24 Ян 2005

Женска консултация

Публикувана в Женска консултация
Оценете
(1 глас)

Пренаталните (преди раждането) грижи са профилактични, диагностични и терапевтични. Целта е да се запазят бременността и здравето на бъдещата майка, да се предотвратят усложненията, да се осигури здрав и жизнеспособен плод, здраво потомство.
Пренаталните грижи водят началото си от края на ХIХ в. и началото на ХХ в. Днес тези грижи трябва да започнат преди жената да забременее и да продължат поне 6 месеца преди планираната бременност. Консултациите и изследванията са важни, тъй като някои заболявания могат да се проследяват и да се лекуват успешно само преди забременяването. След това най-често жената е изправена пред дилемата или да продължи една рискова бременност, или да абортира.
Преди забременяването освен нужните изследвания жената трябва да направи консултация със стоматолог и с интернист.
Три месеца преди планираното забременяване е добре да се приема фолиева киселина като профилактика на спина бифида (незатваряне на гръбначния стълб по време на ембрионалното развитие). Тази профилактика продължава до края на 3-ия лунарен месец – 13-ата гестационна седмица (г.с.).
След като жената разбере, че е бременна, а при наличието на съвременните тестове това обикновено става в съвсем начална бременност, тя трябва да посети женската консултация. Там ще се извършат първият преглед и изследванията и бъдещата майка ще се регистрира за периодично наблюдение. Обикновено първото посещение е най-продължително. При него се прави пълна анамнеза (бременната отговаря на задаваните въпроси) за минали, настоящи и наследствени заболявания. Измерват се ръстът, теглото и артериалното налягане на бъдещата майка. Извършва се и ултразвуково изследване, чрез което се установява дали бременността е вътрематочна, едноплодна или многоплодна, жив ли е ембрионът, има ли някаква патология.
При първото посещение се прави пълна кръвна картина, Васерман, установяват се кръвната група и Резус факторът, Резус антителата – при жени с Rh (-), антителата срещу хепатит В и срещу рубеола, изследват се урина и микробиологично вагинален секрет за хламидия, токсоплазмоза, взема се цитонамазка от маточната шийка (ако не е правена през изминалата година).
Когато се налага, се извършват и някои допълнителни изследвания. Въз основа на резултатите се преценяват здравното състояние и евентуалните рискове. Обсъждат се диетата през 9-те месеца, хранителните добавки, облеклото, условията на труд и пр.
Визитите на женската консултация са веднъж месечно до 32-рата г.с., по 2 пъти месечно между 32–рата и 36-ата г.с., а след това веднъж седмично до раждането.
При рискова бременност посещенията на женската консултация са повече.
За сравнение през 9-те месеца визитите в Англия са средно 10, в Швеция и Люксембург – средно 5, в Холандия и Финландия – средно 14.
След първото посещение на женската консултация при всяка визита се измерват артериалното налягане, телесното тегло, изследва се урината – стандартно и за седимент.
През 13-ата г.с. се извършва ултразвуково изследване. През 16-ата г.с. – ултразвуков преглед и биохимичен скрининг за вродени малформации. Ако има индикации, се прави амниоцентеза.
В 26-ата г.с. се изследва кръвната захар за гестационен диабет (диабет на бременността).
В периода 34–36-а г.с. се изследват микробиологично вагинален и анален секрет, Васерман, анти D антитела при жени с Rh (-). При ултразвуковия преглед чрез определяне на количеството на околоплодната течност се преценяват състоянието на плода, степента на зрялост на плацентата, наличието на дихателни движения, на големи и малки движения на тялото на плода, а детските сърдечни тонове се записват с фетален монитор. В този срок се прави прогноза на раждането.

Още в Забременяване

„Виагра” и за жени

Отдавна учените спорят необходимо ли е жената да изпита оргазъм, за да зачене. Някои са категорични, че пикът на удоволствието увеличава многократно шансовете ви да… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Обувки за прохождане Ricosta Sandy – ако малкото ви момиченце вече можеше да говори, щеше да си ги поиска!
145
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo