28 Окт 2004

Видозонът – запознанство отблизо

Публикувана в Женска консултация
Оценете
(0 гласа)

Отговори на най-често задаваните въпроси, свързани с ултразвуковите прегледи Кое е най-точното наименование на ултразвуковото изследване?
Ултразвук, видозон, ехография са синоними на едно и също изследване – получаване на изображения на тъкани и органи върху екран чрез използване на звукови вълни с висока честота в т.нар. ултразвуков обхват. Побългарено е само наименованието видозон (не видеозон!). То става популярно след навлизането у нас на едни от първите поколения ултразвукови апарати на фирмата Siemens, наречени Vidoson.

Кои са предимствата на този метод?
Чрез ултразвуковото изследвание с голяма сигурност се определят срокът на бременността и датата на раждане, броят на плодовете в матката, диагностицират се някои аномалии, проследява се развитието на плода, локализира се плацентата, наблюдават се матката и яйчниците.

Нужна ли е някаква предварителна подготовка за това изследване?
За по-доброто изображение се препоръчва ехографският преглед да се осъществи при добре напълнен пикочен мехур. Това най-лесно може да стане, ако преди изследването не уринирате около 1 ½ ч. Добър ефект има, ако изпиете кафе, чай, кока-кола в малки количества.

Болезнена ли е процедурата и как се извършва?
Процедурата е безболезнена. По време на прегледа Вие лежите по гръб с ръце, прибрани до тялото или поставени под главата. Изследването продължава около 15–30 минути. Най-често огледът е през предната коремна стена. Върху края на сондата или върху кожата (на корема) се нанася гел, който е безвреден. При необходимост процедурата може да се осъществи и през влагалището. Тогава се използват специални сонди, върху които се поставят предпазители или кондоми.
Ако сте в по-напреднала бременност, по време на прегледа може да получите главоболие, причерняване пред очите, гадене. Тези състояния се дължат на притискането на долната куха вена от бременната матка в легнало по гръб положение. Ако се обърнете настрани (най-добре наляво), дискомфортът бързо ще изчезне.

Каква информация дава ехографското изследване?
Чрез изследването бременността може да се потвърди в ранен срок. Това е особено важно при жени, които имат менструални аномалии или различни заболявания.
С помощта на видозона може да се изключи извънматочна бременност. Със сигурност се определя и срокът на бременността, което е от значение, когато жената не може да посочи точно кога е била последната й менструация.
Ехографското изследване установява позицията на плода в матката. Към края на 9-те месеца тази информация може да определи тактиката при родоразрешението – по естествените (вагиналните) пътища или оперативно (чрез цезарово сечение). На прегледа се разбира дали бременността е едноплодна или многоплодна. Ако е многоплодна, се налагат по-динамично проследяване и повече ултразвукови прегледи. Ехографски може да се локализира и местоположението на плацентата. Класическите акушерски методи не винаги дават най-достоверни данни за развитието на плода. Чрез ултразвуковите изследвания се проследяват размерите на тялото и крайниците, пропорциите, двигателната му активност.
Прегледите дават достоверна информация и за количеството на околоплодната течност.

Колко да са ултразвуковите изследвания при протичаща нормално бременност?
Три-четири са напълно достатъчни – при установяването на бременността, в периода 16–20-а гестационна седмица (г.с.), между 28-ата и 34-ата г.с. и около 38-ата г.с. Доверете се на Вашия лекар.

Задължително ли е чрез този метод да се определи и полът на бебето?
Не е задължително. Само ако проявявате силно любопитство, може да помолите лекаря да Ви издаде прогнозата.

Какво не може да се установи чрез видозона?
Чрез него не могат да се регистрират всички аномалии в развитието на бременността. Макар и рядко, могат да се получат и фалшиви резултати – да се опишат отклонения, които реално не съществуват. В такива случаи се налагат допълнителни диагностични или лечебни процедури. Възможно е и обратното – някои аномалии да останат скрити. Има различни причини за това: позиция на плода, степен на развитието му, вид на аномалията…

Още в Бебе

Премиерите на бебето през първата година

Има толкова много премиери – първата усмивка, първата дума, първата крачка… Ако не очаквате нещо ново от бебето, грешите – погледнете по-внимателно и ще видите,… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream