23 Фев 2009

Контракциитe – накъде без тях?

Публикувана в Женска консултация
Оценете
(0 гласа)

Къде се е чуло и видяло раждане през естествените пътища без контракции? Как иначе ще се появи Новият живот?
Чудите се какво всъщност представляват контракциите. Много просто –  механични, химични и хормонални промени в организма на бъдещата майка стимулират гладката мускулатура на матката да се съкращава. Свиванията, наречени от специалистите контракции, се влияят от централната нервна система и от психичното състояние на жената.

Не всички са еднакви
Можете ли да предположите, че свиванията се различават едни от други. Има контракции на бременността, на родилния процес и на плацентарния период. Тяхната сила, честота и продължителност не са едни и същи. При менструация усещането от съкращаването на маточната мускулатура е съвсем слабо. През 9-те месеца контракциите обикновено са краткотрайни, слаби и неритмични. Ако станат болезнени, бъдещата майка започва да се притеснява. Спокойно! Организмът си знае работата. Той има защитни механизми, които предпазват плода от преждевременното му раждане. Разбира се, ако в ранен период на бременността болките и контракциите продължат прекалено дълго, трябва да потърсите акушер-гинеколог. Специалистът може да ви предпише покой на легло или лечение с медикаменти, които  отпускат и потискат съкращенията на гладката мускулатура на матката. Много скоро след това оплакванията ще изчезнат.

Подготовка за финала
В края на бременността контракциите се появяват, за да подготвят малкото човече за големия финал. За да разберат колко силна е връзката между майката и малкия пътешественик, те подлагат неразделната двойка на кратко изпитание. С помощта на маточните свивания плодът се ориентира правилно по оста на матката. Мекият родилен канал се подготвя за предстоящото раждане. Маточната шийка се центрира, скъсява и разширява. Родилните контракции правят всичко възможно процесът да започне по-скоро и дори не се “съобразяват” с желанието на бременната. Понякога контракциите започват като ритмични, но след това се “заинатяват” и спират да помагат. Разширението на маточната шийка също не напредва. Лекарите наричат това състояние лъжливо раждане.

Хайде пак на работа! 
След като раждащата и плодът са си починали известно време, процесът отново се активизира. Контракциите се появяват на всеки 10 минути. Тонусът на матката се повишава. Когато вътрематочното налягане се повиши до определена степен, свиванията се повтарят през 2 минути. Раждащата усеща 3–4 контракции за 10 минути, които продължават около 50–60 секунди. От гениталиите пада т.нар. слузеста запушалка (слузесто-кръвенисто течение) или околоплодните води изтичат. Няма връщане назад –  същинското раждане започва.
Броят на контракциите е различен през отделните периоди на родилния процес. Обикновено те са повече при първескините в сравнение с вече раждалите. Когато маточната шийка започне да се изглажда и цервикалният канал се разкрие, контракциите стават все по-силни и по-болезнени. Те са главната изгонваща сила, а тяхната крайна цел е пълното разкритие на шийката и,
разбира се, появата на Новия живот.

Това ли е краят?
Малкото човече е при вас, но контракциите нямат намерение да спрат. Те продължават и по време на раждането на плацентата, но вие едва ли ще ги усетите. Свиванията на матката са по-осезателни при многораждали или по време на кърмене. Няма от какво да се притеснявате – с помощта на съвременните кардиотокографски монитори акушер-гинеколозите следят освен детските сърдечни тонове и силата, честотата и продължителността на маточните контракции.

Д-р Богдана Василева
акушер-гинеколог

Още в Любопитно

Коя е богинята на раждаемостта?

22 април 2014 г. В чест на Международния ден на Земята, 22 април, нека си припомним един от основните древногръцки митове - моментът на раждането… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo