28 Мар 2011

Първите задочни срещи

Публикувана в Женска консултация
Оценете
(0 гласа)

Ултразвуковото (ехографското) изследване вече е рутинна практика и всяка бременна очаква прегледите с голямо нетърпение и вълнение. Всъщност от тези срещи с нероденото Националната здравноосигурителна каса заплаща само две, но почти всички бъдещи майки на всеки преглед при лекаря доброволно искат да видят през екрана мъничкото чудо.

Безопасно ли е?
Досега няма съобщения за увреждане на човешките тъкани от ехографското изследване. Ефектът на ултразвука върху бременната и плода е проучван от много международни акушерски центрове. Мнението на Световната здравна организация е, че с методите, с които сега науката разполага, не са открити никакви вредни действия на ултразвука в дозите, използвани за диагностични цели, върху човешкия плод още от най-ранните стадии на развитието му, както и върху бременната жена и върху новороденото.

Първа среща
През първото тримесечие на бременността (8–10-а гестационна седмица) чрез първото ултразвуково изследване се установява има ли плоден мехур (сак), както и какво е неговото разположение – в матката или извън нея. Определят се формата и размерът на мехура, наличието или липсата на ембрион в него и броят на ембрионите. В 8-ата гестационна седмица (г.с.) се проследява сърдечната дейност, с което се доказва жив ли е плодът. В този период лекарят може да установи отклонения в растежа (аномалии на мозъка, храносмилателната система, сърцето и други органи).
При прегледа специалистът оглежда и за евентуални кисти или фиброми на яйчниците на бъдещата майка, което по принцип не означава, че бременността не може да се износи до успешния финал.

Втора среща

През второто тримесечие (18–22-ра г.с.) с помощта на  ултразвуковия преглед се измерват различни параметри на плода. Проследява се дали той расте или изостава, също и неговите движения. Определят се разположението на плацентата и количеството на околоплодната течност – дали е в норма, намалено или увеличено. Търсят се вероятни малформации при плода, които не е било възможно да се открият при първото ултразвуково изследване. Внимателно се оглеждат гръбначният стълб, четирите сърдечни кухини, стомахът, червата, проверява се за уро-генитални аномалии и отклонения в развитието на четирите крайника и на лицето.

Лекарят оглежда от екрана и изображението на половите органи на бебето. Ако не искате да знаете предварително какъв е полът на вашето бебе, предупредете за това специалиста още преди да започне изследването.

В случай че откритите патологични процеси около матката, като кисти с размери 5–7 см, не са намалели и се установят и след 16-ата г.с., се обсъжда необходимостта от хирургична терапия.
При бременни над 35 години или при наличие на т.нар. “алармиращи ехографски симптоми” се извършва амниоцентеза – взема се околоплодна течност за изследване. Тази диагностична процедура се контролира чрез ехограф и рискът е сведен до минимум.

Трета среща
През третото тримесечие (30–34-ата г.с.) чрез третото ехографско изследване се преценяват количеството на околоплодната течност, позицията на плода, зрелостта на плацентата. Определя се гестационната възраст на плода и се потвърждава полът му.
Данните от размерите на главата, обиколката на коремчето и дължината на крачетата дават информация за развитието на бебето. Теглото, определено чрез  ултразвук, има ориентировъчен характер.

Бременните не само не се страхуват, но и добре посрещат тези срещи през екрана с бебето, защото прегледът се извършва бързо и безболезнено. За него са нужни апаратура, която непрекъснато се усъвършенства, и професионалист със задълбочени познания в приложението на ехографския метод при бременност.

“9 месеца”

Все по-информативно

Първият ултразвуков апарат, предназначен за проследяване на бременността, е създаден преди повече от 50 години. Той е бил 1D, т.е. давал е информация само в едно измерение. Чрез него са се виждали само разстоянията между черепните кости на бебето. По-късно технологията се усъвършенства и се появяват 2D  апаратите – изображението на бебето вече е в 2 измерения (височина и ширина). Виждат се костната система, вътрешните органи, но качеството на изображението е твърде лошо. Към 1987 г. се правят първите експерименти с 3D ултразвук. При тази технология ултразвуковият сигнал се насочва към плода от различни ъгли и вече има възможност нероденото да се види в три измерения – височина, ширина и дълбочина. Ясно се откроява и лицето на бебето.

Акушер-гинеколозите и у нас вече работят и с 4D ехографски апарати. През екрана им бебето се вижда в реално време – как движи крачетата и ръчичките си, как отваря уста, смуче пръстчето си, пие околоплодна течност и което е особено важно – как функционират вътрешните му органи.

Още в Планиране

Възпитанието започва… от оплождането

Според съвременните учени оплодената яйцеклетка вече има “съзнание” за това дали  бременността е желана, или не. Смята се за  доказано, че бебето в утробата чува,… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream