02 Авг 2006

Реални срещи - Ултразвукови изследвания през 9-те месеца

Публикувана в Женска консултация
Оценете
(0 гласа)

Ултразвуковите вълни са механични колебания (трептения) с честота над 20 000 трептения в секунда (20 000 херца). Човешкото ухо долавя като звук трептения от 16 000 до 20 000 в сек. Над тази граница се говори за “ултразвук”. В акушерската практика се използва апаратура, която произвежда най-често 3 до 6 милиона колебания в секунда (3 до 6 мегахерца). Тези звукови вълни се долавят от специална система при прилепите. С нейна помощ те се ориентират и летят с висока скорост и в тъмни помещения. В акушерската практика ултразвуковият (ехографският) метод е въведен през 60-те години на миналия век от Ян Доналд. Днес той е един от основните и най-достоверните при акушерското изследване. Може да се прилага през коремната стена или през влагалището.
С помощта на ултразвука се виждат органите на малкия таз. Този диагностичен метод е наречен “образна диагностика”. Ултразвуковият апарат е много скъпо устройство, но той не извършва сам прегледа. Нужен е специалист с добра квалификация, с достатъчен опит и знания по акушерство.

Безопасно ли е?
Още от началото на приложението на ултразвуковите апарати се поставя и въпросът: “Безопасна ли е тази техника за все още незрелите тъкани на плода?” По поръчка на Световната здравна организация бяха извършени проучвания как влияе ехографският метод на опитни животни, включително и на маймуни Резус, които биологично са най-близки до човека. Не бяха установени никакви вредни влияния върху тъканите и различните физиологични функции на човешкия плод. С голяма сигурност се доказа, че ултразвуковите вълни, прилагани за диагностични цели, нямат неблагоприятно влияние върху плода през всичките стадии от развитието му – от ембрион до напълно зряло доносено бебе. Медицинските центрове по света вече разполагат с наблюдения на повече от 20 млн. бременни и новородени, проследявани в продължение на 30 години. Не са констатирани никакви неблагоприятни симптоми в развитието на поколенията. Още преди 20 години в България беше решено през 9-те месеца да се извършват най-малко три такива изследвания – в началото на бременността (7–11-а гестационна седмица), в средата (17–20-а г.с.) и в края (2 до 4 седмици преди термина). На практика обаче такова изследване се прави при всяко посещение на бъдещата майка в женската консултация.
За ултразвуковото изследване се взема съгласието на бременната (т.нар. информирано съгласие). В досегашната си практика съм направил хиляди такива прегледи и нито веднъж не е имало отказ от страна на бременната. Напротив – това изследване винаги е вълнуваща среща пред екрана на бебето и родителите му. Днес почти всички акушерски отделения и центрове в страната работят с ехографска апаратура.

Какво се вижда?
В началните срокове на бременността се установява броят на плодовете, дали плодът е жив, каква е дължината му, забелязват ли се някакви дефекти и пр.
Към средата на бременността се проследяват по-нататъшното развитие на плода и отговаря ли той на срока на бременността. Установяват се още сърдечната дейност на бебето, размерите на черепа му и на по-големите кости – бедрена и лакетна, положението на плацентата, количеството на околоплодната течност (увеличено или намалено) и др.
В края на 9-те месеца ехографският преглед дава по-пълна и по-точна информация за позата и размерите на плода и на плацентата и пр. В този период и по-малките аномалии стават по-видими. С по-голяма точност могат да се измерят костите на плода и да се прецени дали те отговарят на съответния срок на бременността. Виждат се по-добре и меките тъкани на плода – дефекти на диафрагмата и предната коремна стена, липса на един или и на двата бъбрека, аномалии на пикочния мехур и на сърцето.
В повечето случаи може да с определи и полът на детето. Той се съобщава само ако родителите имат желание да го научат. Ултразвуковото изследване на околоплодния мехур дава възможност да се извършат някои манипулации – амниоцентеза (пункция и аспирация на околоплодна течност), хориална биопсия (вземане на материал от хориона със специална игла), пункция на пъпната връв и изследване на фетална кръв. Ехографският метод позволява тези манипулации да са безопасни за бременната и за плода, но при едно задължително условие – да ги извършва отлично подготвен акушер.

Бъдещето
В световен мащаб ултразвуковата апаратура се развива много бързо. Апаратите остаряват само за няколко месеца и се заменят от все по-усъвършенствани модели. Към тях вече има и системи за проследяване на кръвотока в сърцето и в големите кръвоносни съдове на плода (цветна Доплер-кардиограма). И у нас в по-големите АГ центрове специалистите работят с триизмерни ултразвукови апарати, които дават обемен образ на наблюдаваните обекти. Разделителната способност на апарата непрекъснато се подобрява, което позволява да се видят действителният образ на наблюдавания обект и неговата вътрешна структура. Все повече се усъвършенства и квалификацията на лекарите, които използват тази техника в ежедневието си. А това означава повече спокойствие за бъдещите майки и увереност, че ги очаква среща със здраво бебе.

Още в Възстановяване след раждане

Възстановяване на тялото след раждане

„Преди да забременея, спортувах редовно, но сега все не мога да започна отново…“ Познати ли са ви тези думи? А дали вие самите не сте… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo