29 Авг 2005

Нужни са по-чести прегледи

Публикувана в Женска консултация
Оценете
(0 гласа)

При ехографския преглед се установи, че имам ниско прикрепена плацента. Опасно ли е това и какви могат да са последствията? Юлианна Евтимова, Бургас

Ниско прикрепената плацента е първата степен на сериозно състояние в акушерството, което прави бременността и раждането високорискови.
Има различни форми на ниско разположена плацента. Честотата на патологията е около 0.5%. Тя се проявява най-вече при раждали жени. Среща се по-често в по-ранните срокове на бременността. Установяването й обаче през второто тримесечие не означава, че диагнозата е окончателна. В повече от 90% от случаите чрез “миграция” плацентата се измества към типичното си място – в горната половина на матката. Всъщност това не е точно преместване. През третото тримесечие с уголемяването на матката плацентата просто се отдалечава от вътрешния отвор на цервикалния канал поради удължаване на долния маточен сегмент.
Ниско разположената плацента е причина за неправилното положение на плода. Тя е пречка и за ангажирането на предлежащата част. Някои форми на патологията понякога предизвикват кръвотечения през втората половина на бременността. Характерно за тези кръвотечения е, че матката е спокойна, липсват маточни контракции. Силата на кървенето е различна и често е причина за преждевременно раждане.
Важно е да се уточни дали плацентата е прикрепена към задната, или към предната стена на матката. В първия случай тя ще затрудни евентуалното вагинално раждане, а при втория ще е причина за по-голяма кръвозагуба при цезарово сечение. Има случаи, когато и при ниско прикрепена плацента бременността протича спокойно и без усложнения докрай. Тогава в хода на раждането е нужно да се преценят степените на предлежание на плацентата. Вие не уточнявате в кой месец на бременността сте, така че най-важното е редовно да посещавате женската консултация. Установеното състояние на ниско прикрепена плацента изисква активно наблюдение и по-чест ехографски контрол.

Още в Бременност

Бременна и… депресирана?

Навярно през 9-те месеца, когато се срещате с роднини и приятели, те очакват да зърнат усмихнатото ви лице, озарено от щастие в очакване на майчинството. … Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo