27 Юни 2011

Кардиотокограма?

Публикувана в Женска консултация
Оценете
(0 гласа)

Вече сте в клиниката, контракциите стават все по-силни и в един момент акушерката обявява, че в продължение на ½ час ще се записва кардиотокограма. Седите с бъдещия татко и втренчено наблюдавате зеления правоъгълник и черните линии. Изведнъж сърдечните тонове престават да се чуват. Или контролната лампа свети червено. Помощ! Да не би нещо с бебето да не е наред?!

Основна информация
Не се паникьосвайте, когато видите, че червената лампичка свети. Това означава, че сензорът, поставен на корема ви, не осъществява добър контакт. Просто го придвижете леко насам-натам, докато контактът се възстанови, или извикайте акушерката, която да извърши това вместо вас. Имайте едно наум, че и значителните на моменти отклонения на устройството, записващо контракциите, изглеждат по-опасни, отколкото са в действителност.
Между другото не сте задължена да наблюдавате кардиотокограмата. Това прави акушерката, в чийто кабинет се прехвърлят всички данни. Тя има поглед върху процеса и извиква лекаря, ако е нужно.
Кардиотокограмата показва на хартия  две линии. Горната е кардиограма, на която се записват сърдечните тонове на детето. На нея се вижда, че броят им се колебае между 120 и 160 в минута и звучат като конски галоп. Долната линия е токограма, която показва контракциите.

Начало на фазата на изгонване

Кардиотокографът остава включен от този момент. Контракциите (долната крива) следват бързо една след друга и ясно се познават: за раждащата – с болките, но за напредването на процеса – с ефекта. Бебето реагира с ускорен пулс, след това има краткотраен спад на сърдечните тонове. Всичко това е нормално!

Малко преди раждането
Сърдечната крива изведнъж се прекъсва. Това изглежда стряскащо за бъдещите родители, но акушерката не се безпокои, защото знае, че в момента сензорът трудно улавя сърдечния тон. Вместо това той изписва от време на време значително по-ниския пулс на раждащата. Няма основание за тревога! След няколко минути кардиотокограмата се прекъсва. Детето вече е при мама!

Д-р Яна Стефанова
акушер-гинеколог


Какво показва кардиотокографът

Линията, показваща сърдечните тонове на бебето (горе), се колебае около 125 сърдечни тона в минута. Оптималните са между 120 и 160. Когато майката усети движенията на детето, кривата на сърдечните тонове за кратко се вдига нагоре. Добър знак е и това, че върховете в кардиограмата са неравномерни, не само като реакция на контракциите.
Токограмата (долу) още не показва контракции.

Още в Новини

Въпроси към акушер-гинеколога

Д-р Димитър Гунев, акушер-гинеколог в СБАЛАГ „Майчин дом“, София, пред списание „9 месеца“. Как бъдещата майка да разбере, че е време да тръгне към родилния… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo