27 Дек 2006

Сърцето се труди за двама

Публикувана в Женска консултация
Оценете
(1 глас)

Какви са стойностите на кръвното ви налягане? Защо те трябва да се следят? При някои са много ниски, при други много високи – през бременността кръвното налягане често пощурява. Как да се справяте и кога да потърсите лекарска помощ?

Ниското кръвно – неприятно, но безопасно
Не са минали и два месеца от двете чертички на теста за бременност, а кръвното ви налягане вече е далеч под нормата. Чувствате се отпаднала, уморена, без тонус – чувате същите оплаквания и от други бъдещи майки.
Често сутрешното ставане е придружено от световъртеж. Само няколко часа след като сте се събудили, имате желание отново да полегнете и да дремнете. Дори обаче да го направите, след това пак не се чувствате по-бодра.
По-бавното кръвообращение е неприятно, но обикновено не е изненада. Ако се оплаквате през 9-те месеца от ниско кръвно налягане, сигурно не сте го придобили от новото си състояние. При по-слабите жени най-често стойностите на кръвното налягане са 110/70 – 100/60 мм Hg. Тези стойности наистина са ниски, но не са нещо опасно.
През бременността се прибавят някои фактори, които допълнително понижават кръвното налягане. Количеството на кръвта е увеличено, сърцето трябва да работи повече, за да снабдява с кръв два организма вместо един. Съединителната тъкан се разхлабва, за да се осигури повече място за бебето в корема. Същевременно това води и до разширяване на съдовете и оттам до понижаване на кръвното налягане. Нужни са около три месеца, докато налягането се стабилизира и хормоните на бременността се укротят.
Не се притеснявайте – проблемите с вашето забавено кръвообращение не оказват почти никакво влияние върху кръвоснабдяването на плода. Ако по-дълго стоите права, може за миг да ви причернее. Причината за това е временно нарушеното оросяване на мозъка, но дори и в тези моменти плацентата и бебето се снабдяват с кръв без проблем.
Сигурно е, че ще се чувствате по-добре, ако стойностите на кръвното ви налягане не са толкова ниски. Опитайте да ги повишите с повече движение – десетина минути карайте колело, преплувайте 2–3 пъти басейна, изкачвайте стълбите без асансьор.
Важно е да почивате и да си осигурявате достатъчно сън. След събуждане бавно ставайте от леглото, протягайте ръцете и краката си и след това се изправяйте. Тонизиращо ще ви подейства и душът със смяната на гореща и студена вода. Накрая се облейте с по-хладка вода.
Не се опитвайте да се отървете от ниското кръвно налягане с кафе, черен или зелен чай. За кратко те ще повишат стойностите, но ще доставят и порция кофеин на нероденото, която прекалено ще го ободри. А и при продължително въздействие кофеинът понижава желязото в организма и така още повече засилва умората. Ако сте много отпаднала, вашият лекар може да ви предпише капки, които тонизират кръвообращението, но са безвредни за бебето.

Високо кръвно – то е опасно!
Известно е, че стресът повишава кръвното налягане. Ако той е ваш спътник през 9-те месеца, може да доведе до рискове и за вас, и за плода.
Около 7–10% от бъдещите майки страдат от хипертония (високо кръвно налягане). Опасността е по-голяма при бременни с хронично високо кръвно налягане, наследствено обременени от това заболяване жени, бременни със значително наднормено тегло. Според статистиката жените, които очакват първо дете, са с трикратно повишен риск от хипертония. Опасни са не само абсолютните стойности (140/90 мм Hg и нагоре), но и относителното повишаване на налягането през бременността. Това често става около 20-ата г.с. Ако систолното налягане (горната стойност на артериалното налягане) на бременната се повиши с повече от 30 мм Hg или диастолното (долната стойност) с повече от 15 мм Hg от изходните стойности преди бременността, налице е хипертония, независимо че принципно стойностите може да са в границите на нормата.
Високото кръвно налягане не е така безопасно като ниското. То води до различни рискове. Трайно повишеното артериално налягане затруднява кръвоснабдяването на плода, тъй като причинява промени в плацентата. Развитието на бебето се нарушава и опасността от преждевременно раждане се повишава. Бъдещата майка е застрашена от еклампсия.
Ако се установи, че имате високо кръвно налягане, незабавно “превключете на по-бавни обороти”, гонете напрежението и стреса. По-често почивайте и не се натоварвайте с много дейности! При хипертония много важно е да съобразявате менюто си с изискванията за балансирано и здравословно хранене. Изключете мазните и солените храни, яжте повече плодове и зеленчуци. Движете се активно и търсете помощта на положителните емоции.

Още в Традиции и обичаи

Деца с “особено положение”

Добре известна е поговорката: “Дете без баща е половин сирак, без майка – кръгъл сирак!” В нея се отразява едновременно почитта към майчинството и разбирането… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream