26 Май 2010

В зоната на ехографа

Публикувана в Женска консултация
Оценете
(0 гласа)

„Виждате ли пулсиращата точка на монитора? Това е вашето бебе.” Колко ли пъти на ден акушер-гинеколозите задават този въпрос? Бъдещите майки, които за първи път лягат на кушетката в лекарския кабинет, трудно могат да разпознаят малката точка на черно-белия екран. Някои от тях клатят замислено глава, други примигват с очи, за да фокусират по-добре… Всяка бременна иска да запомни този така вълнуващ миг – първата среща с бебето, макар и чрез екрана на ехографа. Доц. д-р Виолета Димитрова, д.м., ръководител на Отделението по фетална медицина  към Клиниката по фетална медицина на СБАЛАГ „Майчин дом” – София, е виждала какво ли не пред монитора на ехографа през дългогодишната си практика. Тя обаче добре знае какво да гледа на екрана. „Когато бременността протича без усложнения,
има нужда само от 3 прегледа с ултразвук
казва специалистката. „Добре е първият преглед да се направи между 11-ата и 14-ата гестационна седмица (г.с.). Именно тогава може най-добре да се прецени рискът детето да има хромозомни аномалии например синдром на Даун).” Вторият преглед обикновено се извършва между 18-ата и 22-рата г.с. В този период лекарят оценява структурите на плода. Това е т.нар. преглед за оценка на феталната морфология. Последният преглед е между 30-ата и 32-рата г.с. и целта му е специалистът да види дали няма късно възникнали аномалии и дали няма изоставане в растежа на бебето. „При 80–85% от бременните трите прегледа са напълно достатъчни. Няма нужда при всяко посещение в женската консултация лекарят да оглежда бебето с ултразвук. Много бременни са недоволни, ако специалистът само премери корема им и чуе сърдечните тонове на бебето. При нормално протичащата бременност обаче не са необходими допълнителни ултразвукови  изследвания извън споменатите три. Честите ехографски изследвания са безсмислени. Националната здравноосигурителна каса заплаща само 3 от тях, парите за останалите пациентките дават от джоба си. Те се правят, за да се задоволи емоционалната нужда на бъдещата майка от виртуална среща с бебето”, обяснява доц. Димитрова.
Преди години в няколко скандинавски страни са направени проучвания вреди ли ехографското изследване на бебето. „Резултатите са на базата на извършени 2–3 прегледа за 9-те месеца. Оказва се, че 
се увеличава леворъкостта при момчетата
През последните години все по-модерни станаха 3D и 4D ехографите. Примамливите реклами на частните клиники, в които се извършват прегледи с модерните апарати, се появяват навсякъде. „Добре е бъдещата майка да знае обаче, че по време на ултразвуковото изследване целта на лекаря е да види как изглежда бебето – неговите структури. При бременност без усложнения това без проблем може да се установи и с 2D ехограф. От изключително значение е професионализмът на специалиста, който прави изследването. 3D и 4D ехографските прегледи помагат на бременната да види детето, да си го представи как изглежда вътре в утробата. Това е емоционално събитие,  което всяка бъдеща майка иска да преживее. Все пак от медицинска гледна точка 3D и 4D ехографията не е наложителна във всички случаи. Тя има и някои допълнителни предимства. Например дава възможност информацията от прегледа да се съхрани и при по-усложнените случаи лекарят да се консултира със свои колеги”, обяснява доц. Димитрова.
Макар и по-рядко, освен до ултразвуково изследване „през корема” (трансабдоминална ехография), лекарите прибягват и до изследване с влагалищна сонда (трансвагинална ехография). Съществуват редица показания за използването на този метод. Той е предпочитан в първите три месеца на бременността, защото с него се  „виждат” много повече детайли, отколкото при трансабдоминалното изследване. В по-късните срокове на бременността този метод на изследване се прилага при определено разположение на плода в матката, ако бъдещата майка е много пълна, когато трябва да се измери дължината на маточната шийка или когато има съмнение за т.нар. предлежание на плацентата (плацента превия). Изследването с вагинален ултразвуков трансдюсер не е опасно и не може да предизвика аборт. То трябва да се направи когато и колкото пъти лекарят прецени”, казва доц. Димитрова.
Лекарката обаче признава, че не обича израза „всичко с бебето е наред”. А един от въпросите, които й задават най-често родителите, е: „С бебето всичко ли е наред?” Въпреки че технологиите са толкова напреднали, а специалистите са добре обучени, 
чрез ултразвука се виждат само структурите на малкото човече
 външни и вътрешни. „За съжаление при бебето може да има десетки други скрити заболявания, които не се отразяват на външния му вид и нормалното анатомично устройство. Това се случва рядко, но риск съществува. Затова и никога не мога категорично да кажа, че бебето е напълно здраво”, споделя лекарката. Тя обаче подчертава, че ограниченията са валидни за всички други методи в медицината. За успокоение на родителите доц. Димитрова твърди, че през последните години не се забелязва повишение на честотата на аномалиите при децата. „С напредването на технологиите ние по-рано откриваме проблемите, но броят на бебетата със сърдечни аномалии или със синдрома на Даун не се увеличава”, казва доц. Димитрова. Тя съветва бъдещите майки да не прекаляват с изследванията. „Бременността не е болест. Бъдещата майка трябва да потърси добър център с квалифицирани специалисти, за да направи трите задължителни прегледа с ехограф. Те са напълно достатъчни, за да е спокойна, че растежът и развитието на бебето й са нормални. Ако има повишен риск за някое конкретно усложнение, може да се наложат и допълнителни тестове, но не бива да се стига до крайности. От значение е бременната да се радва на 9-те месеца, предшестващи раждането на детето, а не да ги прекара в здравни заведения”, допълва лекарката.

Мая Ковачева


Всеки месец на преглед?
54.5% от бъдещите майки смятат, че е нужно да ходят всеки месец на ехографски преглед. Това сочи проучване на сайта на „9 месеца” – www.9m-bg.com  Почти наполовина по-малко – 22.1%, са на мнение, че лекарят е този, който ще прецени необходимостта от това изследване и ще каже кога и как то да се направи. Едва 13.9% смятат, че 3 ултразвукови прегледа са напълно достатъчни. Има и такива (5.6%), според които е добре да се направят минимум 5 ехографски изследвания, а други (3.9%) пък са на мнение, че е най-добре в хода на бременността те сами да преценят колко да са тестовете. 

 

Още в Новини

Геройство е да бъдеш майка!

16 май 2014 г. Майка от Бостън е истински герой. Христина Симос претърпяла сериозни наранявания, включително счупен прешлен, след като скочила от третия етаж на… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream