19 Фев 2011

Серклажът – старомодeн или полезeн?

Публикувана в Женска консултация
Оценете
(0 гласа)

Преди години серклажът (затваряне на шийката на матката) е бил рутинна процедура за предотвратяване на преждевременно раждане. Днес обаче в някои от развитите страни се смята за старомоден метод. Дали понякога не е разумно средство?
Ако вашият лекар е преценил, че трябва да ви се постави серклаж, доверете му се! Защото този метод съвсем не е отхвърлен и все още се прилага в съвременната медицинска практика.
Предлагаме ви мнението на д-р Манфред Щумпфер, зам.-председател на Съюза на акушер-гинеколозите в Бавария.

По-рано серклажът се е налагал много често, днес – рядко. Има ли вече по-ефективни методи за предотвратяване на преждевременно раждане?
Днес серклажът не се прилага така безразборно както в миналото. Още отпреди 30 години той се е използвал при случаи, когато трябва да се спрат преждевременни контракции. Днес обаче срещу този риск се препоръчва бъдещата майка повече да почива и да се пази, да не носи тежко и да приема медикаменти за потискане на контракциите, предписани от лекаря.

Кога серклажът е оправдан?

Серклажът е подходящ при т.нар. недостатъчност на маточната шийка, което означава, че тя е твърде слаба, за да удържи тежестта на бременността. Това се среща рядко, например при промяна на шийката вследствие на биопсии или кюртажи. При някои жени обаче слабостта на маточната шийка може и да е вродена.

Какво се постига със серклажа?
Той укрепва шийката, за да не се отвори твърде рано и да се стигне до разкритие. В такива случаи има опасност от преждевременно раждане или аборт. Затова шийката се обшива и конецът се затяга както при торбичка, затворена с шнур, след което се завързва на възел. Манипулацията се извършва под пълна упойка в болница.

Какви са рисковете при прилагането на този метод?
Усложненията са редки, но съществуват – при поставянето на шева може да се предизвикат контракции. Има и опасност от инфекция, както и от нараняване на околоплодния мехур. При силно налягане серклажът може да се скъса, което допълнително ще отслаби маточната шийка. Бременната, която иска да избегне рисковете, може да се откаже от серклаж и да лежи упорито, което също е ефикасна мярка.

Колко сигурно предпазва серклажът от преждевременно раждане и от необходимост от лежане?

Методът е особено ефективен при вродена слабост на шийката, но бъдещата майка въпреки това трябва да се пази, тъй като серклажът не отстранява напълно опасността от преждевременни контракции. Това е и причината днес той да се препоръчва по-рядко.

Кога серклажът трябва да се отстрани?

Най-добре е серклажът да се направи около 16-ата г.с. Тъй като отстраняването му често предизвиква контракции, добре е това да стане колкото може по-късно. След 37-ата г.с. бебетата се раждат зрели, тогава конецът може да се отстрани.

Из чуждестранния печат
Катерина Кирилова

Още в Новини

"Моето сладко коремче" - март

Скъпи бъдещи майки, горди със своите бременни коремчета, участвайте в конкурса на списание "9 месеца" "Моето сладко коремче"! Изпращайте снимки на ВАШЕТО, СОБСТВЕНО НАРИСУВАНО БРЕМЕННО… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream