27 Юни 2011

Кардиотокограма?

Публикувана в Женска консултация
Оценете
(0 гласа)

Вече сте в клиниката, контракциите стават все по-силни и в един момент акушерката обявява, че в продължение на ½ час ще се записва кардиотокограма. Седите с бъдещия татко и втренчено наблюдавате зеления правоъгълник и черните линии. Изведнъж сърдечните тонове престават да се чуват. Или контролната лампа свети червено. Помощ! Да не би нещо с бебето да не е наред?!

Основна информация
Не се паникьосвайте, когато видите, че червената лампичка свети. Това означава, че сензорът, поставен на корема ви, не осъществява добър контакт. Просто го придвижете леко насам-натам, докато контактът се възстанови, или извикайте акушерката, която да извърши това вместо вас. Имайте едно наум, че и значителните на моменти отклонения на устройството, записващо контракциите, изглеждат по-опасни, отколкото са в действителност.
Между другото не сте задължена да наблюдавате кардиотокограмата. Това прави акушерката, в чийто кабинет се прехвърлят всички данни. Тя има поглед върху процеса и извиква лекаря, ако е нужно.
Кардиотокограмата показва на хартия  две линии. Горната е кардиограма, на която се записват сърдечните тонове на детето. На нея се вижда, че броят им се колебае между 120 и 160 в минута и звучат като конски галоп. Долната линия е токограма, която показва контракциите.

Начало на фазата на изгонване

Кардиотокографът остава включен от този момент. Контракциите (долната крива) следват бързо една след друга и ясно се познават: за раждащата – с болките, но за напредването на процеса – с ефекта. Бебето реагира с ускорен пулс, след това има краткотраен спад на сърдечните тонове. Всичко това е нормално!

Малко преди раждането
Сърдечната крива изведнъж се прекъсва. Това изглежда стряскащо за бъдещите родители, но акушерката не се безпокои, защото знае, че в момента сензорът трудно улавя сърдечния тон. Вместо това той изписва от време на време значително по-ниския пулс на раждащата. Няма основание за тревога! След няколко минути кардиотокограмата се прекъсва. Детето вече е при мама!

Д-р Яна Стефанова
акушер-гинеколог


Какво показва кардиотокографът

Линията, показваща сърдечните тонове на бебето (горе), се колебае около 125 сърдечни тона в минута. Оптималните са между 120 и 160. Когато майката усети движенията на детето, кривата на сърдечните тонове за кратко се вдига нагоре. Добър знак е и това, че върховете в кардиограмата са неравномерни, не само като реакция на контракциите.
Токограмата (долу) още не показва контракции.

Още в Репродуктивни проблеми

Повече отрицателни емоции, по-рисков избор

Отрицателните емоции влияят на ин витро оплождането. Анализът на настроението на жени по време на лечение за ин витро оплождане открива съществена връзка между отрицателните… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream