25 Апр 2005

Защо са различни?

Публикувана в Женска консултация
Оценете
(0 гласа)

Вероятно често оглеждате бременните “колежки” и сравнявате техните кореми със своя. Може би ви притеснява, че вашият е по-голям и разваля силуета ви. Добре е да сте убедена, че коремът ви е най-добрият за вас и за вашето бебе.

Дори термините ви да съвпадат, чиста случайност е, че жената, която седи до вас в женската консултация, има същата форма на корема като вашата. Жените носят бебето по различен начин в зависимост от своята фигура и ръст, но и в зависимост от конструкцията на таза.

Тазът е различен

Андроиден. Жени с типично мъжка фигура имат дълбок таз и на тях бременността не им личи много – понякога почти до края на 9-те месеца околните трудно разбират, че те са бременни.

Гинекоиден. Това е най-често срещаният тип таз при европейките – кръгъл и плитък като купа. По принцип тези жени са по-закръглени и главата на бебето слиза надолу през 36-ата г.с.

Антропоиден. Високите, добре сложени жени обикновено имат дълъг и широк таз, в който плодът се чувства доста уютно – за него има много място. Тези жени носят бебето високо. Обикновено неговата глава не се спуска, докато раждането не започне.

Кое какво е?
Ако желаете, през корема може да научите някои подробности за бебето си. Действайте внимателно и нежно, за да получите достоверна информация. С малко практика заедно с партньора си може да засичате движенията на бебето и да отгатвате коя част на тялото му къде се намира. Най-подходящият терен за вашите проучвания е ваната (ако разполагате с такава), когато сте обградена с вода. Плъзнете ръце по корема си и се опитайте да напипате част от бебето.

Дупето или главата. Те са почти еднакви по големина, но главата е малко по-твърда от дупето.

Гърбът. Ако усетите, че коремът ви е особено твърд, сигурно опипвате гърба на вашето бебе.

Краката. Те също са твърди, но мънички.

Вярно ли е, че...
Полът на бебето може да се разбере от формата на корема на бременната
Всъщност как носите бебето, зависи от конструкцията на вашата фигура и от вашето бебе. Жените, които стават майки за първи път, обикновено имат по-прибран, по-стегнат корем, тъй като неговите мускули и мускулите на матката не са се разтягали при предишна бременност. Очакващите за втори или за трети път бебе имат по-отпуснати мускули, затова коремът им се разширява малко повече настрани. По това обаче не може да се гадае от какъв пол ще е бебето... Така че излишно е да се терзаете, преди да чуете становището на ехографиста дали да боядисате стаята в розово, или в синьо.
Ниска жена + висок мъж = голямо бебе?
Това не е правило, тъй като ръстът на бебето се определя от вас и от вашия партньор. Не се безпокойте, ако сте прекалено дребна и се очаква да родите по-едро бебе – раждането зависи от много фактори (силата на контракциите, активността на матката, подготовката на раждащата и пр.).

Знаете ли, че…
Килограмите, които наддавате през 9-те месеца, са променлива величина. В зависимост от теглото преди бременността и от вашето здраве акушерката може да предположи, че ще качите… между 7 и 16 кг!

Защо вторият път е различно?

 • Вашето тегло ще се увеличи повече през първата бременност, отколкото през следващите.
 • През 9-те месеца по-младите жени обикновено натрупват повече килограми, отколкото по-възрастните.
 • Бременната, очакваща близнаци или тризнаци, наддава повече килограми. Ако носите близнаци, през 24-ата г.с. може да сте наедрели толкова, колкото бременна в 40-ата г.с., която носи един плод.
 • Жените, които правят упражнения редовно, обикновено имат по-здрави коремни мускули. Те не позволяват коремът им да се отпусне много.
 • Формата на корема ще се промени в зависимост от начина, по който носите бебето.

  Кое колко тежи?
  Бебето – около 3.4 кг.
  Плацентата – 0.68 кг.
  Околоплодната течност – 0.68 кг.
  Матката – 0.9 кг.
  Гърдите – 0.8 кг.
  Кръв и други течности – 2.7 кг.
  Натрупани мазнини – 3.4 кг.

 

Още в Спорт

Още един сърфист в Хавай

Аз съм Милена Хаджийска – Кари. През 1998 г. спечелих стипендия и заминах да продължа образованието си в Университета на Мериленд. Щом завърших, веднага започнах… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
 • Последно публикувани
 • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream