27 Ян 2004

Който знае, не се страхува

Публикувана в Женска консултация
Оценете
(0 гласа)

znaeНяма две еднакви раждания, дори те да са при една и съща жена. Всяка майка преживява това най-важно събитие по различен начин. Практиката показва, че познаването на обстановката, както и на подробностите около дейността на лекарите и акушерките осигурява спокойствие и увереност и намалява стреса, съпътстващ раждането. Това е в основата на програмата на нашето училище.

Kога се постъпва в родилния дом?
Най-често жените идват за приемане с т. нар. активна или ритмична родилна дейност. Това означава, че за разлика от контракциите в края на бременността, които се появяват през различни интервали и се усещат като “стягане” на корема, т. нар. ефективни контракции са слабо или по-силно болезнени и са ритмични, като интервалът между тях се съкръщава. Отначало той е 30–40 минути, след което става 15, 10, 5 минути и т.н. Най-подходящият момент за постъпване е, когато контракциите са през интервал около 10 минути. Обикновено болката по време на контракция започва от кръста и се движи напред и надолу към пубисната област. Тя съпровожда цялото раждане, свързана е с разширяването на маточната шийка и е обект на т. нар. обезболяване на раждането. Медикаментите, които се използват, отпускат трудно податливата на разтягане маточна шийка и притъпяват болката от това разтягане.
Другата честа причина за постъпване в родилния дом са отварянето на околоплодния мехур и изтичането на околоплодните води. Изтичането може да е от съвсем оскъдно до много обилно. Обилното е характерно за голямото количество околоплодни води и за активния родилен процес и става по време на контракция, докато изтичането на малко количество става обикновено без наличие на контракции. И в двата посочени случая (ритмични контракции и изтичане на околоплодните води) постъпването в родилния дом е задължително, но не е спешно. Единствено кървенето (яркочервена кръв!) налага възможно най-бързо бременната да постъпи в специализирана болница. В този случай всяка минута е от огромно значение. За родилния дом са Ви необходими тоалетни принадлежности, чехли, които могат да се мокрят, чаша, вилица, лъжица, 3–4 пелени за еднократна употреба и дамски превръзки. Можете да вземете и нощница, която обаче ще облечете в родилното отделение.

Какво се прави в приемния кабинет?
В този кабинет ще представите личната си карта, обменната карта и направлението за хоспитализация.
В приемния кабинет ще се преоблечете с болнична нощница. Тук ще преслушат тоновете на плода и ще Ви направят акушерски преглед, тоалет (премахване на окосмяването) и клизма, след което ще Ви отведат в предродилната зала. В тази зала ще протече по-голямата част от раждането. Обикновено родилната дейност се подпомага чрез системи с окситоцин, за да се стимулират честотата, продължителността и силата на контракциите. Това улеснява и съкращава значително раждането. Използват се и различни комбинации от медикаменти (спазмолитици), които подпомагат разширението на шийката и по този начин главичката на плода се предвижва надолу към тазовото дъно. Нормално периодът между напъните е 3–30 мин и концентрацията и усилията Ви в този период са от съществено значение за добрия изход. Ние, акушер-гинеколозите и акушерките около Вас, можем само да Ви обясняваме как да поемате въздух, колко време да го задържате и т.н., а как ще се справите, зависи изцяло от Вашата увереност и смелост. Накрая ще Ви отведат в родилната зала, където става същинското раждане на бебето. В този период (на изгонването), ако се налага да се предотвратят разкъсвания на перинеума и влагалището, се прави епизиотомия, като предварително мястото се обезболява. След раждането бебето се поема от педиатрите, а ние се заемаме с раждането на плацентата, правим бърз оглед на родилния канал за евентуални разкъсвания и възстановяваме епизиотомията. Престоят в болницата след раждането е 3–4 дни. През това време ще Ви се покаже как да се грижите за новороденото и да го кърмите и ще се следят Вашето и неговото състояние.

Още в Споделено

Наградата от миналия брой спечели мама Валентина Мизийска–Маврикова – 30 год., мениджър реклама в рекламна агенция, София

Бременността ми беше изключително желана и планирана – и днес си спомням с подробности всеки разговор за бебе със съпруга ми. И така половин година… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Бочко Шампоан за коса и тяло Липа и Лайка
bocho shampoo 200 400
Един продукт с комбинирани измиващи функции и нежна формула, с балансирано рН. Без сълзи 200мл и 400мл
Бочко Мляко за тяло Маслина
bochko mlqko maslinaa
Подхранва кожата и я прави по бебешки мека 200мл
Бочко Гел за никнещи зъбки Шипка, Лайка и Градински чай
bochko pasta za zubi
Успокоява и помага при израстването на първите зъбки благодарение на натуралните билкови екстракти 20 мл
Бочко Олио за тяло Пшеничен зародиш
Bochko
Богато подхранване, съчетано с деликатно докосване за бебешката кожа. С ценно масло от пшеничен зародиш 150мл
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл