18 Юни 2018

Зрението през бременността

Публикувана в Бременност
Оценете
(1 глас)

След появата на двете чертички жените с очни проблеми често си задават въпроса дали те ще се отразят негативно върху плода. В съзнанието изникват куп притеснения, които обсебват съзнанието на бременната жена. По този въпрос потърсихме компетентното мнение на доц. Красимир Коев, д.м., специалист по очни болести в Медицински университет, София.

Бременността влошава ли зрението на жените?

Наред с останалите телесни промени бременността може да повлияе върху очите и качеството на зрението. Причина за повечето от тези проблеми са промените в хормоналните нива по време на бременността. Въпреки че те обикновено са временни, често могат да са признак за по-сериозни очни увреждания. Някои от най-често срещаните проблеми със зрението, които могат да възникнат по време на бременност, са:

  1. Бременност и контактни лещи

Много бременни жени откриват, че имат непоносимост към контактните лещи, дори ако са ги носили в продължение на години преди бременността. Освен това могат да възникнат леки промени във формата на роговицата или оток, който може да я направи по-лесно раздразнима.

При необходимост през 9-те месеца контактните лещи могат да се заменят с очила. Не е препоръчително да се прибягва до нови контактни лещи.

  1. Бременност и замъглено зрение

При бременност понякога могат да се наблюдават леки рефракционни промени, касаещи предписването на очила или контактни лещи. Възможно е да се появят късогледство и замъглено виждане на далечни предмети. При повечето жени не се налага смяна на очилата през бременността, тъй като обикновено тези зрителни промени са временни.

  1. Бременност и сухота в очите

Поради хормоналните промени по време на бременността е възможна поява на сухота в очите. Качеството и количеството на сълзите могат значително да се променят. Възможно е сухотата да е съпътствана от чувство за песъчливост в очите, парене, сърбеж или внезапно обилно сълзене. Тези дразнения могат да се облекчат с изкуствени сълзи.

  1. Бременност и диабетна ретинопатия

При страдащите от диабет съществува склонност към развитие или влошаване на диабетната ретинопатия през 9-те месеца. Възможна е поява на кръвоизливи в ретината, което може да е предпоставка за замъглено зрение, а в някои случаи и за значителна загуба на зрението или слепота.

Жените, страдащи от диабет, трябва да провеждат редовни очни прегледи по време на бременността, особено ако нивата на кръвната им захар не са стабилни.

  1. Бременност и петна в очите

На оплакванията на бременните жени от петна в очите трябва да се обърне сериозно внимание, тъй като тези тъмни петна могат да се окажат скотоми. За разлика от мътнините, които се движат в зрителното поле, скотомите са стабилни и обикновено включват по-голяма част от зрителното поле. Скотомите са симптом на прееклампсия или еклампсия. Прееклампсията е състояние, което се характеризира с високо кръвно налягане (хипертония), наличие на белтък в урината (протеинурия) и прекомерно задържане на течности (отоци). В някои случаи кръвното налягане може да се повиши толкова, че да намали количеството на кислорода. Това води до развитие на еклампсия и гърчове при бъдещата майка, които застрашават живота както на нея, така и на плода. Въпреки че това може да доведе до редки зрителни симптоми, в повечето случаи увреждането е ограничено и зрението се подобрява след нормализиране на кръвното налягане.

Ретина и бременност

Ретината е най-уязвимата част от зрителната система по време на бременност. Ретината е тънък слой, състоящ се от нервна тъкан. Намира се от вътрешната страна в задната част на очната ябълка. Чрез нея се абсорбира светлината. Ретината представлява сложна структура с тънък слой от светлочувствителни клетки – фоторецептори. Чрез ретината се получва възприемането на визуалния образ, който се проектира през роговицата и очната леща. Оттам той се преобразува в нервни импулси, които се предават в мозъка. Основните проблеми, свързани с ретината, са: дистрофия на ретината, ретинална перфорация, отлепване на ретината.

С цел да се предотвратят евентуални усложнения на очите през бременността и раждането, трябва да се направи предварителна оценка на визуалното състояние на зрението на бъдещите майки и на състоянието на ретината. Необходимо е да се извърши офталмологичен преглед от десетата до четиринадесетата седмица на бременността, независимо дали жената има оплаквания, свързани със зрението.

При късогледство по време на бременност очите трябва да се изследват всеки месец. Освен останалата част на тялото и зрението се променя през бременността, затова зрителната система изисква специално внимание.

Бременността понякога е предпоставка за развитие на централна  хориоретинопатия. Това състояние причинява натрупване на течност в макулата (частта от ретината, която е отговорна за централното зрение), вследствие на което се получава замъглено зрение или изкривяване на образа. Централната хориоретинопатия обикновено се възстановява без хирургична намеса след раждането на бебето.

Хормоналните промени по време на бременност могат да са причина една жена да развие високо кръвно налягане, главоболие, мигрена и/или диабет. Мигрената понякога може да предизвика промени в зрението, като мигащи светлини, двойно виждане и намаляване на периферното зрение.

Какви са причините за влошаване на зрението при бременност?

Промяната в хормоналните нива по време на бременност води до намаляване на производството на сълзи. В резултат се появяват сухота в очите, дразнене и дискомфорт. Хормоналните промени могат да доведат и до натрупване на течност в очите, което от своя страна предизвиква нарушения в структурите на окото с краен резултат промяна в зрението.

Кои са най-честите оплаквания?

Сред често срещаните очни оплаквания са сухота и дразнене в очите вследствие на хормоналните промени. По време на бременността може да се влошат вече съществуващите заболявания на очите. Страдащите от диабет трябва да посетят очен лекар преди и след забременяването, за да си направят изследвания за диабетна ретинопатия, която често се влошава по време на бременност. Задържането на течности може да предизвика  удебеляване на ретината.

Зрителни симптоми:

- Размазан образ (например причиняващ затруднено виждане на пътните знаци през нощта).

- Главоболие, което може да се дължи на зрителни промени;

- Двойно виждане.

- Чувствителност към светлина.

- Напрежение в очите.

- Светкавици и мътнини, които могат да доведат до отлепване на ретината. В резултат на напъването при раждането при ​​мигане се появяват светли петна в очите. Мътнините изглеждат като малки вълнообразни линии, които се движат в очите. Отлепването на ретината обикновено се представя като вълни и/или мътнини, вследствие на които се получава замъгляване на зрението.

Ще изчезнат ли тези симптоми след раждането?

При повечето бъдещи майки се появяват обичайните сутрешно гадене и болки в кръста. Но много бременни жени се изненадват, когато забележат промени в зрението. Всъщност хормоналните и физическите промени, които съпътстват бременността, могат да повлияят върху зрението. Зрителните проблеми обикновено са незначителни и временни и след раждането се нормализират.

Увеличава ли се диоптърът по време на бременност?

Статистиката сочи, че бременните жени, които се оплакват от промени в зрението, са имали увеличено късогледство преди забременяването. След раждането нивото на късогледството се нормализира. Според проучванията влошаването на миопията е свързано с бременността.

Ще се роди ли детето с очни проблеми, ако майката носи очила?

Съществуват около 500 гена, които допринасят за наследствени заболявания на очите. Специфични промени или мутации в над 150 от тези гени се определят като свързани с катаракта, глаукома, пигментоза на ретината, очни тумори и дистрофии на роговицата и ретината. С ефективното диагностициране на тези мутации се полагат основите за бъдещо развитие на стратегии за лечение на заболяванията.

Наследствеността играе роля за развитието на очни проблеми, които се появяват при иначе здрави очи. Според изследванията най-често срещаните проблеми със зрението при децата и възрастните са генетично обусловени. Към генетичните зрителни заболявания спадат страбизъм (кривогледство), амблиопия („мързеливо око”), миопия (късогледство), хиперметропия (далекогледство), астигматизъм, вродена катаракта, далтонизъм, очен албинизъм, вродена глаукома.

Генетичните фактори участват в много видове очни заболявания, включително тези, които са водеща причина за слепота при бебета, деца и възрастни.

Повече от 60% от случаите на слепота сред децата са причинени от наследствени очни заболявания, като вродена катаракта, вродена глаукома, дегенерация на макулата, атрофия на зрителния нерв и очни малформации. До 40% от пациентите с някои видове страбизъм (кривогледство) имат фамилна история на заболяването. При тях се правят изследвания за откриване на гените, отговорни за това.                                                                                                 

Амблиопия

Често срещан проблем със зрението при децата е амблиопията, или т.нар. „мързеливо око”. Заболяването е сред най-честите причини за загуба на зрението при децата. Амблиопията представлява намаление на зрението на детето и може да се прояви дори когато няма проблем в структурата на окото. Наблюдава се влошаване на зрението, когато едното или двете очи изпращат замъглено изображение към мозъка. Тогава мозъкът „свиква” да вижда замъглено с това око, дори при използването на очила. Само децата могат да страдат от амблиопия. Ако тя не се лекува, може да доведе до трайна загуба на зрението.

Миопия

Миопията (късогледството) е очно състояние, при което ясно се възприемат близки предмети. Затруднено е виждането на отдалечени обекти. Късогледство може да се появи при издължена очна ябълка или изкривяване на роговицата. В резултат на това се получва неясно виждане надалече. Късогледството е често срещан очен проблем. Някои изследвания подкрепят теорията, че късогледството е наследствено. Ако единият или двамата родители имат късогледство, съществува голяма вероятност децата да унаследят заболяването. Проучвания доказват, че то се влияе и от визуалното натоварване при работа.

Астигматизъм

Астигматизмът е състояние на очите, което се характеризира с размазване на образите както наблизо, така и надалече. При леките форми на астигматизъм могат да се появят главоболие, напрежение и умора в очите. При повечето хора, които страдат от астигматизъм, той е вроден. Родените с астигматизъм са го унаследили, тъй като той може да се предава от поколение на поколение. Астигматизмът не е състояние, което засяга само възрастните. Той е често срещан очен проблем и при децата.

Вродена катаракта и пигментен ретинит

Вродената катаракта (появяваща се по рождение) и ретиналните дегенерации са сред многото генетични причини за слепота. Приблизително едно от всеки 250 бебета се ражда с катаракта, а при други тя се развива по-късно, често комбинирана с друго генетично заболяване. В наследствената дегенерация на ретината се включва очното заболяване, наречено пигментен ретинит. Началните симптоми на пигментния ретинит често се проявяват след 20-годишна възраст с тенденция за прогресивно влошаване. Те могат да доведат до тежка загуба на зрението след 40–50-годишна възраст. Тежестта на заболяването варира в зависимост от подтиповете и може да се предава от всяка от две автозомни двойки.

Далтонизъм

Генът за цветна слепота принадлежи на X хромозомата на жената. Хората с цветна слепота се затрудняват в различаването на нюансите на цветовете или въобще не притежават способност за възприемане на цветовете. Най-честата форма на заболяването включва невъзможност да се диференцират червеният и зеленият цвят.

Очен албинизъм

При хората с очен албинизъм липсва зрителен пигмент, въпреки че цветът на кожата и на косата им е почти нормален. Други симптоми включват намалена зрителна острота, страбизъм, чувствителност към светлина и нистагъм. Нистагъмът е състояние на неволеви движения на очите, което затруднява съсредоточаването на погледа. В повечето случаи очният албинизъм се предава от майка на син, тъй като генът е на Х хромозомата.

Проблеми с очите при синдрома на Кри ду Чат

При децата, страдащи от заболяването, част от хромозома 5 липсва, което води до тежки психични и моторни отклонения, включително очното заболяване страбизъм. При хора със страбизъм се наблюдава изкривяване на едното или на двете очи. Поради несинхронната работа на двете очи се появява невъзможност за нормално възприемане на образите.

Очни проблеми при синдрома на Търнър

При деца със синдрома на Търнър липсва част или цялата X хромозома. Хората с този синдром имат много физически симптоми и здравни проблеми, включително отпуснати клепачи, страбизъм, глаукома (намаление на зрителната острота) и увреждане на роговицата (прозрачната предна част на окото, която пречупва светлината).

Проблеми с очите при синдрома на Даун

При заболяването има една допълнителна хромозома, която причинява забавяне в развитието. При децата със синдрома на Даун се наблюдават много слаба зрителна острота, страбизъм и астигматизъм. Около 30% от децата в училищна възраст, страдащи от този синдром, са с астигматизъм, който е причина за различни нива на зрителната острота на двете очи.

 

Десислава Йосифова

Още в Споделено

Готово съм за срещата!

Поли вече е в 9-ия месец. Очаква дъщеря. Още от 4-ия месец с таткото са й избрали име – Мия. Скоро малкото момиченце ще започне… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream