28 Дек 2003

Вода ли е околоплодната вода?

Публикувана в Женска консултация
Оценете
(1 глас)

voda“Околоплодна вода” е най-популярното и широко разпространено название на течната среда, в която се намира плодът по време на вътрематочния си престой и развитие.
Околоплодната течност е подложена на динамични промени в количествено и в качествено отношение. От тези промени зависят осигуряването на необходимия комфорт при нарастването и движенията на плода, поддържането на определени обменни процеси и хомеостазата (постоянното равновесие на вътрешните системи в организма независимо от външните условия).
Проучвания са показали, че течната среда има много сложен биохимичен състав, чиито изменения могат да се отразят благоприятно или неблагоприятно на развитието на плода. Ето защо и в специализираната литература правилно е прието тази специфична среда с определена плътност, състав и относително тегло да се означава като околоплодна течност. В хода на бременността нейното количество нараства от около 30 мл в 10-ата гестационна седмица (г.с.) до 1100–1500 мл в 38 – 39-ата г.с. Следва плавно намаление до 800 мл към деня на раждането. При някои болестни състояния обемът й може драстично да намалее или многократно да се увеличи, достигайки примерно 15 литра!
В образуването, циркулацията и обмена на околоплодната течност участват различни структури на плацентата, на пъпната връв и на плода, в т.ч. трахеята, белите дробове и бъбреците на бебето. Естествено най-голямата й съставна част е водата. Според наблюдения тя се обменя напълно за 3 часа.

“Пукнат” околоплоден мехур
“Пукнатият” плоден мехур (амниален сак) лесно ще се разпознае от бременната или нейните близки, тъй като изтичането на течността и подмокрянето в различна степен почти винаги са очевидни. В такива случаи са необходими спешна консултация и насочване на бременната към специализирано здравно заведение. Какво следва в подобна ситуация? Най-важно е да не се изпада в паника. Бъдещата майка трябва да легне, докато очаква идването на консултант или на санитарен транспорт. Основания за тревога има, ако:

Изтичането на течността стане преди 34-ата г.с. Тогава плодът е в различна степен незрял. В тези срокове поради относително по-голямото количество течност, особено при контракции и отваряне на цервикалния канал, по-лесно изпадат пъпна връв и крайници, което създава допълнителни затруднения;

При по-обилно количество околоплодна течност и отворен канал е възможно да изпаднат дребни части и плодът да застане в нефизиологична за раждането позиция. Това може да настъпи и при доносена бременност. При бързо намаление на обема на преразтегнатата матка може и преждевременно да се отлепи цялата или част от плацента, което застрашава живота и на жената, и на плода.

При първо раждане бременната и нейните близки могат да са по-спокойни, ако спонтанното или под влияние на маточни контракции пукване на околоплодния мехур стане след 37-ата г.с. при главично предлежание (което е най-често) и при добър контакт на детската глава с входа на таза. При раждащи за втори и пореден път детската глава може да е подвижна над входа на таза и при малко по-обилно количество течност при изтичането тя е в състояние да увлече пъпна връв или ръчичка и те да изпаднат във влагалището. Тази патология – за щастие рядка – е реална заплаха за сигурността на бебето. Особено уязвима е бременна, при която са установени седалищно предлежание или близначна бременност. В тези случаи вероятността от изпадане на дребни части е по-голяма.
При инцидентно изтичане на околоплодна течност в най-добра ситуация е жената, която разполага с най-подробна информация за бременността си. Такива са всички бъдещи майки, които редовно посещават своята акушерка или акушер-гинеколог и бременността им се проследява със съвременните диагностични технически средства. Във всички случаи изтичането на околоплодната течност означава край на бременността – раждане в срок, закъсняло раждане (преносена бременност), преждевременно раждане, аборт. При случаите с преждевременно раждане и очаквана незрелост на плода в часовете до настъпването на раждането може да се извърши медикаментозна профилактика на белодробната незрелост на бебето. Добре е да знаете, че при пукването на плодния сак или дори при съмнение за това следва незабавно да постъпите в специализирано отделение (клиника). Забавянето с много часове и особено с дни може да доведе до инфектиране на половите пътища и плодното яйце с всички възможни последици от това за Вашето здраве и за здравето на бебето.

Други рискове
Ненормалното увеличение на околоплодната течност, известно като хидрамнион, освен споменатите усложнения при пукването на мехура може да означава редица вродени аномалии и заболявания, което обаче не е абсолютно задължително. Оскъдното количество течност също е признак на различни отклонения в развитието на бременността и може да доведе до неблагополучия и структурни аномалии при плода.Това са още аргументи в подкрепа на необходимостта от редовно наблюдение на бременността.

Нейните показания…
Околоплодната течност дава отличен и много подходящ материал за най-различни изследвания за състоянието на плода, за наследствени заболявания и генетични отклонения. Освен електролити, хормони и метаболитни продукти на плода могат да се изследват клетъчни групи от стената на амниалния сак, кожата и дихателните пътища на плода. Получават се важни данни доколко е доносено и зряло бебето и каква е зрелостта на някои важни системи. Проба околоплодна течност изяснява тежестта на Rh-конфликтна бременност. Едно от най-модерните съвременни изследвания в медицината – за генетично обусловени заболявания и по-специално за откриване на болестта на Даун, се прави също с проба течност, взета чрез амниоцентеза в по-ранните срокове на бременността. След такова изследване има възможност безперспективна бременност да се прекъсне по медицински показания и на партньорите да се даде шанс да опитат отново.

Още в Новини

Лекция на тема "Следродилен период. Възстановяване след нормално раждане и секцио"

Заповядайте на 8 ноември от 10:00 часа в Capella Play София (THE MALL, бул. Цариградско шосе 115, ет. 2) на лекция, посветена на възстановяването след… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo