30 Ян 2012

Добрият акушер-гинеколог – умел комуникатор

Публикувана в Женска консултация
Оценете
(0 гласа)

Дълго чакане пред лекарските кабинети, противоречива информация за необходимите прегледи през 9-те месеца – това е част от ежедневието на много бъдещи майки. Доколко бременните са наясно със здравноосигурителните си права,   какъв според тях е добрият акушер-гинеколог, на когото ще се доверят? „9 месеца” направи проучване по темата сред 200 бременни от София и Варна, които посещават лекциите на С „9 месеца” на училище...

44 % от бъдещите майки са избрали бременността им да се проследява в частен медицински център или в частна АГ-клиника, независимо дали прегледите им се поемат от Здравната каса, или плащат за тях от собствения си джоб.

32 % пък са се доверили на традиционните за страната диагностично-консултативни центрове (ДКЦ). 6 % търсят компетентно лекарско наблюдение и в частен, и в държавен медицински център. 18 % са предпочели да посещават женската консултация в някоя от големите АГ-болници.

62% от анкетираните са наясно, че при нормално протичаща бременност бъдещата майка има право на 2 ехографски прегледа, които се поемат от Здравната каса. Според 21% те са повече, а 17% признават, че нямат никаква представа   колко са полагащите им се безплатни ехографски прегледи през 9-те месеца.

79% са категорични, че предпочитат акушер-гинекологът, който проследява бременността им, да е и лекарят, който ще асистира на раждането. Те са убедени, че така специалистът, който помага за раждането на бебето, ще е по-запознат с индивидуалните специфики на бременната. За съжаление обаче повечето бъдещи майки отбелязват, че в реалността на българската здравна система това рядко е възможно да се осъществи на практика. За 21% пък няма особено значение дали лекарят, който наблюдава бременността им, ще помага и при раждането.

74% от анкетираните са категорични, че на първо място добрият акушер-гинеколог трябва да има високо ниво на професионална компетентност. Според някои мнения това включва лекарят да е добър диагностик, да е в час с новостите в медицината, да не е проводник на различни фармацевтични и медицински лобита и т.н. Посочват се и някои доста конкретни изисквания, които влияят на бъдещата майка при избора й на наблюдаващ акушер-гинеколог. Например лекарят да е привърженик на естественото раждане с възможно най-малка намеса от страна на медицинския екип. На второ място според 18% от анкетираните най-важното изискване за добрия лекар е той да е умел комуникатор. Да е мил към бъдещата майка, като търпеливо и изчерпателно отговаря на всичките й въпроси. За 8% от бременните пък най-важното качество за акушер-гинеколога, на който ще се доверят, е той да има богат и дългогодишен професионален опит.

„9 месеца“ 

Още в В помощ на мама

ADHD или просто липса на сън?

Лекари в САЩ предполагат, че някои деца, диагностицирани с Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) – синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието, просто се нуждаят… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo