30 Ян 2012

Добрият акушер-гинеколог – умел комуникатор

Публикувана в Женска консултация
Оценете
(0 гласа)

Дълго чакане пред лекарските кабинети, противоречива информация за необходимите прегледи през 9-те месеца – това е част от ежедневието на много бъдещи майки. Доколко бременните са наясно със здравноосигурителните си права,   какъв според тях е добрият акушер-гинеколог, на когото ще се доверят? „9 месеца” направи проучване по темата сред 200 бременни от София и Варна, които посещават лекциите на С „9 месеца” на училище...

44 % от бъдещите майки са избрали бременността им да се проследява в частен медицински център или в частна АГ-клиника, независимо дали прегледите им се поемат от Здравната каса, или плащат за тях от собствения си джоб.

32 % пък са се доверили на традиционните за страната диагностично-консултативни центрове (ДКЦ). 6 % търсят компетентно лекарско наблюдение и в частен, и в държавен медицински център. 18 % са предпочели да посещават женската консултация в някоя от големите АГ-болници.

62% от анкетираните са наясно, че при нормално протичаща бременност бъдещата майка има право на 2 ехографски прегледа, които се поемат от Здравната каса. Според 21% те са повече, а 17% признават, че нямат никаква представа   колко са полагащите им се безплатни ехографски прегледи през 9-те месеца.

79% са категорични, че предпочитат акушер-гинекологът, който проследява бременността им, да е и лекарят, който ще асистира на раждането. Те са убедени, че така специалистът, който помага за раждането на бебето, ще е по-запознат с индивидуалните специфики на бременната. За съжаление обаче повечето бъдещи майки отбелязват, че в реалността на българската здравна система това рядко е възможно да се осъществи на практика. За 21% пък няма особено значение дали лекарят, който наблюдава бременността им, ще помага и при раждането.

74% от анкетираните са категорични, че на първо място добрият акушер-гинеколог трябва да има високо ниво на професионална компетентност. Според някои мнения това включва лекарят да е добър диагностик, да е в час с новостите в медицината, да не е проводник на различни фармацевтични и медицински лобита и т.н. Посочват се и някои доста конкретни изисквания, които влияят на бъдещата майка при избора й на наблюдаващ акушер-гинеколог. Например лекарят да е привърженик на естественото раждане с възможно най-малка намеса от страна на медицинския екип. На второ място според 18% от анкетираните най-важното изискване за добрия лекар е той да е умел комуникатор. Да е мил към бъдещата майка, като търпеливо и изчерпателно отговаря на всичките й въпроси. За 8% от бременните пък най-важното качество за акушер-гинеколога, на който ще се доверят, е той да има богат и дългогодишен професионален опит.

„9 месеца“ 

Още в Развитие

Малкият художник

Детето започва да рисува! Първите опити ще забележите към 15–18-ия месец. В тази ранна възраст заниманието с молива, разбира се, не е още истинско рисуване.… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream