27 Юли 2005

Как да се намали рискът? - Миома и бременност

Публикувана в Женска консултация
Оценете
(3 гласа)

Миомите на матката са доброкачествени туморни образувания, като 0.1 до 4% от случаите се откриват през бременността. Честотата на маточната миома варира в зависимост от възрастта, расовата принадлежност, наследственото предразположение и други фактори.
Установено е, че комбинацията миома и бременност е по-срещана при нераждали жени. При жените над 35 години се среща в 20–30%. Предполага се, че честотата й е още по-висока. От това следва, че миомата е едно от най-честите заболявания на женската полова система. То се отразява върху репродуктивната функция. Съчетанието миома и бременност крие някои рискове:

 • Миомните възли в различна степен могат да затруднят забременяването и правилното развитие на оплодената яйцеклетка.
 • Туморните образувания може да усложнят протичането на бременността, раждането и следродилния период.

  Какво да се направи преди забременяването?
  Рисковете при бременност в съчетание с маточна миома не са за подценяване. В зависимост от растежа на туморните образувания и тяхното разположение, както и поради заплахата от спонтанен и хабитуален (често повтарящ се) аборт, преждевременно раждане, неправилно и неблагоприятно положение и предлежание на плода и обилно кръвотечение след раждане следва своевременно да се обсъди адекватно лечение преди забременяването.
  Поради по-често възникващите усложнения както за бременната, така и за плода има и друг въпрос: да се оперира ли миомният възел (възли) преди забременяването? За да се отговори, трябва сериозно да се прецени съотношението риск–полза, като се има предвид следното:

 • Отстраняването на миомата може да намали възможностите за забременяване поради образуване на следоперативни сраствания.
 • Следите, които остават върху маточната стена след отстраняването на тумора, повишават риска от разкъсване на матката на това място поради намалената устойчивост на тъканта.
 • Често се наблюдават рецидиви, т.е. нарастват нови възли, които могат да се уголемят до забременяването.
 • Преди всичко задължително е да се извърши задълбочен гинекологичен преглед, за да се изяснят възможностите не само за забременяване, но и за благополучно износване на бременността.
  През последните десетилетия все повече жени в развитите страни, а и у нас започват да мислят за майчинство около 30-те си години, често към 35, след като са решили други приоритети: образование, специализация, професионална реализация, постигане на определен стандарт и пр. А точно в този възрастов интервал маточната миома значително зачестява и вероятността тя да се съчетае с първата бременност се увеличава. Когато се открият единични, малки по размери миомни образувания, те няма да попречат на забременяването и не представляват риск за нормалното развитие на бременността. В тези случаи не се налага предварително оперативно лечение. Важно изискване обаче е до края на бременността образуванията системно да се проследяват и решението за начина на раждане да се вземе непосредствено преди определения термин. В други случаи и не само при бъдещи майки над 30 години, а най-вече при наличие на големи миомни възли може да се планира оперативно отстраняване, 6 до 10 месеца след което жената да забременее. Най-важен е редовният ехографски контрол. Съществуват възможности за консервативно лечение с медикаментозни средства, които водят до значително намаление на размерите на миомните възли, включително и на по-големи образувания.

  Да се оперира ли?
  Миомата и бременността си влияят взаимно, обикновено неблагоприятно и изискват динамично наблюдение. Основното е да се следи има ли усложнения при бъдещата майка и как протича вътрематочното развитие на плода.
  Много важно е да се уточни необходимо ли е и кога през 9-те месеца е най-подходящият момент да се отстрани миомният възел. Обективен критерий е размерът на образуванието. При големи възли нараства опасността от преждевременно раждане, разпад на възела и развитие на перитонит. Има не малко случаи на успешно протекла бременност и сполучливо раждане след операция през бременността.
  Добър подход за оперативно лечение е цезаровото сечение при матка с миома, за да се предотвратят възможностите за обилно кървене и разпадане на тумора и усложненията в следродилния период.
  Има случаи, в които бременната не се наблюдава редовно и когато постъпи в родилното заведение, и тя, и лекарят са изненадани от голям миомен възел, който не е попречил на развитието на бременността и не е предизвикал особени субективни оплаквания. Но той може да е разположен ниско в малкия таз (предлежаща миома) и да се окаже пречка за раждане по естествен път. В този случай единственото правилно решение е цезаровото сечение, като туморът следва да се оперира след раждането на бебето. В моята практика отстраних на бременна няколко миомни възела със средна големина, като раждането стана на термина и с хепиенд – здраво бебе. Най-големият възел (900 г), който съм премахнал, беше при 41-годишна бременна в 6-ия лунарен месец. Раждането завърши също на термин, но чрез цезарово сечение.
  Както се разбира, независимо че се среща често при жените в репродуктивна възраст, миомата на матката не е сред непреодолимите пречки за забременяване и за износване на бременността до успешен край. Съвременните възможности за консервативно и за оперативно лечение, както и редовните прегледи при специалист са реални бонуси, които жената, решила да става майка, трябва да знае и в никакъв случай да не подценява.

 

Още в Интимно

9 месеца изневяра

Бременността е един от най-щастливите моменти в живота на всяка двойка. Какво обаче се случва, когато семейството се разпадне още преди появата на бебето?Предлагаме ви… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
 • Последно публикувани
 • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream