29 Авг 2007

Може ли да се види нещо в корема?

Публикувана в Женска консултация
Оценете
(5 гласа)

Детето ви сигурно е силно заинтригувано от корема ви, в който расте бебе. Още повече това ще е неговото братче или сестриче. Вероятно ще чуете от малчугана доста въпроси около корема ви, който става все по-голям. Ще ви улесним, като ви дадем примерни отговори на типичните детски въпроси.

Може ли бебето да гледа през пъпа?
Това не е възможно. Бебето расте в матката, която е нещо като топъл басейн, заобиколен от мускули и кожа. Погледни своето пъпче – то е вдлъбнато. Така е при всички хора и затова бебето не може да вижда навън през него.
Специален съвет. Не е нужно да обяснявате много подробно, че бебето е заобиколено от околоплодна вода, околоплоден мехур... Това е твърде абстрактно за детските представи.

С какво се храни бебето?
В корема бебето получава “храната” си през пъпната връв. Тя е нещо като маркуч, през който всичко, което мама яде, преминава напълно смляно към бебето. То не може да яде нищо през устата си. Бебето никога не гладува в корема, защото в пъпната връв винаги има достатъчно “храна” за него.
Специален съвет. В действителност нероденото се храни от кръвта на майката. Детето ви обаче ще се стъписа, ако си представи, че бебето се храни с кръв. Едва на 8-годишна възраст децата могат да разберат, че хранителните вещества се транспортират с майчината кръв.

Пишка ли бебето в корема?
Да, то пие околоплодна вода и пишка. Тази вода му е вкусна, защото е леко сладка. Ако пие много, често пишка.
Специален съвет. Децата обикновено не питат къде отива изпишканото. Затова не разяснявайте затворения кръговрат в околоплодния мехур. Детето ви сигурно ще се шокира, ако узнае истината, че нероденото пие изпишканото от него.

Тъмно ли е в корема?
Не е толкова тъмно, когато навън е светло и мама не е много облечена. Вътре прилича на стая с червени кадифени завеси, през които прониква слънцето.
Специален съвет. Детето може да освети корема ви с джобно фенерче. Много неродени се привличат от източника на светлина. Не повтаряйте тази игра твърде често, за да не смущавате бебето.

Може ли бебето да ме чуе?
Да, то възприема гласове и шумове и може да различава гласовете. Особено добре чува твоето тънко гласче. Все пак в корема не е толкова шумно като навън. Затова по-добре е татко вместо мама да включва миксера, за да не се изплаши бебето, ако е толкова близо до шума.
Специален съвет. Усещането за шума в корема може да се покаже на детето, ако го оставите да потопи глава във вана, пълна с вода.

Цял ден ли спи?
Не, то също като нас понякога спи, понякога е будно. Когато е будно, мама усеща как се протяга, размахва ръце и движи крака. То не спи винаги когато мама спи. Често е изморено и през деня.
Специален съвет. Че бебето е будно, детето може да разбере, ако сложи ръката си на корема на мама. Някои малчугани хич не са плахи и натискат с всички сили корема срещу конкуренцията отвътре.

Как бебето излиза от корема?
Когато му стане твърде тясно, то иска да излезе на белия свят. Жените имат отвор между краката, през който бебето излиза. Това е изтощително и някои бебета се нуждаят от помощ, за да излязат. Затова са необходими лекарят и акушерката.
Специален съвет. Не казвайте нищо за болките при раждането! Единственото, което детето ще запомни, е, че бебето причинява болки на мама. Затова отговаряйте кратко и само на това, за което то ви пита.

Има ли бебето играчки в корема?
То си играе с пъпната връв. Тъй като е много малко, няма нужда от друго. Когато хване пъпната връв, бебето я плъзга между пръстите си и това му е забавно.
Специален съвет. Може да покажете на детето снимка от ехограф (ако имате?), на която се вижда как то играе с пъпната връв.

И аз ли бях в корема?
Да, разбира се. Всички много ти се радвахме и те галехме през корема. Знаехме, че си момче (момиче) и се обръщахме към теб на име. Или: Не искахме предварително да знаем дали ще си момче, или момиче.
Специален съвет. Ако детето е по-голямо, може да му разрешите да присъства на ехографския преглед. От тригодишна възраст то може да разпознава снимките.

Още в Новини

Как да общувате с детето през първите 3 години?

На 27 май 2011 г. от 10.30 ч., Lucky (ЦУМ, София), Катерина Щерева – логопед, преподавател в СУ „Климент Охридски” , тел. 0898 795 413,… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo