19 Сеп 2011

Безплатни грижи през 9-те месеца

Публикувана в Женска консултация
Оценете
(0 гласа)

Какво включва пакетът от прегледи и изследвания, поемани от Здравната каса и какви са правата на бъдещите майки? „9 месеца“ потърси отговорите от д-р Галя Йорданова –директор на дирекция в Националната здравноосигурителна каса.

„Бъдещата майка, чиято бременност не е рискова, през 10-те лунарни (9 календарни) месеца има право на 10 прегледа до раждането, като за последните 2 месеца – по два пъти месечно, и два прегледа след раждането. Здравната система поема и два ехографски прегледа. Първият е в началото на бременността, а вторият – между 16-ата и 20-ата гестационна седмица. Две са микробиологичните изследвания на влагалищния секрет, които са особено важни за навременното откриване на евентуални инфекции.

Бъдещата майка има право да избере дали бременността й да се наблюдава от личния й лекар. 90% от жените обаче предпочитат това да се извършва от акушер-гинеколог. В този случай бременната трябва да получи еднократно направление от личния си лекар, с което да посети избрания специалист. Ако не е доволна, тя може по всяко време и многократно да смени акушер-гинеколога си, за което личният лекар трябва да издаде ново направление. Важно е да се знае, че
при всеки преглед бременната
не дължи потребителска такса

Единствената такса, която се заплаща, е за вземане на биологичен материал при лабораторните изследвания. Задължително е жената да изисква екземпляр от амбулаторния лист, в който се отразяват резултатите от всеки преглед. Към края на 9-те месеца личният лекар изготвя и
карта за профилактика на бременността
в която се отразява целият период на проследяване. Бременната получава и направление за постъпване в родилна клиника. С тези документи тя тръгва към избраното от нея родилно отделение”, обяснява д-р Йорданова.

През първото тримесечие на бременната се прави пълна кръвна картина, изследва се кръвната захар, урината, утайката, извършва се акушерска ехография и се провежда консултация със специалист по акушерство и гинекология, ако наблюдаващият лекар е общопрактикуващ. Други изследвания са за хепатит В, сифилис, СПИН (при съгласие от страна на жената). Задължително се определят кръвната група и резус-факторът. На този ранен етап Касата поема еднократно вземането на цитонамазка.
При всеки преглед лекарят следи кръвното налягане, теглото на бъдещата майка, обиколката на корема й.

Сърдечните тонове на бебето в утробата пък започват да се проследяват от 5-ия лунарен месец, а в последния етап на бременността това се прави по два пъти месечно.

В периода след раждането жената има право на
два безплатни прегледа при акушер-гинеколог –
до 7-ия и до 42-рия ден след появата на бебето

Тогава лекарят трябва да проследи как протичат следродилните процеси, да прегледа гърдите на кърмачката и да й даде съвети за лактацията.

Сред „бонусите“ за бъдещата майка е и допълнителният преглед при стоматолог, който Здравната каса поема извън посещенията, полагащи се на всеки здравноосигурен пациент.

При рискова бременност
В зависимост от спецификата на проблема и на съпътстващото бременността заболяване Здравната каса е предвидила допълнителни изследвания и прегледи. Ако например сте бъдеща майка над 35 години, вие сте в рискова група и имате право на два допълнителни прегледа с ехограф, както и на безплатен биохимичен скрининг за оценка на риска от синдром на Даун и дефекти на невралната тръба. А в случай че се налага, Касата поема и извършването на амниоцентеза.
Бъдещите майки, при които има повишен риск от гестационен диабет, могат да направят безплатна консултация при ендокринолог, тест за глюкозна толерантност и кръвно-захарен профил.
В групата на рисковите бременности Здравната каса включва още и бъдещите майки с множество предходни спонтанни аборти, с Rh (-), с многоплодна бременност и др.

Сигнализирайте за нередности!
Сред най-честите нарушения са вземането на потребителска такса, както и липсата на попълнена карта за профилактика на бременността, която се дава на бъдещата майка. „Бременните следва да подават сигнали, когато са обект на нередности, но и винаги да вземат касов бон за платена медицинска услуга, за да може след това правата им да бъдат защитени. Когато подават сигнал, не е задължително да съобщават самоличността си. Достатъчно е да изпратят писмо по електронната поща и ще получат отговор по имейла“, е категорична д-р Йорданова.
Бъдещите майки могат да задават въпроси и на сайта на Касата (www.nhif.bg) в раздела за онлайн консултации. „Едно от най-честите запитвания е дали раждането с цезарово сечение се заплаща от Здравната каса. Отговорът е „Да!“, независимо дали сте здравноосигурени, или не, стига секциото да е по медицински показания (при едър плод, при неправилно положение на плода, при данни за вътреутробно страдание на плода, когато жената има проблеми с очите и др. ), а не по желание“, обяснява експертката.

Горещ телефон на Националната здравноосигурителна каса 0800 14 800

Още в Рецепти

Кой е по-по-най-...?

Ягодите, черешите и вишните благородно си съперничат по хранителни качества и прекрасен вкус. Те са апетитни и особено желани, защото се появяват след дългата и… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo