразвукът е шумен колкото реактивен самолет
Разпространено е мнението, че прегледът с ехограф е прекалено шумен за бебето. Специалистите и до днес се питат откъде е дошла тази заблуда. По време на преглед с ултразвук вътре в корема при нормални условия цари абсолютна тишина. Честотата на звуковите вълни е между пет и десет мегахерца, което означава пет до десет милиона трептения в секунда. Хората възприемат шумовете едва до 20 000 трептения в секунда.

Откакто се правят прегледи с ултразвук, се раждат повече леворъки бебета
Обвиненията за редица заболявания и нарушения при бебетата падат предимно върху прегледите с ултразвук. Едно от най-куриозните тръгва от шведско проучване, според което нарастващият брой на леворъките деца има връзка с честите ехографски прегледи през бременността. Предполага се, че ултразвукът оказва влияние на определени мозъчни клетки и по този начин съдейства за увеличаването на леворъките деца. Същевременно в изследването не се споменава, че днес не се правят усилия да се „превъзпитат” леворъките и това, естествено, създава илюзията, че техният брой се е увеличил...

Бебетата бягат от ултразвука
Много бъдещи майки съобщават, че по време на прегледа с ехограф бебето им става особено неспокойно. Но специалистите не вярват на тези твърдения. Някои от лекарите даже смятат, че бебетата спят по време на преглед с видозон, а те биха искали да ги предизвикат към повече активност. Според експертите двигателното поведение на неродените се влияе много слабо от външни фактори. Много повече би се стимулирало раздвижване на бебето в утробата, ако например бъдещата майка изкачва пеша стълби.

Ултразвукът загрява опасно околоплодната течност
За да се получи загряване, трябва да са налице няколко неблагоприятни фактора: относително високоенергийни звукови вълни, например използваните при т.нар. цветна доплерова ехография (метод за изследване на кръвотока в тялото на нероденото), повишена телесна температура на бъдещата майка и неопитен лекар, който задържа продължително време наконечника на едно и също място. Дори и в такива случаи опасностите за бебето могат лесно да се контролират.

Наблюдението на бебето на екрана е напълно безопасно
Това твърдение, макар че може да предизвика излишна паника, не е вярно. От ултразвуковия апарат може да се излъчва огромна енергия, което не е безопасно. Ултразвуковите вълни могат да разрушават клетки, например да разбиват камъни в бъбреците. Затова е необходимо особено внимание при използването на този метод. Но енергията, която се отделя при ултразвуковите прегледи, е много по-малка и само теоретично може да се смята, че тя е в състояние да навреди на бебето.
Въпреки това специалистите предупреждават, че ехографските прегледи трябва да се правят само при действителна необходимост и да не се злоупотребява с тях – предимно за самоцелни емоционални срещи на мама и татко с бебето чрез екрана.

Още в Женска консултация

Нетърпим сърбеж, дискомфорт...

Бременността е най-естественото и щастливо събитие в живота на жената. През 9-те месеца в организма й настъпват дълбоки промени в различни органи, системи и функции.… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Бочко Шампоан за коса и тяло Липа и Лайка
bocho shampoo 200 400
Един продукт с комбинирани измиващи функции и нежна формула, с балансирано рН. Без сълзи 200мл и 400мл
Бочко Мляко за тяло Маслина
bochko mlqko maslinaa
Подхранва кожата и я прави по бебешки мека 200мл
Бочко Гел за никнещи зъбки Шипка, Лайка и Градински чай
bochko pasta za zubi
Успокоява и помага при израстването на първите зъбки благодарение на натуралните билкови екстракти 20 мл
Бочко Олио за тяло Пшеничен зародиш
Bochko
Богато подхранване, съчетано с деликатно докосване за бебешката кожа. С ценно масло от пшеничен зародиш 150мл
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл