31 Мар 2006

Вижда ли се нещо в корема?

Публикувана в Женска консултация
Оценете
(0 гласа)

Децата са запленени от корема, в който има бебе. Особено ако в него расте братчето или сестричето. Ще ви помогнем да отговаряте на някои от типичните въпроси, които може да чуете от детето си.

То може ли да гледа през пъпа?
Това не е възможно. Бебето расте в матката, която е нещо като топла хралупа, заобиколена от кожа и мускули. Погледни своето пъпче – то е вдлъбнато. Така е при всички хора и затова бебето не може да вижда навън през него.
Специален съвет. Не обяснявайте много подробно, че бебето е заобиколено от околоплодна вода, околоплоден мехур и слоеве тъкани и мускули. Това е твърде абстрактно за малките любознайковци!

С какво се храни?
Бебето получава храната си през пъпната връв направо в корема. То не може още да яде нищо през устата. Пъпната връв е нещо като маркуч, през който всичко, което мама яде, преминава напълно смляно. Бебето никога не гладува в корема, защото в пъпната връв винаги има достатъчно храна за него.
Специален съвет. Действително нероденото се храни от кръвта на майката. Но децата се отвращават, ако си представят, че трябва да се хранят с кръв. Едва след 8-годишната възраст те могат да разберат, че с майчината кръв се транспортират хранителни вещества.

Пишка ли в корема?
Да, то пие околоплодна вода и пишка. Тази вода му е вкусна, защото е леко сладка. Ако пие много, трябва и често да пишка.
Специален съвет. Обикновено детето не пита къде отива изпишканото. Затова не разяснявайте затворения кръговрат в околоплодния мехур. Малкото дете би се погнусило, ако узнае, че нероденото пие изпишканото от него.

Тъмно ли е в корема?
Не е, когато навън е светло и мама не е много облечена. Това е като в стая с червени кадифени завеси, през които прониква слънцето.
Специален съвет. Детето може да освети корема с джобно фенерче. Много неродени се привличат от източника на светлина. Не повтаряйте тази игра твърде често, за да не смущавате бебето.

То може ли да ме чуе?
Да, то възприема гласове и шумове и може да различава гласовете. Особено добре чува твоето тънко гласче. Но все пак в корема не е толкова шумно като навън. Затова, когато се налага, по-добре таткото да включва миксера, за да не се изплаши бебето, ако е толкова близо до шума.
Специален съвет. Усещането за шума в корема може да се покаже на детето, ако го оставите да потопи глава във вана, пълна с вода.

Постоянно ли спи?
Не, то също като нас има периоди на сън и на бодърстване. Когато е будно, мама усеща как се протяга, как размахва ръце и движи крака. То не спи винаги когато мама спи. Често е изморено и през деня.
Специален съвет. Че бебето е будно, децата разбират, когато положат ръка на корема на мама. Много от тях никак не са плахи и натискат с всички сили корема срещу конкуренцията отвътре.

Как излиза от корема?
Когато му стане твърде тясно, то иска да излезе на бял свят. Жената има отвор между краката, през който бебето излиза. Това е изтощително и някои бебета се нуждаят от помощ, за да излязат. Затова са необходими лекар и акушерка.
Специален съвет. Не споменавайте нищо за болките при раждането! Единственото, което то ще запомни, е, че бебето причинява болки на мама. Затова отговаряйте кратко и само на това, за което детето пита.

Има ли играчки в корема?
То си играе с пъпната връв. Тъй като е много малко, то не се нуждае от повече “играчки”. Когато хване пъпната връв, бебето я плъзга между пръстите си и при това никак не му е скучно.
Специален съвет. Може да покажете на детето снимка от ехограф, на която се вижда как то играе с пъпната връв.

И аз ли бях в корема?
Да. Всички много ти се радвахме и те галехме през корема. Знаехме, че си момче (момиче) и се обръщахме към теб на име. Или: не искахме предварително да знаем дали си момче, или момиче.
Специален съвет.Ако детето е по-голямо, може да му разрешите да присъства на ехографския преглед. От тригодишна възраст то може да разпознава снимките.

Още в Майчинство

Добър родител ли съм?

Tекст: Ива Дойчинова Това е въпросът, който си задаваме всички родители. Отговорът рядко е твърдо „да”, почти никога „не” и най-често „Много се старая и… Прочети още »
Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Бочко Шампоан за коса и тяло Липа и Лайка
bocho shampoo 200 400
Един продукт с комбинирани измиващи функции и нежна формула, с балансирано рН. Без сълзи 200мл и 400мл
Бочко Мляко за тяло Маслина
bochko mlqko maslinaa
Подхранва кожата и я прави по бебешки мека 200мл
Бочко Гел за никнещи зъбки Шипка, Лайка и Градински чай
bochko pasta za zubi
Успокоява и помага при израстването на първите зъбки благодарение на натуралните билкови екстракти 20 мл
Бочко Олио за тяло Пшеничен зародиш
Bochko
Богато подхранване, съчетано с деликатно докосване за бебешката кожа. С ценно масло от пшеничен зародиш 150мл
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл